Carrie Fisher karrierje képekben

NR/PCS/Yahoo - fotó: Everett Collection, LucasFilm • 2016. december 29., csütörtök •
Már a Csillagok háborúja előtt is voltak filmszerepei, mégis mindenki Leia hercegnőként emlékszik rá.
Carrie Fisher karrierje képekben

A világ egyik legirigyeltebb nőjévé lépett elő Carrie Fisher még a nyolcvanas évek közepén, hiszen a Jedi visszatér című alkotásban egy aranyszínű szettben feszített, amitől egy csapásra minden pasi álma lett. A producerként és íróként egyaránt elismert művésznő élete azonban nem csak a csillogásról szólt. Rengeteg problémája volt a drogokkal és az alkohollal is. A Csillagok háborúja trilógia utolsó részére úgy kellett összedrótozni Őt és színésztársát Mark Hamillt. A múlt héten kapott szívrohamot Carrie Fisher egy repülőúton, de testvére bizakodó nyilakozatot adott  állapotáról. Tegnap este az egész világot sokkolta a hír, a színésznő hatvan éves korában elhunyt. 

Íme a Leia hercegnőt megformáló Carrie karrierje képekben:

1956-ban született a színésznő és kisebb szerepekben már láthatták a nézők, mielőtt egy igazi sikermoziban feltűnt volna Warren Beatty oldalán. A film címe: Sampon (1975).

 

Szűk költségvetés, kezdő stáb és ismeretlen színészek. Mégis elsöprő sikert aratott George Lucas alkotása. Leia hercegnő szerepében többször is feltűnt a filmvásznon (1977).

 

A siker mellett volt néhány buktája is. A Star Wars karácsonyi kiadása például akkorát hasalt, hogy George Lucas visszavásárolta a kópiákat. A TV-re szánt tekercseken egyébként jól látszott, hogy Carrie Fisher nehezen tudta kezelni az ismertséggel járó terhet (1978).

 

Három évvel az első rész után érkezett a mozikbe a Birodalom visszavág, amelyet a szakma és a közönség is a legjobb Star Wars résznek választott. Az 1980-as alkotásban is remekül játszott az amerikai színésznő.

 


Mystery Womanként láthattuk az 1980-as Blues Brothers című filmben is. Igaz csak egy rövid jelenetben játszott Fisher, a film azóta is klasszikusnak számít.

 

A szívárvány alatt (1981) című vígjátékban Chevy Chase volt a partnere. Kicsit szokatlanul mozgott új szerepkörében a színésznő, de nem miatta feledték el Steve Rash filmjét. 

 

Felbukkant egy sorozatban is 1982-ben, a Magyarországon talán kevésbé ismert Laverne & Shirley-ben. Érdekes őt Playboy nyusziként feszíteni Hugh Hefner mellett.

 

A Jedi visszatér 1983-ban az egyik legnagyobb kasszasikernek bizonyult. Minden bizonnyal sokat köszönhet annak, hogy Leia hercegnő meglehetősen alul volt öltözve a Jabbával közös jelenetekben.

 

Ki gondolta volna, hogy Tom Hanks karrierje kezdetén még együtt játszott Carrie Fisherrel? Pedig ez a helyzet! A Magas barna férfi, felemás cipőben (1985) indította el a későbbi Oscar-díjas színészt a sztárság felé vezető úton.

 

Néhány év kihagyás és bepizódszerepek követően tűnt fel a színésznő Kate Jackson, Kirstie Alley, Kim Miyori és Patrick Dempsey oldalán. Sajnálatos, de az Örömkölykök (1989) sem hozott nagy sikert a készítők számára.

 

Azonban a Harry és Sally nagyot durrant. Meg Ryan és Billy Crystal mellett igazán emlékezeteset alakított a színésznő. Igaz ekkor már több elvonókúrán is túl volt.

 

Úgy festett, hogy Fisher élete kezd jó irányt venni. Ismét együtt dolgozhatott Tom Hanks-szel és egy remek vígjátékot hoztak össze Ami sok, az sokk címmel. Igaz a film nem hozta a várt bevételt, kedvező kritikákat kapott.

 

Forgatókönyvíróként a Képeslapok a szakadékból  (1990) című alkotással tette le a névjegyét. A film főszereplője Meryl Streep, Shirley MacLaine és Dennis Quaid voltak. 

 

Rengeteg sztárt vonultatott fel a Folytatásos forgatás című romantikus vígjáték. Igaz csak egy kis szerepet kapott benne Carrie Fisher az 1991-es alkotásban.

 

Biztos sokan nőttek fel a Szűnj meg Fred (1991) című vígjátékon, amely szerény sikert tudhat magáénak. Janie szerepében tűnt fel az egykori hercegnő.

 

Ezután mintha elfeledkezett volna a filmgyár Carrie-ről. Néhány kivágott jelenet egy-egy moziban, így ismét megindult a lejtőn a színésznő. Csak 2001-ben  apácaként tündökölt a Jay és Néma Bob visszavág című Kevin Smith-filmben. 

 

Star Wars: Ébredő erő (2015). Tavaly az év legnézettebb filmje lett, és hosszú, gyötrelmekkel teli esztendő után ismét egy kasszasikerben tűnt fel Carrie Fisher. Sajnálatos, hogy a folytatásban is főszereplőként számítottak volna rá, halálával viszont ez úgy fest meghiúsul.

Rian Johnson feje egyébként azért is fájhat, mert a felvett jelenetekből kellene dolgoznia és a forgatókönyvet is át írni, hogy Leia hiányát áthidalják valahogy. Korábban Paul Walker halálát kellett hasonló módon orvosolni a Halálos iramban forgatásán.

közösség

további frisss

lap tetejére