Birtokba vehetik a dolgozók a Markusovszky Kórház új tömbjét

vkriszti-HCs • 2015. március 06., péntek •
Miniszterek, egyházi méltóságok, a város vezetői, és meghívott vendégek adták át ünnepélyes keretek közt a betegeknek és a kórház dolgozóinak az új belgyógyászati tömb épületét és osztályait. A 12 ezer négyzetméter alapterületű épületegyüttes 358 fekvőbeteg befogadását teszi lehetővé.
Birtokba vehetik a dolgozók a Markusovszky Kórház új tömbjét

Az történelmi egyházak áldása és a nemzeti színű szalag átvágása után Balog Zoltán az emberi erőforrások minisztere, Hende Csaba honvédelmi miniszter és Puskás Tivadar polgármester Prof. Dr. Nagy Lajos főigazgató vezetésével látogatták meg az új Belgyógyászati Tömböt. A Markusovszky Egyetemi Oktatókórház február közepén kapta meg a használatbavételi engedélyt, így megkezdődhetett az osztályok áttelepítése. Az épület első szintjére az Általános Belgyógyászati osztály beköltöztetése már február végén megtörtént. Az európai uniós támogatásból finanszírozott beruházás a betegeknek és a dolgozóknak is korszerűbb körülményeket és hatékonyabb betegellátást tesz lehetővé.

                               

Balog Zoltán beszédében kiemelte, hogy alig van olyan kórház az országban, ahol ne lett volna vagy ne zajlana jelenleg is valamilyen fejlesztés, az elmúlt években háromszáz fejlesztési programot finanszíroztak uniós és hazai forrásokból.
Hangsúlyozta, hogy a szombathelyi Markusovszky kórházban országosan is kiemelkedő, hatmilliárd forintot is meghaladó fejlesztés valósult meg, amelynek eredményeként a korszerűtlen, több pavilonból álló kórházi infrastruktúrát sikerült a 21. század követelményeit teljesítő épületegyüttessel kiváltani.

A miniszter szerint fontos ugyan az infrastruktúra fejlesztése, de ennél is fontosabb az elhivatottság és az európai szintű szaktudás, amelyet a magyar orvosok és egészségügyi dolgozók képesek nyújtani. Ezért fontos, hogy az orvosaink itt maradjanak, vagy ha elmentek, szívesen visszajöjjenek - mondta.

Kiemelte továbbá azt is, hogy a kormány tovább kívánja emelni az egészségügyben a béreket, de folytatják a háziorvosi szolgálat megerősítését is, hiszen az a cél, hogy minél hamarabb gyógyuljanak meg az emberek, és lehetőség szerint ne szoruljanak hosszabb kórházi ellátásra. 
Hende Csaba, aki a térség országgyűlési képviselője, a kormányzatnak az anyagi támogatásért, az építőknek a munkájukért, a kórház dolgozóinak pedig kitartó áldozatkészségükért mondott köszönetet.

                                 

Nagy Lajos, a Markusovszky kórház főigazgatója az avatóünnepségen a volt belgyógyászat "kékcsempés" épületére emlékezett vissza, ahol az évtizedek során egyre korszerűbb eszközökkel folyhatott a gyógyító munka, de ezt nem tudták követni az épület által nyújtható hotelszolgáltatások. 

A régihez képest kétszer akkora alapterületű, hatszintes épületben kapnak helyet a kardiológiai, a gasztroenterológiai, a reumatológiai, a bőrgyógyászati, az infektológiai és a neurológiai osztályok, az épület földszintjén pedig az osztályok szakambulanciái működnek majd. 

 

 

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére