Biztonságos és személyre szabott, ez az eTank!

Szita Róbert - Fotó: Hornyák Emőke • 2016. január 30., szombat •
Elfogyott a nafta? Péntek óta ez nem gond, hiszen a Körmendi út 40. számnál található Inkubátorháznál már megtankolhatja elektromos autóját!
Biztonságos és személyre szabott, ez az eTank!

Tegnap megírtuk, hogy szombathelyi mérnökök fejlesztésének sikereként már villanyverdákat is lehet tölteni a vasi megyeszékhelyen. A villanyverdák Vas megyei közlekedését támogató új műszaki megoldást, az eTankot a térség országgyűlési képviselője, a város polgármestere, és a cég tulajdonosai pénteken adták át.

 

Nagypál Tibor, az első elektromos töltőt megálmodó és megalkotó eTank Hungary Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, hogy a középgyors 22 kilowatt teljesítményű töltőállomás az elektromos autókat típustól és töltöttségi állapottól függően 30-300 perc alatt képes teljesen feltölteni.

A töltési sebesség nem nagy, ám miközben valaki elintézi a bevásárlást, vagy a szomszédos moziban megtekint egy filmet, addig feltöltheti elektromos autójának akkumulátorát – tette hozzá a szakember.

Az eTank tulajdonosai azt is elmondták, hogy az elektromos hálózatot ez a kútfajta nem terheli meg úgy, mint egy gyorstöltő, így szinte bárhová gazdaságosan és gyorsan telepíthető.

Hajdú Adrián, a Kft. másik tulajdonosa arról beszélt honlapunknak, hogy a szombathelyi fejlesztés abban új, hogy a rendszer szinte személyre szabott szolgáltatást képes nyújtani a felhasználó számára, aki egy mobil applikáció segítségével okos eszközén, akár telefonján, óráján, vagy tabletjén is információkhoz juthat arra vonatkozólag, hogy mennyi kilométer megtételére elegendő a jármű energiája, vagy éppen, hol található a legközelebbi töltőállomás.

A szoftverről és a távfelügyeletről Porpáczy István mérnök kiemelte: a töltést központilag tudják vezérelni és felügyelni, igény szerint akár folyamatos video felügyeletet biztosítva az ügyfél számára.

A töltőkút egyébként egy mágneskártya segítségével vehető igénybe, amely alapján a számítógépes rendszer azonosítja az elektromos autó tulajdonosát, vagyis a felhasználót, és a feltölteni kívánt járművet, így a mért töltési teljesítmény alapján fontos adatokkal tud szolgálni.

Nagypál Tibortól, az eTank Hungary Kft. ügyvezető-tulajdonosától ez alkalommal azt kérdeztük, miért és mennyire biztonságos a rendszer. 

Természetesen biztonságos a eTank, hiszen ez egy olyan fűtött házas és szellőztetett intelligens töltőkészülék, amit érintésvédelmileg és biztonságtechnikailag is felügyelünk. De figyeljük az autó töltöttségét, töltési állapotát. Tehát egy olyan rendkívül biztonságos – a legújabb technológiával rendelkező - készülék, amelyet távfelügyelettel lehet ki- és bekapcsolni, akár szervizelés miatt is. Üzemeltetjük, karbantartjuk a rendszert, távfelügyelettel. Látunk valamennyi technikai adatot, amennyiben igény van rá akár évekre visszamenőleg visszakereshető, hogy hol mennyi időt töltött az elektromos autó. Egyébként a későbbi üzemeltetés is egy kézben összpontosulna, felügyelt fogyasztási szinten is. 

Cikksorozatunk negyedik részében a technikai paraméterekről és a költségekről lesz majd szó. 

 

kapcsolódó cikkek

közösség

további frisss

lap tetejére