Bálint Éva: itt tapasztaltam meg, hogy a közönség szeret

frisss.hu Fotó: Hornyák Emőke • 2016. május 12., csütörtök •
A Vállalkozó Nők Klubja Bálint Évát, a Weöres Sándor Színház alapító tagját hívta meg egy beszélgetésre az ŐrvidékHázba.
Bálint Éva: itt tapasztaltam meg, hogy a közönség szeret

Éva az elsőre kimondhatatlannak tűnő Gyergyótekerőpatakon született 1979-ben, itt próbálkozott meg először a színjátszással. Bár ez csak egy fogadással kezdődött, amolyan bátorságpróbaként, ahol nem érezte cikinek, hogy előképzettség vagy gyakorlat nélkül elment egy meghallgatásra. Legnagyobb megdöbbenésére azonban beválogatták a szerepre, innentől kezdve pedig nem volt megállás. Elment a kolozsvári és a marosvásárhelyi színművészeti egyetemre is felvételizni, majd a sikeres egyetemi évek után visszatért a gyergyószentmiklós-i Figura Stúdió Színház társulatához.

Koltai Róberttel egy rendezésben, egy színpadon

Éva elmesélte, hogy az ottani színház egészen különbözik a magyartól. A Figura Stúdió például előszeretettel állít színpadra alternatívabb darabokat, mozgásszínházi előadást, a román rendezők is direktebbek, határozottabbak, talán kevésbé lelkizősek, mint a magyarok. Kedveli ezt is-azt is. Érdekes módon akkor ebben a színházban volt igazgató Szabó Tibor, akit a szombathelyiek már úgy ismerhettek meg, mint Éva férjét.

„Szeretem a színházat mert mindig más, kihívás, bár ha jönne egy újabb feladat, akkor mást is szívesen csinálnék”- mondta Éva, akitől megtudtuk korábban híradót is vezetett otthon, most is érdekli a televíziózás.

Férje Jordán Tamás miatt akart Magyarországra, sőt Szombathelyre jönni. Az akkor induló Weöres Sándor Színház miatt tárgyalt akkor Tibor az igazgatóval, így vele jött Éva is, bár ő eleinte nem is akart színészettel foglalkozni. Viccesen megjegyezte, kipróbálta volna magát egy McDolald’s-ban, bár a sors itt is közbeszólt. Jordán Tamás neki is szerződést ígért, amit aztán szerencsére elfogadott. Megszerették Szombathelyt, a város nem túl nagy és nem is túl kicsi a családnak, mint mondja, itt tapasztalta meg, hogy a közönség szereti.

A nyolc nőben

Furcsa, hogy szinte alig szerepel egy darabban a házaspár, utoljára hat éve, a Cseresznyéskertben láthattuk őket együtt, viszont az őszi szezonban újra együtt szerepelnek majd.

Tény, hogy a szombathelyiek imádják Bálint Évát és Szabó Tibort, sőt gyerekeiket Bálintot és Dorkát is. A színésznő elmondta, jól érezte magát otthon a két gyerkőccel, nehéz volt visszarázódni a színházi munkába. Mi nézők ellenben örülhetünk, jövőre három darabban is szerepel Bálint Éva.

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére