Bevetés előtt a honvédség?

Szita Róbert • 2015. augusztus 27., csütörtök •
A hatályos jogszabályok megfelelő módosítása esetén a Magyar Honvédség kijelölt és megfelelően felkészített erői, a rendelkezésre álló eszközökkel és sajátos képességekkel készen állnak és képesek a határőrizeti feladatok ellátására – ezt Hende Csaba honvédelmi miniszter nyilatkozta honlapunknak, amikor a Magyar Honvédség határvédelmi szerepéről kérdeztük.
Bevetés előtt a honvédség?

A Magyar Honvédség ideiglenes biztonsági határzárat épít, amely két elemből áll. Az első elem augusztus 31-ig készen lesz, a második elem, a 3,5 méter magas műszaki zár pedig ősszel készül el – felelte kérdésünkre a honvédelmi miniszter, aki azt is hozzátette, hogy a Magyar Honvédség alkalmazását, illetve felhasználását az Alaptörvény, valamint a Honvédelmi Törvény szabályozza. Jelenleg, a hatályos törvények szerint a Magyar Honvédségnek az államhatár őrizete és védelme tekintetében nincs szerepe. 

Hende Csaba kiemelte, hogy a rendőrség a felelős és egyben köteles, hogy ezt a határőrizeti funkciót ellássa. Természetesen a hatályos jogszabályok megfelelő módosítása esetén a Magyar Honvédség erre kijelölt és megfelelően felkészített erői a maguk sajátos, ellátási, egészségügyi, közegészségügyi és járványügyi képességeinek felhasználásával, a védelmi feladatok ellátására való képesség mellett bekapcsolódhatnak a határőrizeti feladatok ellátásába. Hozzáfűzte: a Magyar Honvédség a törvényi keretek között erre kész és képes is. 

Közben, az MTI közlése szerint Németh Szilárd, az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának fideszes alelnöke szerdai budapesti sajtótájékoztatóján azt közölte, hogy a Fidesz lehetővé tenné a honvédség bevetését határvédelmi és a bevándorlással kapcsolatos feladatokra.


A kormánypárti politikus jelezte: mivel kétharmados felhatalmazásra van szükség a határozati javaslat parlamenti elfogadásához, így azt a Fidesz-KDNP-frakción kívül másoknak is támogatniuk kell.    

 

közösség

további frisss

lap tetejére