Bérlakások a huszárlaktanya helyén?

Szita Róbert - Tóth Arnold • 2016. február 21., vasárnap •
A fenntartható fejlesztést szolgáló koncepció kidolgozása a jövőben a huszárlaktanya hasznosítását jelentheti – tudtuk meg Illés Károly alpolgármestertől, az Európai Unió URBACT programja keretében megvalósuló „Városi területeken elhelyezkedő katonai objektumok fenntartható hasznosítása” című projekt során lezajlott laktanyai nyílt napon.
Bérlakások a huszárlaktanya helyén?

Rengeteg katonának adott otthont anno a 11-es Huszár úti laktanya épületegyüttese. Napjainkra nem egy épülete omladozva, szinte teljesen elhagyottan tekint ránk. Most azonban egy határokon túl nyúló projektnek köszönhetően lehetőség nyílik a megújításra.

A projekt
Az olasz Piacenza, a spanyol Cartagena és a horvát Varasd önkormányzatával közösen az Európai Unió URBACT programja keretében megvalósuló ,,Városi területeken elhelyezkedő katonai objektumok fenntartható hasznosítása” című projekt részeként történik a fejlesztés. 
Illés Károly alpolgármester honlapunknak nyilatkozva elmondta: a cél a pusztulóban lévő katonai épületegyüttesek funkcionális és fenntartható megújítási és fejlesztési tervének kidolgozása. Az érdeklődésre jellemző, hogy 40-nél is több város pályázott, ami mutatja egyrészt az ügy fontosságát, másrészt, hogy rendkívül sok helyen megoldandó még az elhagyott katonai objektumok sorsa. 

A 11-es Huszár úti laktanya hasznosításával kapcsolatban 25 éve nem született megoldás. Ezen akarunk változtatni és a ,,Modern városok program” keretében, a miniszterelnök javaslatára, az NGM irányítása alatt hamarosan feláll a Helyi Támogató Csoport, amelynek feladata lehet, hogy végigkísérje és véleményezze a tervet, illetve azt javaslatokkal mozdítsa elő – tette hozzá az alpolgármester, aki azt is elárulta, hogy akár bérlakásoknak is helyet adhat majd a laktanyai objektum.
Azt is megtudtuk a helyszínen, hogy a projekt Európai Uniós forrásból gazdálkodik és 15%-os önrészt, azaz mintegy 65 ezer Eurót fektetett be a szombathelyi önkormányzat. 
A projekt már zajlik és két év alatt kell kidolgozni a koncepciót, amelynek során a tényleges hasznosítás megvalósulhat. A projekt célokat, iránymutatásokat ad, és már most várják a helyi- és magánvállalkozókat, tervezőket, mérnököket, akiket bevonnának a projektbe.  

Nyílt nap
A laktanyai nyílt napot használták fel arra, hogy az érdeklődőknek bemutassák a projektet és az egykori huszárlaktanyát. 


A program elején Balogh Péter előadásában felelevenítette, hogy a kiegyezés korában indult meg az a laktanya-építési program, melynek keretében a pozsonyi székhelyű hadtesthez tartozott a szombathelyi lovassági laktanya is. Annak idején a vármegye építtette a laktanyát, amelyre hitelt vett fel, a honvédség pedig bérelte azt. 
1881 decemberében a vegyesbizottság elhatározta, hogy laktanyát épít. Először az oladi lakótelep jött szóba, de az agyagos talaj a lovaknak nem felelt meg. A tervezői feladatot Pártos Gyula kapta, aki elkészítette a helyszínrajzokat, majd 1889. október 20-án avatták fel az objektumot.    


Megtudtuk, hogy a mintegy 20 hektáron nemcsak az épületek állnak műemléki védettség alatt, hanem a terület is védett. A nyílt nap alkalmat adott az egész terület bejárására is.    

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére