Bátorság és engedelmesség: 145 éve szolgálnak a szombathelyi lánglovagok

Szita Róbert - Fotó: Hornyák Emőke • 2017. szeptember 09., szombat •
Ahol a baj, ott a segítség, ahol a segítés, ott a tűzoltó is – hangzott el a Szombathelyi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság alapításának 145 éves évfordulóján rendezett jubileumi ünnepségen, a Weöres Sándor Színházban.
Bátorság és engedelmesség: 145 éve szolgálnak a szombathelyi lánglovagok

A szombathelyi tűzoltók számára a szombati nap az emlékezésről és az ünneplésről szólt. Brutscher József korábbi szombathelyi tűzoltó főparancsnok Szent Márton temetőben található sírjának megkoszorúzása után jubileumi szentmisét tartottak a Szent Erzsébet Ferences Plébánián, majd impozáns felvonulással tisztelegtek az elődök emléke előtt.

Napjaink tűzoltói, a jelenkor hősei az Aréna utca - Thököly Imre utca - Wesselényi Miklós u. – Szent Márton u. – Fő tér – Kőszegi u. – Petőfi Sándor u. – Akacs M. u. - Weöres Sándor Színház útvonalon meneteltek, majd ünnepi állománygyűlésen vettek részt.

A Himnusz hangjai után az elöljárók, majd Vas megye és Szombathely közéletének vezető személyiségeinek, valamint a német, az osztrák és a szlovén tűzoltó bajtársak, a társszervek, a rendőrség, a mentők képviselőinek köszöntését követően Göncz Szabolcs tűzoltó alezredes, szombathelyi tűzoltó-parancsnok kérésére a résztvevő vendégek egyperces néma tiszteletadással adóztak az egykori tűzoltók emléke előtt.

Nehéz, de annál szebb múltra tekinthetünk vissza az elmúlt 145 évet illetően. Mi, szombathelyi tűzoltók olykor csendben meghúzódva, olykor kamerák kereszttűzében dolgozunk, közben pedig mindig gyakorlunk, gyakorlunk és gyakorlunk. Ám hiába a sok gyakorlás és a szakértelem, a természet sokszor fityiszt mutat a tűzoltóknak – hívta fel a figyelmet rajtunk kívül álló erőkre a parancsnok, majd a hivatásosok mellett tevékenykedő önkéntes tűzoltók munkájára és felkészítésük fontosságára emlékeztetett. 

Nem mindegy, hogyan jutunk el a célhoz. Ebben segíthetnek bajtársaink, a szomszédos országok tűzoltói, akiktől még ma is rengeteget tanulhatunk. A közös gyakorlatok hatékonyak és segítenek egymás munkamódszereinek megismerésében – tette hozzá a parancsnok, aki a társadalmi szerepvállalásban való részvételről és a felszámolt 6514 tűzesetről külön is szólt. A szombathelyi parancsnok ünnepi beszédét a lánglovagok munkáját bemutató filmrészletek tették még hatásosabbá.  

Ezután Erdélyi Krisztián, a BM OKF általános főigazgató-helyettese, korábbi Vas megyei katasztrófavédelmi igazgató történelmi visszatekintését hallhatták az ünneplők. 
A 145 év szinte pillanatnak tűnik, de emberi léptékkel mérve óriási nagy szám. Az alapítók tanultak, gyakoroltak és hittek, majd már az 5. évfordulón, 1877-ben zászlót szenteltek. Már akkoriban nagy ünnepek voltak a városi tűzoltó-megmozdulások, a kerek évfordulókra történőú emklékezések.1922-ben, a fél évszázados jubileum alkalmából a tűzoltók és a mentők még mindig együtt dolgozhattak és ünnepelhettek – fogalmazott az elöljáró, majd hozzátette, hogy ,,ahol a baj, ott a segítség, ahol, a segítés, ott a tűzoltó is. A bajba jutott embereken történő segítés talán a legszebb dolog a világon.”  

Ezt követően Hende Csaba országgyűlési képviselő köszöntötte a megjelenteket. Családi emlékeit felelevenítve elmondta, hogy nagyapja, Hende Lajos oladi bíró több évtizeden át az önkéntes tűzoltók vezetőjeként is igen tevékeny volt. 

Áradás idején kötésig állt a patak folyóvá duzzadt vízében, és egyesült erővel mentette a javakat a vész idején – ez a momentum vitt még közelebb a tűzoltókhoz. Olyan városban élünk, amely megbecsüli a tűzoltókat, akiknek ereje az összefogásban a rejlik, hiszen tudjuk ,,egynek minden nehéz, soknak semmi sem lehetetlen.” Összefogásra van szükség a rendvédelmi szervek, a civil társadalom, valamint a segítésre szakosodott civil szervezetek között is. Támogatásomra mindig számíthatnak a szombathelyi tűzoltók – hangsúlyozta Hende Csaba. 

A város polgármestere, dr. Puskás Tivadar pedig arról szólt, hogy a mentőknél ma is bajtársaknak hívják egymást, de a tűzoltókat is. Miután felhívta figyelmet a tűzoltók és a mentők közös múltjára, a közös eszméjükre, a segítésre, arról is beszélt, hogy a segítés szellemisége vezérli polgármesterként is az életét, ezért aztán igyekszik megtenni mindent a szombathelyiekért. 


Önökre, tűzoltókra mindig lehet számítani, önöknek pedig közben folyamatosan kell figyelni – fogalmazott, majd díszoklevelet adott át Göncz Szabolcs tűzoltó-parancsnoknak. 

Ezután Kelemen Zoltán, a WSSz színművésze saját tűzoltó-élményeit elevenítette fel, majd „Ismertem egy kisfiút, aki tűzoltó akart lenni” – címmel adott elő egy, a hivatásra jellemző megszívlelendő történetet.  

Az ünnepség elismerések átadásával folytatódott, Erdélyi Krisztián tűzoltó ezredes, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgató-helyettese, dr. Bognár Balázs tűzoltó ezredes, a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója, Kondora Bálint, a Vas megyei Közgyűlés alelnöke, dr. Puskás Tivadar, Szombathely Megyei Jogú Város polgármestere, Ágh Ernő, Szombathely Megyei Jogú Város képviselője, a Bűnmegelőzési, Közbiztonsági és Közrendvédelmi Bizottság elnöke, Vlasich Krisztián, Csepreg polgármestere, Dr. Németh Sándor, Bük polgármestere és Kóbor Attila vépi képviselő adott át elismeréseket. 

Díszoklevelet kapott a szombathelyi parancsnokság, Szent Flórián Emlékplakettet adományoztak a jelenleg 92 esztendős Dóró János nyá. tűzoltó ezredesnek, aki pontosan 70 évvel ezelőtt, 1947-ben vált tűzoltóvá. 

Miközben Dvorák IX. Újvilág szimfóniájának záró tétele szólt tárgyjutalmakat és elismeréseket adtak át. A Tűzoltás-Mentés Alapítvány alapítója, Pődör Csilla adta át a Szombathely Tűzvédelméért díjat, melyet idén Horváth József nyugállományű tűzoltó alezredes vehette át. Ő egyébként 50 éve dolgozik a tűzvédelem területén, egykor tűzoltó-parancsnok is volt a megyeszékhelyen. 

A szombathelyi tűzoltóság történelmi zászlajára zászlószalagokat kötött fel a BM OKF, a  Vas megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, a Szombathely MJV, az együttműködő 27 önkéntes tűzoltó egyesület egy-egy képviselője, majd a meghívott vendégeknek is ajándékokat adtak át.

A német, az osztrák és a szlovén bajtársak is köszöntötték a szombathelyi kollégákat, majd emlékérmeket adott át Göncz Szabolcs Harangozó Bertalannak, a megyei védelmi bizottság elnökének és Hende Csaba országgyűlési képviselőnek is. 

Az ünnepség végén díszoklevelek adtak át a szombathelyi tűzoltróságot támogató városi nagyvállalatok képviselői részére. 

A Szózat után állófogadást tartottak az ünnepi rendezvénynek helyet adó Weöres Sándor Színházban, ahol Harangozó Bertalan, kormánymegbízott, a Megyei Védelmi Bizottság elnöke mondott pohárköszöntőt. 

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére