Csapatszellem, hivatástudat és bátorság

Szita Róbert - Hornyák Emőke • 2016. május 03., kedd •
A polgármester parancsnoki sisakot, a zászlóanya virágcsokrot, a tűzoltók pedig elismeréseket vehettek át a Történelmi Emlékzászló avatással egybekötött Szent Flórián Napi ünnepi állománygyűlésen vasárnap, Szombathelyen.
Csapatszellem, hivatástudat és bátorság

Szombathely városa 1876-ban, 5 éves fennállása alkalmából egy 1848-49-es szabadságharcot megjárt nemzetőri zászlót adományozott a megyeszékhely önkéntes tűzoltó egyletének. Ez a lobogó szolgálta a Szombathelyi Önkéntes Tűzoltó és Mentőegyesületet 1948-ig, amikor is állami kézbe, később pedig a Katasztrófavédelem Központi Múzeumába került. 

Puskás Tivadar

Aztán Puskás Tivadar polgármester és Hende Csaba országgyűlési képviselő kezdeményezésére a zászlóról másolat készült, amelyet Veres András megyéspüspök ünnepi szentmisén áldott meg. A misét követően a rendőri felvezetéssel fúvósokból, lovas huszárokból, lovas hintóból és tűzoltókból álló ünnepi díszmenet kísérte a megáldott ereklyét a volt laktanya épületéig, ahol Lendvai Rezső, nyugalmazott mentőtiszt szólt röviden a hosszú utat megtett, sokat látott zászló történetéről.

Erdélyi Krisztián

A rövid megemlékezés után, a Vas megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság épülete előtt ünnepi állománygyűlést tartottak, itt Erdélyi Krisztián ezredes, megyei katasztrófavédelmi igazgató rendhagyónak nevezte a megemlékezést, hiszen, mint fogalmazott, a közel 170 éves nemzetőri zászló visszakerülhetett arra a helyre, ahol annak idején elkezdte pályafutását.
Csapatszellem, hivatástudat és bátorság a legfontosabb jellemzői a tűzoltó hivatásnak, ami igazán népszerűvé, példaértékűvé teszi ezt a szakmát, ezt a hivatást – tette hozzá az ezredes, aki ezután köszönetet mondott mindazoknak, akiknek köszönhetően itt lehet a lobogó. 

Két személyt Puskás Tivadar polgármestert, - akinek régen dédelgetett álma volt, hogy ez a zászló hazakerüljön - és feleségét, dr. Mikó Katalin főorvost, aki vállalta a zászlóanya szerepét, külön is kiemelt Erdélyi ezredes, majd parancsnoki sisakkal és egy csokor virággal köszönte meg mindkettőjük támogatását.    

Tollár Tibor

Ezt követően dr. Tollár Tibor tűzoltó vezérőrnagy, a BM OKF mb. főigazgatója a tűzoltók védőszentjére irányította figyelmet, amikor a közelgő, május 4-i napra tekintettel arról beszélt, hogy Flórián, az egyszerű római katona élete hűen tükrözi a tűzoltó hivatás jellemzőit, a hősiességet, a bátorságot, az áldozatvállalást és a segítést.  

Az ünnepségen a zászlóanya és a polgármester mellett, az országos katasztrófavédelmi főigazgató, az országgyűlési képviselők, a megyei közgyűlés elnöke is szalagot kötött a megáldott lobogóra.

Hende Csaba

Az állománygyűlésen Hende Csaba, a térség parlamenti képviselője is köszöntötte a lánglovagokat, azt mondta, hogy ez a zászló az összetartozás jele. Puskás Tivadar polgármester is beszédet mondott, ő a hazaszeretés a felebaráti tisztelet jelképéről szólt. 
Az ünnepség végén elismeréseket adtak át, a lobogó pedig a Vas megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság épületében állandó kiállítás tárgya lett. 

 

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére