Bezártak egy embert a templomba

T.A Fotó: Hornyák Emőke • 2016. május 22., vasárnap •
A Fekete Seregtől a keresztes vitézekig, a házi szörpön át a kézműves sörökig, számos érdekességet láthatnak, kóstolhatnak a csempeszkopácsi középkori vásár látogatói. A tizenhatodik alkalommal megtartott vásár napjainkra már emberi érdekességekkel is büszkélkedhet. Egyik éven bezártak valakit az Árpád-kori templomba. Talán ezért is javultak meg napjainkra a helybéliek.
Bezártak egy embert a templomba

A régi vásárok hangulatát idézték meg immáron tizenhatodik alkalommal Csempeszkopácson. Az első látásra is megkapóan szép vasi falu az Árpád-kori templom mellett várja a látogatókat, melyekből az idén sem lesz hiány. A falu környékén hatalmas a forgalom. A vásár látogatóiként a Frisss.hu stábját egy kiváló – ahogy ő mondta - „félig-csempeszi” hölgy, Kovács Mónika fogadta, akinek oldalán méretes tülök-kürt fityeg. Megtudtuk tőle, utóbbit kiváló munkájáért kapta.

A helyiek és segítőik kiváló munkája meg is látszik a vásáron. Nem szabad műanyag puskát és csillogó gyöngyöket keresni a rendezvényen, az ország számos részéről érkeznek kézművesek, bőrösök és millió egyéb mesterség művelői. A műanyag puskán kívül – ahogy a műsorvezető mondta – még térerő sem nagyon van ilyenkor a faluban, „mert hát a középkorban sem voltak ilyenek”.

Van viszont Fekete Sereg, keresztes vitézek tábora, több hagyományőr csoport és számos fellépő. A hangulatot ők alapozzák és a kézművesek adják annak sava-borsát.

- Ajándékozzunk időt magunknak és egymásnak – mondta az egyik szervező hölgy. Erre bizony szükség is lesz, hiszen „van itt minden, mint a búcsúban”. Az idén először – a keresztes lovagokon túl – borlovagok is. Utóbbiak ajánlatait már több helybéli kóstolta, egyfajta hangulatteremtő szándékkal. Csempeszkopácsiban jól megfér egymás mellett a láncing, a két kezes pallos, a házi szörp és a sötét napszemüveg is. Utóbbit egy szép paraszti viselettel együtt komponálta valamelyik látogató.

- A helyiek szíve is nyitva – hangzott el a megnyitón, ám erre az elmúlt években egy alkalommal már rá is cáfolt a rendezvény. - Történt, hogy vásárzáráskor egy embert bezártak a templomba – mesélte Kovács Mónika. A hely szellemén kívül vélhetően az Árpád-kor is megérinthette a kényszerű foglyot, ahogy mesélik, egészen más emberként lépett ki a szabadságot hozó napfényre. Úgy tűnik, a csempeszkopácsiak ellesték e csodálatos javulást, hiszen a középkori vásár már önmagában is megindító.

A csemeszkopácsi vásár alapötletét a 2000-ben kapott milleniumi zászló adta, Pungor Zoltán tanár úr hathatós közreműködésével a környék egyik legszebb programját hozták össze, melyet több alkalommal Sebestyén Márta is meglátogatott. Nem véletlen, nagyszülei e csodás kis vasi faluban éltek.

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére