Azonnal meg kell szüntetni a Falco-gyár károsanyag kibocsátását!

frisss.hu, MTI Fotó: Kovács Tamás • 2015. szeptember 24., csütörtök •
Ez pedig a tulajdonos feladata – mondta Hende Csaba, országgyűlési képviselő.
Azonnal meg kell szüntetni a Falco-gyár károsanyag kibocsátását!

Szombathely országgyűlési képviselője, a Fidesz választókerületi elnöke múlt héten, a párt szombathelyi szervezetének újjáalakítását követően jelentette be, hogy a legelső, rendkívül sürgős feladatuknak a Falco gyár problémájának megoldását tekintik. A szavakat tettek, egyeztetések követték, mára egyértelművé vált, hogy akár a gyár teljes bezárása is szóba kerülhet, ha a tulajdonos nem változtat sürgősen a jelenlegi állapoton.

Hende Csaba a frisss.hu kérdéseire a következő összegző választ adta:

„Van megoldása ennek a problémának, ezt a megoldást a gyár tulajdonosának kell végrehajtania, megvalósítania. Ez egy új szűrőberendezés üzembe helyezése, amilyet egyébként a csehországi gyárukba már beszereztek. A szűrőberendezés működésének köszönhetően a károsanyag kibocsátás a felére csökken és a látvány sem kínoz majd többé senkit. Nyilván ennek jelentős költsége van, de a forrásait meg kell találni, ebben készséggel segítünk és közreműködünk, az Európai Unió is tud támogatást nyújtani, de a tulajdonosnak is mélyen a zsebébe kell nyúlnia. Ez kikerülhetetlen.

Zajlottak már egyeztetések, engem megkeresett a tulajdonos, a vezérigazgató és az igazgatóság elnöke. A találkozás során leszögeztem,

ez az ügy nem alku kérdése,

ezt meg kell tenniük, egyáltalán azért, hogy a gyár tovább működhessen ezen a helyen. Radikálisan csökkenteni kell a környezet szennyezését, ez minden szombathelyi érdeke.”

Úgy tűnik tehát, hogy nem lehet a továbbiakban különböző, megkérdőjelezett mérési eredményekkel és háttér tárgyalásokkal a tényleges megoldást halogatni. Egy biztos, elsősorban a környéken élők türelme elfogyott, nem ígérgetéseket, hanem tetteket szeretnének látni. Mégpedig olyanokat, amelyek gyökeres változást jelentenek a jelenlegi helyzethez képest. 

közösség

további frisss

lap tetejére