Diétás mézeskalács, ahogy mi készítjük!

Frisss.hu - Fotó: Mézeskalács Info • 2016. november 28., hétfő •
Ki mondta, hogy az év vége a plusz kilókról kell, hogy szóljon? Egy kis rugalmasság, és a tradicionális csemegék is büntetlen élvezetté válhatnak. Persze ezt is csak módjával!
Diétás mézeskalács, ahogy mi készítjük!

Nincs ünnepi készülődés mézeskalács sütés nélkül, de a nyári bikiniforma télen készül, tartja a mondás, ezért igyekeztünk résen lenni. Találtunk egy jó receptet, amivel nem tettünk mást, mint reform összetevőkre cseréltük a hozzávalókat - így akár cukorbetegek, inzulinrezisztenciások, vagy az alakjukra ügyelők is bátran elkészíthetik.

Hozzávalók:

1 kg teljes kiőrlésű zabliszt

1 bögre édesítő (xilit, kókuszcukor, eritrit, sütésálló por alapú édesítőszer)

2 kávéskanálnyi szódabikarbóna

2 kávéskanálnyi fahéj

2 kávéskanálnyi őrölt szergfűszeg

csipet só

10 dkg kókuszzsír

3 egész tojás

3 dl méz vagy juharszirup – utóbbinak kisebb a szénhidrát és cukor tartalma

Elkészítés:

A por szerű hozzávalókat összekeverjük. Belemorzsoljuk a zsiradékot. A közepére öntjük a mézet, és a felvert tojásokat. Az egészet jól összedolgozzuk. Előfordulhat, hogy a méz kicsit nehezen veszi fel a lisztet, ezért a liszt egy részét az elején félretesszük, és a kidolgozáskor gyúrjuk a tésztához.

Nem kell pihentetni, azonnal dolgozhatunk vele tovább. Egy kis részét lisztezett deszkán 2-3 milliméter vékonyra nyújtjuk, és kiszaggatjuk.

Kizsírozott, kilisztezett tepsiben, vagy szilikonlapon közepes hőfokon készre sütjük az előmelegített sütőben. Odafigyelést igényel, mert gyorsan megéghet. A sütések között már nem kell újra kenni a tepsit.

Cukormáz helyett magas kakaótartalmú csokoládéval készített csokiöntettel díszíthetjük, amire dermedés előtt gyorsan kókuszreszeléket szórva a fenyőfa is hófedte hatást kap.

Legközelebb utánajárunk, hogy a bejglivel is működik-e a dolog.

közösség

további frisss

lap tetejére