Bigák és kvadrigák: megelevenedett a történelem

Szita Róbert - Hornyák Emőke • 2016. május 22., vasárnap •
Római harci kocsik körversenyét, de huszárokat is láthatott a nagyérdemű szombat este. A Vasi Múzeumfaluban szórakoztatva elevenítették fel a történelmet.
Bigák és kvadrigák: megelevenedett a történelem

Tegnap délelőtt kétfordulós akadályhajtással kezdődött a nemzetközi fogathajtó fesztivál a Vasi Skanzenben, majd szabadidomítást és vadászhajtást is megtekinthetett Szombathely és térsége szép számmal kilátogató apraja-nagyja. Erről és a gencsapáti Geröly Tibor magabiztos győzelméről ITT már olvashattak.   

Aztán kora este a barokk kocsi bevonulása színesítette a programot, huszárok felvezetésével, fúvósok kíséretében érkezett meg a történelem.  


Ezt követően malacfogó versenyt rendeztek a gyermekek nagy örömére, majd jött a római harci kocsik várva-várt bevonulása. Több százan figyelték a szórakoztató programot, közöttük volt Hende Csaba országgyűlési képviselő is. 
Remek a hangulat az ŐrvidékHáz hagyományteremtő rendezvényén, egészen fenomenális a látvány, mindenki jól tette, hogy ezt a programot választotta. Ezúton is szeretném megköszönni a Frisss FM-nek és a frisss.hu-nak, hogy egész nap tudósított az eseményről. Rengeteg ilyen eseményt kívánok még a szombathelyieknek és a város térségében élőknek – nyilatkozta honlapunknak Hende Csaba, aki azt is hozzátette, hogy a lovassport szerelmeseként ő is elkötelezett híve annak az elképzelésnek, miszerint az elhagyatott, volt homokbánya területén nemzetközi lovascentrumot hozzanak létre a Szova ZRt. égisze alatt.  

Ez azonban még a jövő zenéje, a múlt, a történelem megelevenedését viszont a jelenben szimulálták a római harci kocsik körversenyével. 
Agócs Nándor, a Nyugat-magyarországi Egyetem történész tanársegéde honlapunknak elmondta, hogy a versenyen szereplő kocsik természetesen nem harci célokra készültek, hanem a versenyekre.

A királyság idején az ilyen versenyeknek nagyon komoly hagyományai voltak a Római Birodalomban. Pannóniában a III-IV. században volt a legnépszerűbb. A tartományon belül annak idején még egy hippodrom, vagyis kocsiverseny-pályát is építettek – tette hozzá a műsort konferáló történész. 

A körversenyen 8 biga és 2 kvadriga vett részt, ám nem mindegyik vonult fel. Megtudtuk, hogy a nagyon kis tömegű, egyszerű szerkezetű kocsiknak elég nagy volt a sebessége, ezért is volt veszélyes az ókorban. A mostani kocsik anyaga nem túl autentikus, de így kevesebb a balesetveszély is. 

A hajtók az elején egy kicsit idegenkedtek a versenytől, aztán még a meglepetés versenyszám teljesítésébe is belementek. A közönség többek között azt láthatta, hogy humoros formában, kvázi, mint a filmforgatásokon, még a bigát is el lehet foglalni és a tűzoltás fortélyait is be lehet mutatni.

A nagyszabású lovasnapon egy gyönyörű pónilovat lehetett nyerni a tombolán. Farkas Csabától, az ŐrvidékHáz igazgatójától megtudtuk, hogy a nagy sikerre való tekintettel a nemzetközi fogathajtó fesztivált a tervek szerint jövőre is megrendezik. 

 

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére