Biztonságban és jó körülmények közözött élnek a cicák és kutyusok a közterület-felügyeletnél

PCS - fotó: Közterület-felügyelet, Hornyák Emőke • 2017. június 27., kedd •
Dr. Varsányi Péterrel, a Szombathely Megyei Jogú Város Közterület-felügyeletének igazgatójával beszélgettünk a megújult Állategészségügyi és Ebrendészeti Szolgálatról.
Biztonságban és jó körülmények közözött élnek a cicák és kutyusok a közterület-felügyeletnél

Korábban bemutattuk, hogy pontosan mi a közterület-felügyelők feladatköre, hatásköre, kiből lehet közterület-felügyelő, illetve az egyes elkövetett szabálysértések, szabályszegések esetén milyen bírságra számíthatnak az állampolgárok. Azonban még nem esett szó az ebrendészetről.

A tévhittel ellentétben ki kell jelenteni, hogy sokkal több feladata van a közterület-felügyeletnek, mint azt az olvasó gondolná. Megállapítható, hogy a megyei jogú városok között a szombathelyi közterület-felügyelet az egyetlen olyan szervezet, amely klasszikus értelemben vett komplex önkormányzati rendészeti feladatot lát el. Egyrészt működteti a közterület-felügyelői járőrszolgálatot, a térfigyelő kamerarendszert, az úgynevezett gyorsreagálású egységet, de emellett még a szervezet kereteibe tartozik az állategészségügyi és ebrendészeti szolgálat, valamint a mezőőri szolgálat is.

Mit kell tudni pontosan az ebrendészetről - kérdeztük Dr. Varsányi Pétertől, a Szombathely Megyei Jogú Város Közterület-felügyelet igazgatójától.

Az Állategészségügyi és Ebrendészeti Szolgálat elődjére korábban egy bélyeget sütöttek rá, amit a köznyelv csak úgy hívott, hogy gyepmesteri telep. Én ezt a szót nem szeretem, meg azóta már a jogszabályi környezet is megváltozott. Régen a klasszikus értelemben vett gyepmester, sintér szavakat inkább negatív értelemben használták, mára azonban az elnevezés és a funkció is megváltozott. 2015. március 1-jével a közgyűlési döntés alapján átvettük a szombathelyi Hajnóczy utca 1. szám alatt lévő telepet, ami korábban évtizedekig a Városi Vásárcsarnokhoz tartozott. Hogy hogyan került ez oda annak idején, ezt nekem se tudta megmagyarázni senki. Közel két évtized után ez a tevékenység március elsejével átkerült hozzánk.

Milyen célokat fogalmaztak meg?

Nyilvánvaló, hogy az első feladat az volt, hogy az átvétellel egyidejűleg megnéztük, hogy a telep egyáltalán milyen állapotban van, és milyen olyan munkálatokat kell elvégezni ahhoz, hogy egy normális, európai uniós elvárásnak megfelelő, kulturált telepet tudjunk kialakítani. Ehhez a források korlátozott mértékben álltak rendelkezésünkre, ezért aztán nekem meg kellett keresni azt a kapcsolati rendszert, hogy ki, hogyan és mivel tud hozzájárulni ennek a telepnek egy kicsit a felújításához, kicsinosításához, meg hát a jogszabályi előírásoknak való megfelelőséghez is. A telepen található egy hatvan négyzetméteres épület, ami körülbelül 130 éves, tehát egy elég régi épületről beszélhetünk. Ez korábban szolgálati lakásként működött, ez a funkciója gyakorlatilag az átvételt követően megszűnt, és jelenleg ellátja a telep a logisztikai részét. Itt került kialakításra egy iroda és az ügyfélfogadói rész, berendezve egy kis teakonyhával. Az épület teljes egészében ki lett festve, a régi dohos padlószőnyeg helyett új, járólapos burkolatot kapott valamennyi helység, és megtörtént a nyílászárók festése is. Ezeket az épületen belüli munkákat egy vállalkozó teljesen térítésmentes felajánlásként végezte el, amelynek értéke közel másfél millió forintba került volna a Felügyeletnek. Az épület mellett a kerítés teljes rekonstrukciója is megtörtént, ebben két vállalkozón kívül még nagy segítségünkre volt a Szombathelyi Országos Büntetés-végrehajtási Intézet, hiszen az úgynevezett jóvátételi munka keretében dolgos kezek érkeztek az elítéltek személyében is. Ők önként jelentkeztek erre a munkára, majd kihozták őket a telepre és ott tulajdonképpen lebontották a régi kerítést és felépítették az újat. A szükséges anyagokat a Felügyelet vásárolta meg, de a szakmunka ugyancsak nem került semmibe.  

Milyen felújítások történtek még a telephelyen?

