Elkezdődött egy újabb tanév: Becsengetnek!

szróbert-TT • 2014. szeptember 01., hétfő •
Olyan lesz a jövő, amilyen a ma iskolája - hangzott el a 2014/2015-ös tanévet megnyitó városi ünnepségen, Szombathelyen. Az Oladi Általános Iskola Középiskola és Szakiskola tornacsarnokában augusztus 31-én megrendezett eseményen Puskás Tivadar polgármester, Molnár Miklós alpolgármester, Fodor István, a Klebersberg Intézményfenntartó Központ tankerületi vezetője, Rettegi Attila iskolaigazgató, valamint több önkormányzati képviselő is megjelent.
Elkezdődött egy újabb tanév: Becsengetnek!

Intézményvezetők, pedagógusok, szülők és persze megannyi diák várta izgalommal a városi tanévnyitót.  

Adatok
A frisss.hu a helyszínen megtudta, hogy Szombathely városában a 2014/2015. nevelési évben 620 kisgyermek kezdi meg az óvodai életét. Az általános iskolák elsőseinek száma 758, a középiskolák 9. évfolyamába lépő tanulók száma pedig 1250 fő. A szombathelyi oktatási és nevelési intézményekben összesen 2400 óvodás, 6305 általános iskolás és  6500 középiskolás kezdi meg a 2014/2015-ös tanévet.

Műsor
A Himnusz közös eléneklése után az első osztályba lép kisdiákokat köszöntötték, majd közülük kettő kislány a ,,Borzalmas dolog az iskola" című verset mondták el, melyből megtudhattuk, hogy azért lesz ,,borzalmas" suliba járni, mert kényelmetlen az iskolapad, és mert csak akkor szabad beszélni, amikor kérdez a tanító. Újabb vers következett, a tizenkettedik osztályos lány szavalata után pedig az iskola citerazenekara lépett fel. 

Polgármesteri megnyitó
Puskás Tivadar, Szombathely Megyei Jogú Város polgármestere Szentgyörgyi Albert idézettel kezdte beszédét: ,,Az iskola dolga, hogy megtaníttassa velünk, hogyan kell tanulni, hogy felkeltse az érdeklődést a tanulás iránt, hogy érezzük az alkotás izgalmát."
Miután a polgármester is külön köszöntötte az első osztályba lépőket, hangsúlyozta, hogy a most tanintézetekbe és nevelési intézményekbe igyekvő mintegy 15 ezer ifjú azt jelzi, hogy Szombathely iskolaváros. Ezt követően arról tájékoztatott, hogy milyen nyári karbantartási feladatokat végeztek el a város iskoláiban, majd a szombathelyi beruházásokról, így a Kanizsai Dorottya Gimnáziumban 320 millió forintért létrehozott természettudományi laboratóriumról, a Játéksziget Óvoda 120 millió forintba kerülő felújításáról, valamint a Mesevár Óvoda novemberi átadásáról is hírt adott.
A pedagógusokhoz szólva Gróf Klebersberg Kunót idézve elmondta, hogy a morális megújulás alapeleme a nevelés. Szilárd erkölcsre, tudásra és munkára kell nevelni a ma ifjúságát. Olyan pedagógiai munkára van szükség, mely a közösségekért szól, ezért is alapeleme a minőségi oktatásnak a felkészült pedagógus - tette hozzá a polgármester. 
A diákokhoz fordulva elmondta, hogy ,,Ti magatok vagytok a jövő! A tudás erőssé, magabiztossá tesz, de ezért nagyon keményen meg kell dolgozni. Az iskola a Ti munkahelyetek."
A szülőknek pedig azt mondta, hogy ,,leginkább a család az a közeg, melyben emberré formálódik a gyermek."
Beszédét is Szentgyörgyi idézettel fejezte be: ,,olyan lesz a jövő, mint amilyen a jelen iskolája." Ezt követően pedig megnyitotta a 2014/2015-ös tanévet. 

Újra műsor, majd igazgatói köszöntő
Ezután újra műsor, mese és táncprodukció, majd a legjobb angolosok elismerése következett. 
Rettegi Attila iskolaigazgató köszöntő beszédében bejelentette, hogy dr. Kalocsainé Magyar Éve igazgatja szeptembertől a Nyitra utcai általános iskolát. ezt követően saját általános- közép- és szakiskolájának mindennapjairól, a városi közgyűlés 8 millió forintos támogatásáról és a kiterjedt kapcsolatrendszer fontosságáról beszélt.  
Ezt követően újra műsor, ezúttal a színjátszók előadása következett. 


Országosan is...
Az országos tanévnyitót az Újbudai Ádám Jenő Általános Iskolában tartották. A vasárnap délutáni eseményen Balog Zoltán miniszter, Czunyiné dr. Bertalan Judit köznevelésért felelős államtitkár és Pölöskei Gáborné helyettes államtitkár is hivatalos volt. Szeptember 1-jén reggel nyolc órakor minden iskolában becsengetnek, elkezdődik az új tanév. 

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére