Deviáns hajléktalanokról, energetikai korszerűsítésről és uszodabezárásról is tárgyalt a közgyűlés

Szita Róbert • 2016. június 09., csütörtök •
A kora délutáni szünetben valamennyi szombathelyi képviselő részt vett a maratoni reanimációs rekordkísérletben, aztán a béke jegyében újra a város ügyeiről tárgyaltak.
Deviáns hajléktalanokról, energetikai korszerűsítésről és uszodabezárásról is tárgyalt a közgyűlés

Csütörtök délután elsőként Nagy Gabriella közérdekű ügyéről tárgyaltak. A tanárnő több száz aláíró nevében a keleti városrészben több éve fennálló helyzetre hívta fel a figyelmet, amikor úgy fogalmazott, hogy tarthatatlan állapot alakult ki a Zanati úti hajléktalan szállón és környékén.  A deviáns magatartású lakók viselkedése felháborítja a szombathelyiek és már az idelátogató külföldieket is. 
Az ingatlanok elértéktelenedtek, az egykori csendes városrész romlottá vált. A közterületen italozó, bandákba verődő hajléktalanok a közterületeken végzik el szükségleteiket. A sok szemét miatt elszaporodtak már a patkányok is, a lakosok már biciklivel sem mernek közlekedni. Rengeteg az atrocitás, a nőket fenyegetik a hajléktalanok – hangzott el. 

Megtudtuk, hogy a lakók már panasszal is éltek a polgármesternél, de az is világossá vált, hogy Kántás Zoltán, a körzet képviselője, amit lehetett, már megtett. 
Puskás Tivadar válaszában elmondta, hogy a probléma valós, a megoldás irányába elindították már a lépéseket. 
Ez egyrészt városi feladat és bízom benne, hogy még idén sikerül olyan előterjesztést összeállítani, amely a 2017-es költségvetésben megoldást jelent majd az ügy, illetve a lakók számára – tette hozzá a polgármester. 

Kántás Zoltán, a körzet képviselője megköszönte a tanárnő közösség érdekében végzett munkáját, a civil összefogást, valamint a városvezetés megfelelő reakcióját is, majd hozzáfűzte, hogy a hajléktalan szálló áthelyezése már jövőre megtörténhet. 

Ezután arról döntöttek, hogy pályázatot nyújtanak be önkormányzati épületek energetikai korszerűsítésére, majd az „Önkormányzatok által vezérelt, a helyi adottságokhoz illeszkedő, megújuló energiaforrások kiaknázására irányuló energiaellátás megvalósítása, komplex fejlesztési programok keretében” című pályázaton való indulásról is határoztak. 
Az ellenzék megfogalmazta, hogy kellő előkészítés és lakossági fórum nélkül nem lehet erről a fontos kérdésről dönteni.  
Illés Károly alpolgármester, a téma előterjesztője a közgyűlésen tisztázta, hogy nem erőműről, hanem egész en pontosan ,,biomassza-fűtőműről” van szó. 
A Lovas út irányába történő eltolódást támogatom én is, ám most csak a pályázat beadásáról kell dönteni. Adjuk meg a lehetőséget magunknak. Ez ,,csak” egy koncepció, a támogatási szerződés létrejöttétől számított 3 hónapon belül kell majd benyújtani a végleges projekttervet.   
Miután Czeglédy Csaba a Szentkirályra tervezett hőerőművel kapcsolatos viták és a Falco gyár miatt is óvatosságra intett, Molnár Miklós alpolgármester kiemelte: ez egy kicsinyített erőmű, mondhatjuk fűtőmű. A lényeg, hogy képesek vagyunk-e elmagyarázni a lakosságnak jól a lényeget. A Huszár úti összesített környezetterhelés kisebb lesz a jövőben, mint az eddigi környezetterhelések összesen. Komoly a városvezetés felelőssége és a lakosság megfelelő tájékoztatása is. A városnak pozitív választ kell adni, a nem könnyű múlt ellenére is.

Abban állapodtak meg, hogy a pályázat végleges beadása közgyűlési hatáskörbe került és emellett a lakosság véleményét is kikérik. A határozati javaslatot 12 igen 9 tartózkodással fogadták el.  

Ezt követően az „Önkormányzati feladatellátást szolgáló fejlesztések támogatására” kiírt pályázathoz szükséges önrész biztosításáról döntöttek. Elhangzott, hogy amennyiben ez a pályázat nyer, a felszabaduló 50 millió forintot más fontos dolgokra lehet majd költeni.

A közgyűlés tagjai ezután a Szalézi téren elhelyezendő – a pápalátogatás 25. évfordulója alkalmából – köztéri szobor megvalósítására beérkezett pályamű kiválasztásáról határoztak.  Lendvai Ferenc frakcióvezető javaslatára a talapzaton álló, áldást osztó Szent II. János Pál pápa szobor-kompozíció mellett tették le voksukat. 

A szobor felállítása mintegy 25 millió forintba kerül majd, ezáltal Szombathely méltó művészeti értékkel gazdagodhat az évforduló alkalmából. A szeptemberi közgyűlésen tárgyalnak majd a tér kialakításáról és a szobor végleges helyéről. 

Ezután az Aligátor Vízilabda Utánpótlás Sportegyesülettel kötött pénzeszköz-átadási megállapodás módosításáról tárgyaltak, ekkor az egyesület és az önkormányzat közötti megállapodást sürgette Czeglédy Csaba, majd Illés Károly alpolgármester arról tájékoztatott, hogy az AVUS az eddig felhasznált forrásokról már informálta a várost és kifejezte, hogy a beruházás megvalósítása után az egyesület átadja azt a városnak, illetve az általa a későbbiekben kijelölt cégnek. 
Kérdésre válaszolva Kántás Zoltán képviselő, a Fedett Uszoda igazgatói minőségében elmondta: soha nem voltunk olyan közel az uszoda bezáráshoz, mint most. A kivitelező, az üzemetető és az AVUS is arra vár, hogy eldördüljön a startpisztoly. Legkésőbb jövő hét vasárnapján, vagyis június 19-én bezárunk, hiszen a Fedett Uszoda területe munkaterület lesz. A tulajdonviszonyokról és az üzemeltetés jövőjéről a beruházás befejezésekor kell majd döntenünk. 
Ennél a napirendi témánál Juhász Tibor, az AVUS elnöke megköszönte a lehetőséget és arra kérte a város döntéshozóit, hogy szurkoljanak a hétvégén, mert az OB II-ben aranyéremért, illetve az OB I/B-be történő feljutásért játszanak majd a felnőtt csapat tagjai. 

Az előterjesztést 19 igen és 1 tartózkodás mellett fogadták el.   

Ezután Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata 2016. évi költségvetéséről szóló önkormányzati rendelet II. számú módosítását alkották meg. Itt hangsúlyozta Koczka Tibor alpolgármester, hogy 2002-es évjáratú az utolsó sportkoncepció, ideje volt tehát, hogy újra legyen a városnak és a tervek szerint szeptemberben kész is lesz. Molnár Miklós alpolgármester összefoglalója után ezt a határozatot is elfogadták. 

A képviselők Szombathely Megyei Jogú Város Településrendezési Tervének módosításáról, a Tófürdő és a 3680/2 hrsz. alatti Kempingről is tárgyaltak. Ekkor fogalmazta meg komoly aggályait az MSZP frakciója, amire Károlyi Ákos jegyző elmondta, hogy a kemping továbbra is különleges idegenforgalmi terület marad, és nem épülnek itt majd lakások sem. A terület besorolása miatt lakófunkciót a kemping területén nem lehet elhelyezni. 
Ne a vállalkozói igényeknek feleljen meg a város vezetése – szólított fel Balassa Péter, a Jobbik képviselője. A polgármester reakciójában elmondta, hogy amennyiben bárkinek ilyen ismeretei vannak, akkor feljelentést kell tenni a rendőrségen.   

A képviselők Szombathely Megyei Jogú Város Településrendezési Tervének módosítása során felmerült észrevételekre adott válaszokat hagyták jóvá (Csaba utca–Vásártér utca–Sárdi ér utca és a Homok utca–Kétrózsa köz–Jégpince út–Síp utca által határolt tömb területére), majd a településképi bejelentési eljárásról és a településképi kötelezésről szóló, aztán Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata vagyonáról szóló önkormányzati rendeleteket módosították.  

Itt tartunk most, jelenleg a közterület használatának szabályairól szóló önkormányzati rendelet módosításáról tárgyalnak. 

 

közösség

további frisss

lap tetejére