Fidesz: az uzsorások visszaszorításáért

fidesz.hu • 2014. március 23., vasárnap •
A szigorításnak köszönhetően egyre több uzsorás kerül bíróság elé és rács mögé – jelentette ki Hoppál Péter március 22-i sajtótájékoztatóján. A Fidesz szóvivője leszögezte, hogy a kormánypárt azt vallja, hogy a bűnözőknek börtönben a helyük. Különösképp így igaz olyan bűncselekmények esetében, melyeket kiszolgáltatott emberek ellen követnek el.
Fidesz: az uzsorások visszaszorításáért

Az egyik legnagyobb aljasság, amikor valakik védtelen, szegénysorsú embereken élősködnek és uzsorakölcsönbe hajszolják őket – fűzte hozzá. A szóvivő hangsúlyozta, ezeknek a kamatai és következményei olyan súlyosak, hogy sok család egyszerűen belerokkant, de voltak áldozatok, akik bele is haltak az uzsorakölcsönök terheibe.
Fidesz szóvivője aláhúzta, szomorú, hogy a 2010-es kormányváltás előtt a Gyurcsány-kormányt nemigen zavarta, hogy egész térségek voltak - különösen Észak-Magyarországon -, ahol az uzsorások diktálták az utca törvényeit. Az áldozatok magukra maradtak, a kiszolgáltatottság és a félelem lett úrrá ezeken a családokon – fűzte hozzá.

Hoppál Péter elmondta, a sértettek a legszegényebb rétegből kerültek ki, szinte bármilyen feltételt elfogadtak, hogy pénzhez jussanak. Jellemzően olyan emberek, akiknek pénzintézet nem ad kölcsön, nincs vagyonuk, sok esetben munkahelyük sem. Ezt a kiszolgáltatott helyzetet használták ki az uzsorások – fűzte hozzá.

A Fidesz szóvivője felhívta a figyelmet arra, ugyanazok, akik ma szlogeneket gyártanak a szegény emberekről, amikor kormányon voltak nemcsak, hogy munkanélkülivé tettek és nyomorba taszítottak tömegeket, hanem még a kisujjukat se mozdították az uzsora-bűncselekmények visszaszorításért. Hoppál Péter közölte, a Gyurcsány-korszakban a kormány vezetői teljesen tétlenül nézték és eltűrték, hogy a szegény emberek állandó félelemben élnek. A bűnözők zsarolhatták, megnyomoríthatták, bántalmazhatták őket, mert semmiféle különösebb következmény vagy komolyabb büntetés nem volt – tette hozzá. Ez ma már nincs így. A Fidesz szigorú törvény-módosításokat kezdeményezett már 2011-ben az uzsora-bűncselekmények visszaszorítása érdekében – szögezte le.

Hoppál Péter felidézte, 2011 szeptemberében Orbán Viktor miniszterelnök maga kezdeményezte az uzsora elleni szigorúbb fellépést. 2011 októberében az Országgyűlés már el is fogadta a Büntető törvénykönyv szigorítását az uzsorázás visszaszorítása érdekében, amely 2011. november 1-jén lépett hatályba. Azóta uzsora-bűncselekménynek számít az is, ha valaki akár csak egyetlen alkalommal köt olyan megállapodást, amely alkalmas arra, hogy annak teljesítése a másik felet további nélkülözésnek tegye ki – fejtette ki a politikus.

A Fidesz szóvivője felhívta a figyelmet arra, már az egyetlen egy alkalommal történő uzsorázásnál akár 3 évig terjedő szabadságvesztésre számíthat az illető. Ennél még súlyosabb a büntetés, ha a bűncselekményt bűnszervezetben illetve üzletszerűen követik el. Ilyen esetben akár 5 évig börtönre is számíthatnak az uzsorázók – fejtette ki. Hoppál Péter arról is beszélt, hogy új szabály lett az is, hogy korlátlanul enyhítheti a bíróság annak a büntetését, aki a bűncselekményt maga jelenti a hatóságnak, és feltárják az elkövetés körülményeit. Ezeket a szigorításokat a tavaly éltbe lépett új Büntető Törvénykönyv is átvette – jegyezte meg.

Hoppál Péter hangsúlyozta, a szigorításnak köszönhetően egyre több uzsorás kerül bíróság elé és rács mögé. Míg a kormányváltás előtt a 2009-ben mindössze 59 uzsora-bűncselekményben indult eljárás, a 2011-es szigorítás évében már 359, 2012-ben 861, tavaly pedig 610 esetben – jelentette ki.

Hoppál Péter kitért arra is, ezeknek a bűncselekményeknek a fele Borsodban és Szabolcsban történt. Vége tehát annak a korszaknak, hogy a hatóságok szemet hunynak afölött, hogy ezekben a térségekben uzsorások fosztogathatnak – fogalmazott a Fidesz szóvivője.

közösség

további frisss

lap tetejére