Boldogan, amíg meg nem...?

kd. Fotó: Hornyák Emőke, MTI/Büki László • 2015. október 10., szombat •
Koltai Róbert rendezése a húsleves melletti házasélet velejébe kalauzol a Weöres Sándor Színházban.
Boldogan, amíg meg nem...?

Nem ez az első eset, hogy Koltai Róbert rendezi és játssza is a Jelenetek 2 házasságból című Móricz-átiratot. Vagyis szó szerint önmagát rendezi Kálmánchelyi Zoltánon, Bálint Éván és Varga Dórán kívül. Az est Az asszony beleszól és a Rab oroszlán című regényekből született és a házasélet legtipikusabb problémáira világít rá.

A regény századelős, de akár most is történhetne, könnyű beleolvadni a porcelán étkészletek és a zsinóron száradó lepedők, tipikusan kispolgári sűrűjébe. Olyannyira, hogy bár messze ülök a színpadtól, belekúszik az orromba a húsleves és az ízletes ecetes uborka illata.

Az első részben Kálmánchelyi Zoltán az elfoglalt bűnügyi oknyomozó törtető élete áll a középpontban, az otthon érte aggódó felesége kevésbé. Az asszony csak vár és vár, nem fekszik le aludni addig, míg az ura haza nem ér a munkából, legyen akár hajnali négy óra is. Nappal megfőzi a kedvenc ételeit, rendben tartja a lakást és a munkából haza eső férje történetein kikerekedett szemekkel csüng. Közben meg aggódik az állandó kiadások miatt és veszekszik a férjével.

Kálmánchelyi Zoltán alakítása szerethető, még abban a nagy maga által kreált káoszában is, körmönfont, munkamániás riporter. A túlgesztikulált, olasz temperamentummal fűszerezett poénjai betalálnak. Varga Dóra játéka ellenben eltörpült párja mellett, néhol a természetessége erőltetetté vált, ami kissé rontott az összképen. Bár hozzáteszem, ez még csak próba volt, finomodhat még az előadásmód.

A második részben Koltai Róbert és Bálint Éva színpadi házasélete volt terítéken. Testközelből élem át, hogy jut el egy pillanat alatt a válásig egy tizennyolc éve jól működő kapcsolat. A képzelt féltékenység idővel reálissá válik Juluka elméjében, nem számít, mennyi tényt sorakoztat fel a férje ellene. Az alap drámaiságán túl persze komikusak a helyzetek, amíg bele nem gondolunk abba, ilyen tényleg létezik.

Bálint Éva ügyes, mint mindig. Most a féltékeny asszony, aki a fejébe vette, őt bizony száz százalék, hogy megcsalják. Emiatt el is megy a falig, sőt azon is túlra. Koltai Róbert pedig a fáradt férj, aki több órás könyörgés hatására sem tudja lebeszélni feleségét a kitalációjáról. Mindkét szerep vibrál, ki-ki a saját igazát hajtva közben, jó páros ők ketten.

B. Török Fruzsina színpadi adaptációja működik, de mintha Koltai rendezéséből hiányozna valami. Pontos a történet, de semmi új nincs a nap alatt, nevetünk rajta, mert jó, bólogatunk, mert igazat mondd, és ennyi. 

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére