Börtönbüntetésre ítélték a cserbenhagyó osztrák férfit

vkriszti-mti.hu • 2015. március 06., péntek •
Halálos közúti baleset gondatlan okozásában és a segítségnyújtás elmulasztásában bűnösnek mondta ki és börtönben letöltendő szabadságvesztésre ítélte a Körmendi Járásbíróság azt az osztrák férfit, aki még 2013 októberében terepjárójával Körmend közelében elütött egy kerékpárost, majd cserbenhagyta áldozatát, aki belehalt sérüléseibe - közölte az MTI-vel pénteken Tóth András, a Szombathelyi Törvényszék szóvivője.
Börtönbüntetésre ítélték a cserbenhagyó osztrák férfit

Az osztrák férfi a nem jogerős ítélet szerint több közlekedési szabályt is megszegett, miközben a vele szemben szabályosan közlekedő, láthatósági mellényt viselő kerékpárost elütötte és cserbenhagyta, ezért a jármű vezetőjét a bíróság első fokon 1 év 10 hónap, börtönben letöltendő szabadságvesztésre ítélte, és három évre eltiltotta a közúti járművezetéstől.

A vádlott az ítélet szerint egy olyan útszakaszon kezdett előzésbe, ahol ezt előzni tilos tábla tiltotta és ahol 60 kilométer óránkénti sebesség megengedett, ám az előzés miatt az ütközés pillanatában a férfi 115-125 kilométer óránkénti sebességgel közlekedett autójával.
A személygépkocsi vezetője fékezett, észlelte az ütközést, ennek ellenére megállás és segítségnyújtás nélkül továbbhajtott a baleset helyszínéről. A bíróság nem fogadta el azt a védekezését, hogy azt hitte, vaddal ütközött.

A balesetet követően a férfi a rendszámától megfosztott sérült járművet egy magyar vadásztársának pajtájában rejtette el, ismerőse pedig - akit a bíróság az elsőfokú  bűnpártolás vétsége miatt 225 ezer forint pénzbüntetésre ítélt - saját kocsijával Ausztriába vitte.
Az ítélet ellen az elsőrendű vádlott és védője felmentésért fellebbezett, a másodrendű vádlott három nap gondolkodási időt tartott fenn, így az ítélet nem jogerős.

(Fotó: Tánczos Mihály)

közösség

további frisss

lap tetejére