Császári és Királyi matrózokra bukkantunk Szombathelyen

NR Fotó: Bodorkós Máté • 2017. június 05., hétfő •
Csodás kincseket rejt a vasi haditengerészek gyűjteménye.
Császári és Királyi matrózokra bukkantunk Szombathelyen

Mondhatni, egy messzi-messzi galaxisban, de még a Monarchia korában Magyarországnak volt tengeri hajóflottája és haditengerészete, természetesen Ausztriával közösen. Ez a korszak ugyan az első világháborúval együtt ért véget, de Szombathelyen van egy kis csapat, akik a múlt dicsőségét elevenítik fel.

Ők a Vasi K.u.K. Matrózok, akik a Rumi út 97. szám alatt egy kis bemutató termet működtetnek, nem mellesleg, egyedüliek az országban, akik a haditengerész hagyományainkat ápolják. A történet pedig sokkal többről szól, mint matróznak öltözni Savaria Karneválokkor.

Hideg István, az egyesület elnöke személyesen is érintett, hiszen a dédnagyapja, Harmat Lajos a kaiserliche und königliche Kriegsmarine toronylöveg-mestere, első osztályú matrózaként szolgált, az SMS Radetzky, az SMS Erzherczog Karl, az SMS Monarch és az SMS Budapest hajókon. Az S.M.S. a Seiner Majestät Schiff rövidítése, ami annyit tesz, Őfelsége hajója.

A Monarchia haditengerészete elég vegyes volt, a búvár, kormányos feladatokat a horvát nemzetiségűek kapták, a magyaroknak jutott a tüzérség, a csehek a gépészethez lettek beosztva, a tiszti kar döntő többsége pedig osztrák volt. Persze más nációk is megfordultak a Császári és Királyi Haditengerészetben.

A kis szombathelyi kiállítóteremben rengeteg fénykép és képeslap borítja a falakat, így a hely atmoszférája azonnal magával ragadja az embert. A vitrinben található tárgyak a kiskanáltól a vászontérképig mind-mind eredeti darabok, amik az évek során kerültek Istvánhoz. Itt jegyeznénk meg, hogy a családi hagyatéka egy napló, és néhány fénykép volt.

Ma már hagyományőrző csoportot alkotnak, korhű egyenruháikat egy veszprémi szabóság készítette el. Külön érdekesség a matróz egyenruháknál, hogy a sapkaszalagokra fel volt írva a hajó neve, ahol a matróz szolgált, ha pedig épp nem volt beosztva egyik hajóra sem, akkor a szalagon a K.u.K. Kriegsmarine felirat volt olvasható. A sapkarózsák pedig mindig a császár monogramját hordozták.

Ami még érdekesség, hogy a pisztoly és a matrózbicska kötélen lógott a tengerészek nyakában, valószínűleg praktikussági okokból, mert a hajókról könnyen a vízbe eshettek volna a dolgok.

Azért az sem véletlen, hogy az osztrák haditengerészet több hajója is magyar nevet kapott, ezek általában Magyarországon, magyar pénzből épültek, ebbe a sorba tartozott az SMS Szent István, az SMS Huszár, az SMS Turul és az SMS Balaton is, a teljesség igénye nélkül.

A kötelesség előbbre való az életnél! Ez volt a matrózok jelmondata, ami mutatja, hogy milyen szigor és fegyelem uralkodott a haditengerészetnél. Talán ennek is köszönhető, hogy a Császári és Királyi Haditengerészet egyetlen csatát sem vesztett.

Aki többet szeretne megtudni a haditengerészetről, az keresse a Vasi K.u.K. Matrózokat, a kiállításuk előzetes egyeztetés után látogatható és tényleg rengeteg érdekességgel szolgál egy elfeledett, és méltatlanul agyonhallgatott éráról.

kapcsolódó galéria