Búvár Kundok hétpróbáztak, pedig nem is hétpróbások

SzR-HCs • 2015. június 07., vasárnap •
Vízi ügyességi játékok, úszás, vízilabda, sárkányhajózás, strandfoci és egészségkommunikáció szerepelt a hétvégi Hétpróbán.
Búvár Kundok hétpróbáztak, pedig nem is hétpróbások

A Teljes körű iskolai egészségfejlesztés című projektben megvalósuló Hétpróba programsorozat utolsó állomását rendezték meg az első júniusi hétvégén.
 
Az országos projekt
Az uniós támogatásból finanszírozott Teljes körű Iskolai Egészségfejlesztés (TIE) projektet a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (KLIK) és a Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet (NEFI) több mint 3,5 milliárd forintból valósítja meg. A projekt keretében a Hétpróba elnevezésű programsorozat országszerte 18 helyszínen zajlott.
Közel 3000 résztvevő tanuló a Búvár Kund-próbán ügyességi vízi feladatokban próbálhatta ki magát. Az esemény a 6-7. évfolyamon tanuló gyerekeknek arra is lehetőséget adott, hogy megismerjék az evezést, a kajak-kenuzást, emellett sárkányhajózásra is lehet jelentkezni a helyszíneken. Az egészségkommunikáció alapjait bemutató „Hogyan mondjam el neked?” próbán a tanulók kortársaiknak fogalmazhatják meg, mit jelent számukra az egészséges életmód. A hétvégi programon a 288 általános iskolából érkező tanuló kommunikációs készségeik mellett vízi jártassági ismeretekkel is gazdagodhattak.
 
A szombathelyi verseny
A június 6-7-i Vas megyei hétpróbát Szombathelyen bonyolították le. A Fedett Uszodában és a Termálfürdőn az Ambrózy-Migazzi István Általános Iskola, a Batthyány Lajos Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola, a bői Általános Iskola, a celldömölki Városi Általános Iskola, a Dr. Csepregi Horváth János Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola, az egyházasrádóci Kossuth Lajos Általános Iskola, a körmendi Somogyi Béla Általános Iskola, a nádasdi Széchenyi István Általános Iskola, a Napsugár Általános Iskola, az Olcsai- Kiss Zoltán Általános Iskola,a rábapatyi Arany János Általános Iskola, a rumi Rajki István Általános Iskola, a szombathelyi Bercsényi Miklós Általános Iskola, és a Zichy Antónia Általános Iskola felső tagozatos diákjai és kísérő tanárai, és szülei vettek részt.
 
A körmendi Somogyi Béla Általános Iskola testnevelő tanára, Molnár Csaba a kétnapos programra hatodikos és hetedikes gyerekekkel együtt érkezett.
Noha ez az utolsó próba a tavasz során, de vízi programok révén és a fantasztikus időjárás miatt is nagyon élvezik a gyerekek. Létszámunk bőven meghaladta a minimálisan előírt tízet, a körmendi gyerekek nagyon aktívan jelentkeztek és vettek részt a szombat-vasárnapi programokon. A helyi AVUS vízilabdázói alapmozgásokat mutattak a mi gyerekeinknek, de sorversenyekre, úszásra, strandfocira és az egészséges életmód népszerűsítésére volt is lehetőség. Természetesen mindez a fair play szellemében – mondta el a frisss.hu-nak nyilatkozó Molnár Csaba.  
 
A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ célja az volt, hogy a projekt megvalósításával a résztvevő általános iskolák tanulói számára elérhetővé tegye az egészséges életmódhoz nélkülözhetetlen tudást és ismereteket, ezzel egyidejűleg a gyerekek figyelmét a mindennapos testmozgásra irányítva.
A két megvalósító szervezet a 2014/2015. tanév tavaszi félévében az egészséges életmódhoz kapcsolódó programokat – ahol többek között az ivóvízfogyasztás népszerűsítése, a helyes táplálkozás, vagy a test- és szájhigiénével kapcsolatos ismeretek átadása is történik –, illetve élményekben gazdag Hétpróba eseményeket valósított meg.
A Hétpróbákról, az egészségfejlesztési programokról és kutatásokról a projekt folyamatosan frissülő honlapján a http://egeszseg.hu/web/tie/fooldal oldalon további információk olvashatók.

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére