Betűleves lesz a Csónakázó-tóból!

frisss.hu Fotó: Hornyák Emőke • 2016. szeptember 16., péntek •
Képzőművészeti játszótérré válik a Csótó vize jövő hétvégén.
Betűleves lesz a Csónakázó-tóból!

A nemrégiben létrehozott Westwerk Művészeti Alkotóműhely és Kulturális Egyesület révén jövő hétvégén betűlevessé változik a szombathelyi Csónakázótó. Az előre nagyon merész kezdeményezésről Bakucz András, építész, képzőművész, az egyesület elnöke beszélt a Frisss FM műsorában.

Miről van szó pontosan?

A Westwerk Művészeti Alkotóműhely és Kulturális Egyesület a tavalyi évben alakult és az idei évben jutottunk el oda, hogy megtudjuk rendezni az első közös kiállításunkat Open Art címmel. A két napos rendezvényen bemutatkoznak a művészek: Baki Orsolya, Dénes Nóra, Egri Balázs, Farkas Imre, Kassai Ferenc, Pálfi Gyöngyvér, Söptei Eszter, Szántó István, Tóth Norbert, Tóth Péter és jómagam is.

Miért ezt a művészeti performanszt választottátok?

Az egyesület létrehozásakor fontos szempont volt, hogy minden művészeti területről érkezzenek alkotók. Az egyesületek általában egy-egy műfaj köré csoportosulnak, nálunk ez tudatosan nem így van. Mi egy sokszínű és sok nézőpontú csoportosulás vagyunk, az autonóm és az alkalmazott művészetek területéről egyaránt érkeztek alkotók. Mi azokhoz a kortársművészeti tendenciákhoz akarunk csatlakozni, amelyek megnyilatkozási formája elsősorban az installáció és a performansz, ahol kötetlenül lehet csatlakozni a művészethez.

Ez a mostani egy közös ötletelés volt, így esett a választás Szombathely egyik legfrekventáltabb pontjára, a Csónakázó-tóra. A húzótéma a betűleves, de látható lesz több más vízi installáció is.

Bakucz András

Az engedélyeztetés gondoljuk, nem egyik pillanatról a másikra történt.

Az ötlet előkészítése és megvalósítása lassan egy éves folyamat, de el kell mondanom, hogy a város támogatásával valósul meg ez. A betűk egyfajta mezőgazdasági fóliából készültek, több kísérlet során több próbafújás során teszteltük őket.

Betűtészta <3

Mennyi betű lesz?

Levegővel felfújt betűk ezek, és mint egy matrac úgy fognak úszkálni majd a Csótó vízén. 24-25 betűről van szó, nagyjából két méteresek, változó szélességgel. Az elkészítésben az egyesület vett részt. Fontos szerepe van, hogy a Csónakázótóra visszük ki ezt, hiszen reméljük, így sokan megismernek minket. Ez a performansz a popularitás és a művészet határán billeg.

 Pénteken 16 órakor lesz a hivatalos megnyitója a szigeten, melyre mindenkit szeretettel várunk.  

 

közösség

további frisss

lap tetejére