Az úriemberek 12 pontja

frisss.hu, szorfi.blog.hu • 2015. október 06., kedd •
Alap dolgok, mégis kevesen élnek velük.
Az úriemberek 12 pontja

Lehet, hogy a 21. században értelmét veszti az úriemberség? A fiatalok már csak egy múlt századi rigolyának gondolják az előzékeny, udvarias férfiak viselkedési normáját. Nem is menő, a csajokat sem érdekli, fölösleges hablatyolás az egész – vélik egyre többen a most felnövő generációból. Akkor ennyi volt? Vagy próbálkozzunk, hátha egyszer csak „bekattan” valami, és újra visszatérnek a korábban egyetemlegesnek gondolt értékek? Tegyünk egy próbát! Íme 12 pont, és egyben tanács fiatalembereknek,  az úriemberség előszobájából:

1. Amikor egy nő belép a szobába, a férfiak felállnak.

Régen a férfiak felálltak, amikor egy hölgy lépett a szobába. Ez a tisztelet jele volt, ami manapság is elvárt lenne, amikor egy asztaltársasághoz csatlakozik akár nő, akár férfi. Iszonyú tiszteletlen dolog ülve maradni. Ehelyett mindig állj fel és jelezd a másik félnek, hogy fontos a számodra és törődsz vele.

2. Kihúzza a széket

Nem egy bonyolult mutatvány és egy igazi férfi ennyit megtehet a nőért. Ha ezt is szeretnéd megspékelni, akkor választd meg úgy az ülésrendet, hogy te csak a választott hölgyet lásd. Ezzel azt fejezed ki, hogy csak ő érdekel.

3. Az utcán sétálva a férfi a járda szélén sétál, az út mellett

Ennek funkcionális jelentése volt a régi időkben, amikor még lovaskocsival közlekedtek az utcán. A férfi védte meg a nőt minden felcsapódó kosztól, sártól, esetleg állati eredetű fekáliától. Ezzel jelezte a nő felé, hogy ő erős, szilárd és mindig ott fog állni, hogy védelmet nyújtson. Valljuk be, hogy minden nő valahol a biztonságot keresi és az erős férfit, akire támaszkodhat. 

4. Ajtót nyit

Milyen meglepő és jóleső érzés tud lenni a nő számára, amikor egy férfinak eszébe jut, hogy kinyissa előtte az autó ajtaját. Ma már ritkán húznak hosszú, nagy ruhákat, amiket fel kell emelni, hogy be tudjanak szállni mondjuk egy autóba, mégis egyszerűen felemelő érzés, ha valaki segít a ki-és beszállásban.  

5. A lépcsőzés

A lépcsőn felfelé menet mindig a nő megy előre. Persze nem azért, hogy a fenekét bámulják, ami valószínűleg elkerülhetetlen, hanem amiatt, ha esetleg a nő megbotlana és hátra esne, akkor a férfi megfogja. Lefele menet a férfi megy előre, hogy hasonló botladozás következtében támaszt nyújtson a nőnek.

6. Átadja a helyét, ha nincs szabad hely

Erről nemcsak a férfiak esetében érdemes beszélni. Naponta tapasztalható, hogy az emberek inkább bújnak az újság mögé vagy telefonjaikba, nehogy át kelljen adni a helyüket. Annyira elszoktak attól, hogy figyeljenek az emberek egymásra, hogy egyenesen meglepő, amikor egy fiatal srác átadja a helyét a buszon.

7. Tartja az esernyőt és felajánlja a kabátját

Ha rátok szakadna az ég, akkor javaslom, hogy ajánld fel a kabátodat hölgytársadnak. Hálás lesz érte, hogy nem kell fagyoskodnia. Ha még az esernyőt is tartod neki, akkor biztosan elolvad a figyelmességtől. 

8. Hazakísér

Manapság a randik mindig megbeszélt helyszínen vannak és furcsa módod a férfiak elfelejtik felajánlani, hogy a hölgyért menjenek. Ez még elnézhető, ha a férfinak eszébe jut legalább hazakísérni a lányt. A férfinak kutya kötelessége meggyőződnie arról, hogy a másik épségben hazaért-e. Ezt pedig a legegyszerűbben úgy teheti meg, ha felajánlja, hogy hazaviszi, vagy hazakíséri.

9. Időben érkezik és nem panaszkodik, ha a nőre várni kell

A férfinak mindig időben illik megjelennie. Rohanó világban élünk és olykor előfordulhat, hogy nem úgy jön ki a lépés. Ne kockáztass, inkább szánj rá több időt, hogy pontosan érkezz. Elkésni csak a nőknek ér, hiszen tudjuk, hogy óriási a készülődés egy-egy találka előtt. Hidd el, hogy a nő csak azért tölt annyit a fürdőben és a ruhák próbálgatásával, mert tetszeni szeretne neked. Ne panaszkodj emiatt és ne sürgesd. Inkább dicsérd meg, amikor végre elkészült.

10. A férfi soha nem kritizálja a házilag készített ételt

A nők többsége szeret főzni, ha van kinek. Ennek ellenére megesik, hogy nem úgy sikerül, ahogy tervezték. Ilyenkor az is előfordul, hogy nem tálalják fel, mert tudják, hogy menyire rosszul tud esni, ha kritizálják az ember főztjét. Ha nem ízlik, amit eléd raktak, akkor is próbáld meg magadban tartani. Lehet, hogy éhes maradsz, de gondolj bele, hogy ezt valaki jó szívvel készítette és csak értetek tette. 

11. Figyelmesen hallgat és megőrzi a titkokat

Egy igazi férfi érdeklődéssel hallgatja a nő minden szavát. Ha igazán kedveli, akkor bízom benne, hogy érdekli is, amit mond. A nők tele vannak titkokkal, amiket olykor megosztanak a másikkal. Ne felejtsd el magadban tartani a női titkokat akkor sem, ha túl jól sikerülne a haverokkal való iszogatás. Ha kiderül, hogy elkotyogtad a féltve őrzött titkot, akkor a bizalmat végleg eljátszottad. 

12. Házasság előtt kikéri az apától

Lehet, hogy most sokan azt gondolják, hogy már nem ezt a világot éljük, amikor az apa beleegyezését kell kérni a házassághoz, mert az csak a két ember dolga. Mégis  ezzel a gesztussal kifejezheted a tiszteleted a szülők felé és a hálát, köszönetet, hogy egy ilyen rendkívüli nőt neveltek, akit te egy életen át szeretnél szeretni.

közösség

további frisss

lap tetejére