A kennelek töredezett betonaljzatát savmentes járólappal burkoltuk, és megtörtént a kennelek téliesítése is. Normál esetben ezek egy ráccsal vannak elválasztva, ezekre most egy plexi-lap került, amit a téli időszakban fel lehet szerelni, a nyári időszakban pedig le lehet venni. Felépítettünk négy új kennelt, ezen kívül építettünk föléjük egy előtetőt, amely nyáron a tűző naptól óvja az állatokat, és megvédi őket az esővíztől és a hóeséstől is. Ezen kívül még kialakítottunk egy úgy nevezett kutyafuttatót is, amely nagyon jó dolog, mert sajnos előfordul, hogy egy kutya több hónapig is nálunk van és a kennelben alig pár négyzetméter mozgástér áll rendelkezésére. Minden kutyus naponta egy órát tud így a szabadban tölteni, ezzel biztosítva számukra a megfelelő mozgást. A felépített villanypásztor pedig megakadályozza őket a kerítésen át történő esetleges szökéstől. A telepen belül még egy kisebb helyiségbe kialakítottunk egy melegedő részt, ahol a kisebb kutyákat tudjuk elhelyezni, főleg ha már hűvösebb idő van. A cicák is ott vannak, nekik is építettünk egy olyan kennelt, amiben fel tudnak mászni, kicsit tudnak mozogni. Megpróbáljuk ezt az elhelyezést számukra is elviselhetővé tenni. Nyilvánvalóan az lenne a legjobb, ha minél hamarabb új gazdához kerülnének, de amíg ez az átmeneti állapot van, addig mindenféleképpen ezeket a megfelelő elhelyezési körülményeket nekik is biztosítani kell. Kiépítésre került ezen kívül a kennelek előtt 80 m hosszúságban egy másfél méter széles betonjárda vízelvezető árokkal, melynek a kennelek napi takarításában fertőtlenítésében van jelentősége. Kialakításra került még egy úgy nevezett állatorvosi vizsgáló részleg is. Ezekben a munkákban a felügyelet munkatársai is keményen kivették a részüket. Társadalmi munkában a mezőőri szolgálat munkatársai és az ebrendészek is nagyon sokat dolgoztak, melyet ezúton is megköszönök nekik.

Jól tudom, hogy közösségi munkát is végeztek nyáron a diákok a telephelyen?

Igen és nagyon örültünk nekik. Jöttek hozzánk tanulók a Kanizsai Dorottya Gimnáziumból, illetve a Premontrei Rendi Szent Norbert Gimnáziumból. Ők ennek a közösségi munkának a keretében a nyár folyamán a régi és az újonnan épített kenneleknek a festésében vettek részt. Ehhez a festékeket meg a festőhengereket is ingyenes felajánlással az a vállalkozó adta, aki az épületet felújította, tehát a közterület-felügyeletnek ez sem került semmibe. A diákok meg jól jártak, tetszett nekik a feladat, teljesítették az érettségi feltételeként megszabott közösségi munkát és eljátszottak a kutyusokkal is.

Másoktól is kaptak adományokat?

Igen, a Nestlé Büki Gyára tavaly felajánlott az ebrendészeti telep részére kutya- és macskaeledeleket. Összesen 864 kartont szállítottak le az ebrendészeti telepre teljesen ingyen és bérmentve, ez is egy korrekt adományozás volt. A Körmendi Rendészeti Szakgimnáziumtól pedig kaptunk 150 db leselejtezett takarót, ami a téli időszakban a kutyáknak meleget biztosított.

Hogyan történik a telepre bekerült állatok orvosi ellátása?

Az állatok orvosi ellátásának kötelezettségét jogszabály írja elő. Ezért a feladat átvételét követően szerződést kötöttünk a Szombathelyi Állatklinika Bt-vel. Az állatorvosok folyamatosan, heti két alkalommal kijárnak a telephelyre, megvizsgálják az újonnan bekerülő kutyákat, cicákat és szükség esetén gyógykezelik a már bent lévő állatokat is. Örökbeadás előtt a kutyusokba beültetik a mikrochipet, veszettség ellen beoltják őket és elvégzik a féregtelenítést.  Dr Varjú Gábor állatorvossal történt megállapodás alapján a Közterület-felügyelet 50%-os terítési kedvezményt kapott valamennyi állatorvosi beavatkozás térítési díjából az Állatklinika Bt.-től, amelyet ezúton is megköszönök.   

Jól láttam, hogy kamerát is felszereltek a telepen?

Igen, valóban egy régi, még a Fő térről leszerelt forgó kamera került felszerelésre a telepen. A régi kamera felújításához és felszereléséhez, valamint a kameraközpontba történő bekötéséhez szükséges 300 ezer forint költséghez a Bűnmegelőzési, Közbiztonsági és Közrendvédelmi Bizottság biztosított számunkra 200 ezer forintot a saját keretéből. A Hajnóczy utcai telep eléggé kiesik, a Jáki út és a Körmendi út között van. Ez a kamera nem térfigyelő, hanem szimplán egy belső biztonsági kamera funkcióját látja el.

Személyi állományban is történt változás?

