Címer, park és parkoló a közgyűlésen

frisss.hu • 2016. szeptember 13., kedd •
A múzeum Szent Márton-zászlót, az idősek parkot, az oladiak parkolót kapnak Szombathelyen. Csütörtökön tartják a nyári szünet utáni első közgyűlést. Összesen huszonöt napirendi pont vár megtárgyalásra, háromról zárt ajtók mögött döntenek majd a városatyák.
Címer, park és parkoló a közgyűlésen

Az ókori Savaria és a középkori Szombathely nem választhatók el egymástól jelképeikben sem, ezért a város szeretné ezt a kapcsolatot vizuális síkon is megjeleníteni. Így, ha rábólint a közgyűlés, az önkormányzat jelképei kibővülnek az ún. polgármesteri címerrel és a Szent Márton zászlóval. Előbbin  a város címere látható kibővítve Szent Márton és a koldus alakjával. Ezt a polgármester használhatja majd az általa kiadott leveleken, okiratokon. A zászlót a Városháza homlokzatán, tanácskozó termeiben, a polgármester irodájában és a közgyűléseken helyezik ki, továbbá a javaslat szerint kap egyet a Székesegyház, a Szent Márton Plébánia, valamint a Savaria Megyei Hatókörű Városi Múzeum.

Rendező város lehet Szombathely. Feltéve, ha a nyolc pályázó közül Magyarország nyeri el a 2019-es UEFA U21-es labdarúgó Európa­-bajnokság megrendezési jogát. Az MLSZ tervei szerint három csoportmérkőzésnek adna otthont a vasi megyeszékhely. Ehhez azonban már most el kell fogadnia egy megállapodást a közgyűlésnek.

Ismét téma lesz a Szalézi térre tervezett II. János Pál pápa szobor, ezúttal a környezetrendezési terveket ismerhetik meg a képviselők. Az előterjesztés szerint a szobor a templomhoz vezető gyalogút és a templom előtti félköríves tér csatlakozásánál, a gyalogút mellett, a körút felőli oldalon, egy füves dombon állna.

A tervek szerint mintegy 84 és félmillió forintból a Gyöngyös patak keleti partján alakítanák ki az Idősek Parkját. A cél – igazodva az Aktív Időskor Szombathelyen programsorozathoz – az, hogy legyen egy hely, ahol az idősek találkozhatnak, beszélgethetnek, hasznosan tölthetik szabadidejüket. Az összeg a tereprendezésen túl tartalmazza a közvilágítás, a térfigyelő kamerarendszer és az automata öntözőrendszer kiépítését is.

Ha a testület rábólint, az önkormányzat részt vehet egy projektben, amely keretében a Huszárlaktanya újrahasznosítására keresik a megoldást. A támogatás lehetővé teszi rendezvények szervezését, a különböző helyi érdekcsoportok bevonását és az objektum széles körű megismertetését is.

Hatvanhárom férőhelyes parkoló épül az Oladi lakótelepen, a Nagy László utcában, már a kiviteli tervek, valamint a jogerős építési engedély is rendelkezésre áll – derül ki az előterjesztésből. A megvalósításhoz szükséges 30 millió forintot az önkormányzat a 2017-es költségvetésében biztosítja.

Új ösztöndíj bevezetését tervezi az önkormányzat, méghozzá a Szombathely Szent Márton városa Jóléti Alapítvánnyal együttműködve. A „Kariatida tanulmányi támogatás” azoknak a szombathelyi lakóhelyű, hazai felsőfokú képzésben nappali tagozaton tanulmányokat folytató fiataloknak járnak, akik a családjukban bekövetkezett betegség, árvaság, rokkantság, haláleset miatt rendkívüli élethelyzetbe kerültek. A támogatási kérelmek benyújtásának határideje szeptember 30., a szociális ügyekkel foglalkozó bizottság véleményének megfogalmazásának határideje: október 15., az elbírálás határideje:  október 31. A támogatás tíz hónapra jár. 

A képviselők elé kerül több cég első félévi beszámolója, néhány ingatlanhasználattal kapcsolatos döntést is meg kell hozniuk, továbbá fogorvosi praxisjogok értékesítésének jóváhagyásáról is határoznak majd.

A csütörtökön 9.00-kor kezdődő közgyűlést a frisss.hu élőben közvetíti. Tartsanak velünk!

 

 

 

közösség

további frisss

lap tetejére