Csak a sport: Halász Bence egy napja

Szita Róbert - Fotó: Tóth Arnold • 2016. április 25., hétfő •
Igazi élsportolóként éli mindennapjait az olimpiára készülő Halász Bence. A Dobó SE 18 esztendős kalapácsvetőjének nagyon sűrű napjai vannak, hiszen miközben a junior-világbajnokságra és az ötkarikás részvételért küzd minden erejével, a májusi érettségire is rengeteget kell tanulnia.
Csak a sport: Halász Bence egy napja

 

Kanász – így hívják edzői és atlétatársai a jövő bajnokát, aki óriási alázattal teszi a dolgát és készül a jövő nagy versenyeire, így az idei esztendő legnagyobb megmérettetéseire, a lengyelországi junior-világbajnokságra és, ha összejön a 74-75 méteres eredmény, akkor a riói olimpiára is. De ne szaladjunk ennyire előre, először keltsük fel Bencét és nézzük meg, mit reggelizik egy élsportoló. 

A reggeli rutin
6.45-kor kezdődik a nap. Ébresztő, felkelés, mosakodás, majd egy bögre tejeskávé és egy tál zab a gyümölcs mellett. Aztán öltözködés, fogmosás. 


Egy szombathelyi 10 emeletes házban járunk, Bence itt lakik édesanyjával. Mária készíti a reggelit, akitől Bence reggeli rutinja közben megtudjuk, hogy jánoshalmi általános iskolai sportrendezvényeken, diákolimpiai versenyeken vették észre, hogy Bence tehetséges több sportágban is.

Persze ez nem volt véletlen, hiszen édesapja kiváló gerelyhajító volt, 80 méterhez közeli legjobb eredménnyel rendelkezett, korosztályos bajnokságokat nyert, de édesanyja is aktívan kézilabdázott. Bencét a 6. osztályos korában a kiskunhalasi sportegyesületbe hívták el súlylökést tanulni, majd a diszkoszvetésbe és a kalapácsvetésbe is belekóstolt Mig György edző segítségével. Bence tehetsége tehát 12-13 évesen derült ki, aztán távolugrásban és rövidtávú síkfutásban (60 m, 100 m) is diákolimpiai bajnok lett.


A középiskolát már Kiskunhalason kezdte Bence, de már az 1. félév után átjött a bátyjával Szombathelyre. 
Meghozta élete első nagy döntését, mi pedig figyelmeztettük, hogy rendben, támogatjuk mindenben, de a sportot csak komolyan lehet űzni. 15 éves sem volt akkor, albérletben laktak itt 1 évig, majd a 10 évvel idősebb bátyjának, Gergőnek elege lett a pesztrálásból, és jöttem én. Otthon feladtam mindent, itt pedig sikerült találnom egy tanári állást a Paragvári úti iskolában. Megállapodtunk, hogy addig maradok, amíg Bencének szüksége lesz rám. Neki szinte minden perce beosztott, arra sincs ideje, hogy a boltban bevásároljon magának. Ha elég felnőtt lesz, majd visszaköltözök. Most első a sport és a tanulás, ebben támogatom – tette hozzá Bence édesanyja. 


A napközbeni tanulás
Miközben beszélgettünk, Bence elkészült, kalapácsvetőhöz méltó módon keményen megragadta táskáját és indulás a Gépipari és Informatikai Szakközépiskolába.

A 13C osztályba általában 7.30-kor érkezik meg, ahová szívesen jár, hiszen barátaira, Salánki Mátéra, Prozlik Katára és Békési Andrásra mindig és mindenben számíthat.  
Érkezésünkkor éppen matek dolgozatra készülnek. Koordináta geometriából írnak érettségi előtti felmérőt. 


Bence mindig hozza a 3-as, 4-es osztályzatot, ami ennyi edzés és verseny mellett nagyon szép eredmény. Ő az osztály közepe, aki megpróbál mindenkivel jóban lenni – mondja Kata, a kitűnő tanuló, akivel még az iskolai büfébe is együtt mennek. 

Az osztálytársaktól megtudjuk, hogy amellett, hogy Bencének van saját baráti köre, mindenkivel beszélget. Pék Attiláné történelemtanár 23 fős osztályában sokan sportolnak, de igazán nem sok időt töltenek együtt. A tanórák után mindenki lelép, így marad a saját baráti kör. 
Már mindenki a közelgő érettségi lázában ég, hiszen hamar itt lesznek a május 2-4 közötti vizsgák. Kedvencem az angol nyelv, a magyar és persze a testnevelés óra, ahol legtöbbször asztaliteniszezek, de szívesen fociznék is, ám tartok a sérüléstől, ezért inkább kihagyom azt – árulja el nekünk Bence, aki kb. 13-14 óráig van minden nap iskolában, majd, ha van ideje, hazamegy ebédelni.

A kora délutáni regenerálódás
Ezt követően, hetente egy alkalommal elmegy masszőrhöz. Venczel Milánhoz már több mint 2 éve jár és – mint mondja – nagyon elégedett vele, hiszen gyors regenerálódást biztosít és egy esetleges sérülést is nagyon hatékonyan tud kezelni.   


Közben megérkezünk az Aréna Savariához, 14.45-kor kezdődik az edzés, kivéve kedden és pénteken, amikor 16.15-kor startol az erősítés. A sportolói bejárat előtt találkozunk újra Kanásszal, akit indiai barátja, Arjun Tomar kísért el. Kiderül, hogy nagyon szereti a szabadidejét vele tölteni és még angolul is sokat beszélhetnek.

A délutáni és koraesti edzés(ek) 
Az edzés előtt átöltözés, az öltözőben még egy kis fogadkozás, balról jobbra a képen: Hudi Ákos, Halász Bence, Horváth Bálint, Rába Dániel, Szabó Gyula és persze Arjun Tomar.  


A dobópápa, Németh Pál fiai, Maca és Laci bá vezénylik az edzést. Maca szerint minden edző örül, ha ilyen tanítvánnyal ajándékozza meg a sors. 
Kanász az egyik legjobb emberanyag, aki eddig a kezünk alatt kifejlődött. Olyan fantasztikus képességekkel rendelkezik, amelyekkel szinte minden sportágban megállná a helyét. Kiváló kezdte a sportpályafutását, hiszen több sportágat is kipróbált és a kalapácsvetés mellett ma is hatékonyan foglalkozik a diszkoszvetéssel és a súlylökéssel is. Egy sokoldalú atléta mindig sikeresebb tud lenni, de a fizikai adottságai mellett Bence fejben, illetve agyban is nagyon remek. Az idei fő versenye a lengyelországi junior világbajnokság (U20) lesz, ahol nagyon szeretnénk, ha győzne. Ha emellett még a felnőtt szerrel is kifut egy olyan eredmény, amellyel ott lehetne az olimpián, az csak hab lenne a tortán – ad rövid jellemzést a Dobó SE mesteredzője, aki a rövid beszélgetés közben sem vette le tekintetét tanítványairól. 


Közös bemelegítés, lassú futás, 4x5 vagy 8X6 sorozat lépcsőzés, majd a klasszikus súlyemelés következett. A120 kg-os szakítás és lökés, majd levezető jellegű munka: a has,- és a hátizom erősítése, aztán levezető jellegű futás, a statikus erők dinamikusba átvitele, közben dobogóra felugrás. 


Ne ijedjen meg senki, a dobóedzések sem maradnak el. Nincsenek különbségek, mindenki ugyanazt gyakorolja, még a lányok is ,,fiúsítva” tréningeznek. A cipőcsere után forgás, speciális bemelegítés, majd nem kevesebb, mint 30-50 darab dobás. Könnyű-, nehéz., rövid-, és láncos kalapáccsal is dobnak. 


Az esti pihenés
Az edzés 3-4 órán keresztül tart, így 18.45 környékén végeznek, majd edzés után fürdés, és irány haza vagy útközben, az egyik közeli Presszóban indiai barátjával még megiszik egy kávét és csocsóznak is egy jót.

Kanász 20 óra körül ér haza, kicsit még tanul, aztán pihenés, legkésőbb 22.30-kor már alszik. 

Halász Bence jelenleg a Dobó SE legjobb sportolóinak társaságában Dél-Afrikában edzőtáborozik, ahonnan április 27-én érkezik haza.

Aztán jön élete eddigi talán legnagyobb eseménye, a ballagás, majd az érettségi. Közben pedig még egy hétvégi szuperliga verseny. Sok sikert, Kanász!

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére