Churchill, Mária főhadnagy és Torockó

Szita Róbert - Fotó: Bodorkós Máté • 2017. szeptember 09., szombat •
Huszárok és képes levelezőlapok, hungarikumok, mint nemzeti értékek – ez volt az előadások témája a Magyar Asszonyok Érdekszövetsége és a Szülőföld Kulturális-, Sport-, és Örökségvédelmi Egyesület által szervezett ,,Amilyen a nő olyan a család, amilyen a család, olyan a társadalom” címet viselő programsorozat pénteki napján.
Churchill, Mária főhadnagy és Torockó

Az ŐrvidékHázban rendezett eseménysorozat 1. napjának történéseiről, a gazdaságélénkítés, a munkahelyteremtés, a vállalkozás-fejlesztés című előadással egybekötött fórumről ITT már olvashattak. 

A 2. napon Farkas Csaba, az ŐrvidékHáz igazgatójának megnyitója után Sátory Károly, a Klapka György Lovas Polgárőr és Hagyományőrző Egyesület vezetője mondott fővédnöki köszöntőt. Kiemelte a helyi hagyományőrzők, a helyi erők rendezvényeinek, kapcsolatrendszerének fontosságát, de beszélt a lovaglás szépségéről, valamint a lovas polgárőr feladatok ellátásáról is. 

A huszár virtus, a magyar nemzeti öntudat elmélyítése a legfőbb törekvésünk – tette hozzá a hagyományőrző huszárparancsnok. 

A rendezvény háziasszonya, Tarnai Katalin pedig azt mondta el, hogy a Magyar Asszonyok Érdekszövetsége alapítása óta fontosnak tekinti a hagyományőrzést.  

Ezt követően ,,Csak tiszta forrásból” – címmel Ádám Barnabás ezredes, az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár Honvéd Koronaőrség és a Nemzeti Honvéd Díszegység parancsnokának előadása hangzott el a magyar huszárokról, közöttük is az egyetlen női huszárról, Lebstück Máriáról. 
Megtudtuk, hogy 2011-ben vette át a Magyar Honvédség a Szent Korona őrzését, azóta ő a koronaőrök parancsnoka. 
Nemcsak a korona történetét, de a szent korona szellemiségét is ismernie kell a mindenkori koronaőröknek – mondta az ezredes, majd megköszönte a hagyományőrzők, közöttük a szombathelyi huszárok áldozatos munkáját is. 

Ádám ezredes beszélt a huszárság kialakulásáról, a haderőszervezetről, a hadviselés alapelemeiről, tisztázta a katona, a honvéd, a honvédség, a nemzetőr, a had, a vitéz, a hős, szavak jelentését, majd elmondta, hogy huszár magyar szót minden, a magyarokkal kapcsolatba került nép átvette, jelentése: minden húsz jobbágytelek után adott magyar lovas.  Kiemelte azt is, hogy egy huszár gond nélkül 4 lóra tudott a sajátján kívül vigyázni, innen származtatható az ötöd, a tized, a század, az ezred és a tízezred (tömény) alegység-, illetve egység elnevezések is.
Miközben a magyar harceljárásokról is beszélt, a hadjáratok meghatározó eleméről, a lóról azt is megtudtuk, hogy 2500 métert bír vágtázni, utána váltani kell, mert a ló egyszerűen ,,összeszakad”. 
A huszárság feladatainak – fürkészés, felderítés, logisztikai utánpótlás rombolása, megtévesztés, elterelés – meghatározása után  azt hangsúlyozta az előadó, hogy a huszár férfias, fesztelen, erélyes, mérsékelt, szerény, őszinte, kötelességérzettel, becsületességgel, becsvággyal bíró, életét és vérét a királyért és a hazáért feláldozó magyar katona. 

A koronaőrök parancsnoka miután a 21 évesen huszár Churchillről és az aradi vértanú huszártábornokokról is beszélt röviden, a híres Mária főhadnagy, Lebstück Mária huszárfőhadnagy (1830-92) életútját méltatta, még a Megyeri temetőben található sírjáról ksézült fotót is megmutatta.  

Hozzátette: a történelem folyamán mindig az asszonyok mentették meg a nemzetet, majd a Huszka Jenő-Szilágyi László: Mária főhadnagy című operettet is megemlítette. 

A nagy érdeklődéssel kísért előadást követően Kőszegfalviné Pajor Klára, a Képes Levelezőlap Gyűjtők Egyesülete elnöke a képes levelezőlapok elsődleges üzenetközvetítő funkciójáról beszélt, majd azt is megemlítette, hogy a levelezőlapok gyűjtői 1897-ben tömörültek egyesületbe hazánkban. 

Az előadásokat követően a résztvevők megtekinthették a szintén hungarikummá lett Torockó épített örökségét bemutató antik képeslapokból álló Balázs D. Attila újságíró magángyűjteményt. 
 

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére