Belekódolták a kutyákba az emberszeretetet?

Frisss.hu, iflscience.com fotó:wallpaperfolder.com • 2016. október 04., kedd •
Furcsa dolgok derültek ki egy génvizsgálatból...
Belekódolták a kutyákba az emberszeretetet?

Rengeteg kutyafélét ismerünk, de mi lehet az oka annak, hogy míg például a labradorok, pulik, vizslák odavannak az ember társaságáért, addig a farkasok, a rókák inkább elkerülnek minket?

Erre keresték a választ a svéd Linköping Egyetem tudósai, a kutatásban több száz kutyus vett részt. A teszt lényege az volt, hogy az ebeknek egy átlátszó tetejű ládákból kellett megszerezniük a jutalomfalatokat. Ezek közül az egyik fedele be volt csavarozva, ezért az alanyok nem tudtak hozzáférni az ételhez. A kutatók ezzel az akarták megtudni, hogy a kutyák mennyi idő után kérnek segítséget a jelenlévő emberektől.

Fotó:thewondrous.com

Míg a vadon élő kutyafajtákra jellemző, hogy maguk próbálják megoldani a problémáikat, addig négylábú barátaink szívesen fordulnak hozzánk segítségért. A tesztből az is kiderült, hogy nem minden eb egyforma. Voltak amik hamarabb elkezdték keresni az emberek társaságát, mások inkább kerülték őket. A tudósok ez alapján egy rangsort készítettek a különböző fajtákról, majd DNS mintát vettek a legjobban és legrosszabbul teljesítő állatoktól.

Az azonosított gének közül néhány az emberben is fellelhető, ezek a személyiségre vannak hatással. A SEZ6L nevű gén például az embereknél az autizmussal áll kapcsolatban, míg a kutyusoknál a ragaszkodással.

Via Iflscience

közösség

további frisss

lap tetejére