Korábban a telepen egy munkatárs dolgozott, de ez nem egy embernek való feladat. Egyrészt ez veszélyes üzem, másrészt jogszabályi szempontból is indokolt volt plusz egy fő felvétele, tehát jelenleg ketten dolgoznak ott. Ez úgy néz ki, hogy hétfőtől péntekig normál munkarendben dolgoznak. Viszont a hétvégét is meg kellett oldani az állatok etetése, tisztántartása miatt. Minden reggel és este kitakarítják a kenneleket, megetetik és megitatják az állatokat, kiengedik őket a kutyafuttatóra, és ez ismétlődik a hét minden napján.

Elég banális kérdés következik, de hogy kerülnek be az állatok a telepre?

Ha valaki otthon valamilyen oknál fogva nem tudja, vagy nem akarja tovább tartani az állatot, akkor behozhatja hozzánk a telepre vagy mi is beszállítjuk, de ennek természetesen vannak költségei. Aztán bekerülhet hozzánk úgy kutyus vagy cica, hogy befogjuk a közterületről, mint kóbor állatot. Ezen kívül a telep végez egy olyan szolgáltatást is, hogy ha valakinek elpusztult az állata, akkor azt mi a lakásról elszállítjuk, vagy ha elhozza hozzánk, akkor átvesszük tőle. Ennek is megvannak a tarifái, elhullott állatnál 200 forint/kilogramm az átvétel költsége, és akkor a közterület-felügyelet gondoskodik arról, hogy megsemmisítésre kerüljön. Jelenleg a telepen húsz kutyát tudunk elhelyezni és tíz macska elhelyezésére van lehetőségünk. Természetesen ezeket a feladatokat csak és kizárólag Szombathely közigazgatási területén belül végezhetjük el.

Mennyire nehéz gazdit találni a telepen lévő állatoknak?

Nem egyszerű, de a statisztikai adatok egészen kedvezőek. 2015-ben 36 kutyát és 4 macskát sikerült örökbeadni, tavaly ez a szám 32 volt. Az örökbeadást egyébként több dolog is megelőzi. Ha bekerül hozzánk mondjuk a közterületről befogott kutyus, akkor 14 napig karanténban van. Ha letelik a 14 nap és nem találunk benne chipet, akkor ez az állat elvileg örökbeadható, amennyiben találunk, akkor megkeressük a gazdáját. Ha valaki kijön hozzánk és kiválasztja a kutyust, akkor megbeszéljük, hogy mikor tudja átvenni. Örökbeadás előtt az állatorvos még egyszer megvizsgálja, ad neki féreghajtót, beülteti a mikrochipet, beadja neki a védőoltást, és ezt követően tudják elvinni. Az örökbeadásnak van egy jelképes összege, ami kutyusok esetén 5000 forintot, macskák esetében 2500 forintot jelent. Amire nagyon büszke vagyok, hogy sem helyhiány, sem más ok miatt egyetlen kutyát sem altattunk el. Ez azért is nagy szó, mert máshol nem ez a gyakorlat. Fontos még megjegyezni, hogy ha valakinek befogjuk a kutyáját és van benne mikrochip, akkor megkeressük a tulajdonost, és amennyiben eljön a házi kedvencéért, akkor azt az időszakot, amíg ott van nálunk 1000 forint/nappal számoljuk fel. Ez kvázi egy tartási költség, de én azt gondolom, ezek az árak teljesen a realitás talaján vannak.

Mennyire sikeres az örökbeadás?

Mindent elkövetünk, hogy a hozzánk bekerült állatokat minél előbb gazdához juttassuk. Részt veszünk a nagyobb városi rendezvényeken, mint például a Herényi Virágút, a Savaria Történelmi Karnevál. A kutyusok ennek örülnek, mert kikerülnek a telepről, de azért nem mindegy, hogy milyen fajta kutyát viszünk ki, mert arra is figyelni kell, hogy mennyire szocializált a tömegben. A jövőre vonatkozóan azt is tervezzük, hogy több örökbefogadó napot tartunk a telepen. A Frisss.hu és a Vas Népe rendszeresen fényképes tájékoztatást ad az örökbefogadható állatokról, de szórólapokat is készítettünk az eredményes örökbeadás érdekében.

Összegezve jó irányban haladunk. Ha az eddigi ingyenes felajánlások, elvégzett munkák értékét nézzük az óvatosan becsülve is több milliós nagyságrendet tesz ki. A telep egy nagyon komoly és igencsak indokolt rekonstrukción esett át, de ehhez természetesen a közgyűlés is biztosított kettő és fél millió forintot. Idén megtörténik a telep 25 éves fűtési rendszerének teljes rekonstrukciója és az épület tetőszerkezetének részleges javítása, melyhez a költségvetésünk biztosítja a fedezetet. Én azt gondolom, hogy Szombathelyen nagyon sok állatbarát van és ebből adódóan sokan megpróbáltak hozzájárulni ahhoz, hogy ez a telep egy normális, kulturált elhelyezést biztosítson azoknak az állatoknak, akik hozzánk sajnos bármely okból bekerülnek, és akik nem tehetnek arról, hogy ha átmenetileg is szerető gazdi helyett ez a sors jutott nekik.

 

közösség

további frisss

lap tetejére