Dévai Bogi a Eb-bronzérmesként készül a világbajnokságra

PCS - fotó: Hornyák Emőke • 2017. május 18., csütörtök •
Az ifjú szombathelyi tornász sokat nem pihenhetett a kontinensviadal után, hiszen több versenyen is részt vett.
Dévai Bogi a Eb-bronzérmesként készül a világbajnokságra

Félelmetes számadatnak tűnik, hogy magyar tornász utoljára ugrásban 1998-ban szerzett érmet Európa-bajnokságon. Idén pedig megtört egy majdnem két évtizedes átok. Az átütő sikert egy szombathelyi tornásznőnek, Dévai Boglárkának köszönhetjük, aki hosszú hónapok óta tudatosan készült a kontinensviadalra.

A kolozsvári Eb-n 14,317 ponttal érdemelted ki a bronzérmet. Elégedett vagy az elért eredménnyel?

Mindenképpen, nagyon örülök. Egy nagyon kemény felkészülési időszak volt mögöttem és szerettem volna egy jó eredményt elérni a kolozsvári kontinensviadalon.

Mikor kezdted a felkészülést?

Igazából már az év eleje, január 2-a óta fokozatosan készültünk a versenyekre. A tavalyi év miatt jókora hiányérzet volt bennem, nem úgy sikerültek a versenyek, ahogy szerettem volna. Idén pedig azt acélt tűztem ki magam elé, hogy a feladatokat lépésről-lépésre fogom teljesíteni. Először egy szerbajnokság, majd egy emlékversenyen kellett kihoznom a mximumot magamból. Igaz, itt még 1-2 apró hiba becsúszott, de ezekből is tanultam. Szerencsére az Európa-bajnokságon sikerült a legjobb formámat hoznom, így kijött a lépés is.

Mennyire vagy kritikus a hibákat illetően?

Magammal szemben nagyon is. Persze a cél, hogy tökéletes gyakorlattal rukkoljunk ki, ez nem mindig sikerülhet. Ettől viszont még keményebben készülök, hogy a rontás lehetőségét kizárjam a következő alkalommal.

Mennyi lemondással jár ez a feszített életvitel?

Ezt igazából elmondani sem lehet, hiszen nagyon sokrétű dologból tevődik össze. Kell egy megfelelő életvitel, étkezés, edzés és odafigyelés. Mindezt úgy, hogy ne menjen a tanulás rovására sem. Fontos, hogy a külső, zavaró tényezőket is kizárjuk az életünkből.

Nyilván sokat köszönhetsz a családodnak, akik hittek benned...

Igen, ez így van. Nagyon hálás vagyok, amiért támogatnak, de ugyanúgy jár a köszönet a barátaimnak, a tanároknak és természetesen az edzőimnek is. Nélkülük biztosan nem tarthatnék itt.

A Csillagok között rendezvényen te is elbúcsúztál Csillag Tündétől. Milyen érzés, hogy az egykori csapattársad, ezentúl edzőként van jelen az edzéseken?

Még mindig nehéz megszokni, hogy Tündi csak edzőként dolgozik. Nagyon hálás vagyok neki is, mert ő is nagyon szurkolt nekem ezen az Eb-n. Ráadásul nyugodt szívvel mondhatom, hogy bár felhagyott a profi sportolók életével, én továbbra is példaképemnek tekintem.

Milyen versenyen láthatunk legközelebb?

A kontinensviadal után már volt egy világkupa versenyem, ahol ugrásban ezüstérmet sikerült szereznem. Nagyon sok pihenésre és ünneplésre nincs mód, hiszen most hétvégén is lesz egy tornász világkupa, ahol szintén az indulók közt leszek. Ezután egy kisebb pihenő vár rám, hogy nyáron megkezdjem a felkészülést a világbajnokságra.

Ősszel Kanadában mérik össze a tornászok a tudásukat. Mit vársz attól a versenytől?

Most, közvetlen az Európa-bajnokság után elmondhatom, hogy volt szerencsém megismerni az öreg kontinens legjobbjait. Nyilván az eredményes versenyzés a célom, ezért kemény alapozás vár rám a nyáron is. Szeretném a legjobbat kihozni magamból montreali világbajnokságon is.

2017. szeptember 27-október 9. Torna. Világbajnokság, Montreal

közösség

további frisss

lap tetejére