Bolygónk jövője tíz képbe sűrítve

Frisss/ecolunge - fotó: facebook/önkéntes környezettisztítók • 2017. június 12., hétfő •
Naponta pusztulnak ki a veszélyeztetett állat-, és növényfajok világszerte. A mértéktelen pusztítással pedig saját magát irtja ki az emberiség.
Bolygónk jövője tíz képbe sűrítve

Néhány tény, ami szomorú jövőképet fest számunkra. A természeti erőforrások iránti igény folyamatosan nő. A fémek, az ásványok, a fa, a termőföld és az édesvíz felhasználása akár a 70%-os növekedést is elérheti. Emellé jön, hogy óriási mértékben nő a hulladékmennyiség is. Ezzel kapcsolatban az EU még 2010-ben készített egy sokkoló statisztikát, amelyből kiderül, hogy az EU 27 tagállama 2500 millió tonnánál is több hulladékot generált. Ez természetesen a gazdasági tevékenységeket és a háztartásokat is érintő felmérés volt.

A legfrissebb eredmények pedig tovább rontják a statisztikát, hiszen tavaly már az egy főre jutó napi hulladék mennyisége két kilogramm volt.

A vízkészlet is rohamosan fogy a bolygónkon. Aggasztó, de az állattenyésztés felelős a világ vízfelhasználásának közel 10 százalékáért.

A Heinrich Böll Alapítvány, Friends of the Earth Europe jelentéséből kiderül, hogy egyetlen kilogramm marhahús előállításához 15000 liter víz szükséges, míg egyetlen kilogramm sajthoz 5000 liter víz kell. Félelmetes adat...

Az e-hulladék, amely az elektromos és elektronikus hulladékokat tömbösíti is folyamatosan növekszik, 2010 óta 3-5 százalékos arányban. Ennek ellenére csak harmadát gyűjtik és kezelik szelektíven.

A műanyagpalackok jelentik továbbra is a legnagyobb kihívást. Az 1950-es években 1,5 millió tonnáról 300 millió tonnára nőtt a műanyagok előállítása.

A felsorolás pedig nem teljes. A levegőszennyezés visszaszorításával, valamint az élelmiszerhulladékok csökkentésével, a fémek újrahasznosításával, a papírhulladékok kezelésével  esélyt hagynánk a Földnek, hogy túlélje ezt az évszázadot.

 

 

 

 

közösség

további frisss

lap tetejére