Az ősz egyik veszélye a mustgáz

frisss, bama.hu • 2019. szeptember 06., péntek •
Az ország több pontján zajlik a szüret, egyes helyeken már a mustot érlelik a pincékben.
Az ősz egyik veszélye a mustgáz

A must erjedése során mustgáz keletkezik, amely nem megfelelő körülmények között komoly veszély jelent. Szellőztetéssel, valamint szén-dioxid-érzékelő elhelyezésével elkerülhető, hogy veszélyes mennyiségben felhalmozódjon, illetve balesetet okozzon a gáz.

Tavaly három ember halálát okozta a mustgáz: a Somogy megyei Kányán egy, a Szabolcs megyei Kékcsén pedig két ember életét követelte. Több helyen pedig csak a szerencsén múlott, hogy időben rátaláltak a balesetet szenvedett emberekre. Évről évre számos esetben riasztják ilyen esethez a tűzoltókat, holott a balesetek könnyen megelőzhetőek.

A szén-dioxid önmagában nem mérgező, azonban mivel nehezebb a levegőnél, egy szellőzés nélküli pincéből kiszorítja azt. Aki ilyen pincébe megy le, rövid idő alatt oxigénhiányos állapotba kerül, amelynek tünetei a szédülés és a fáradtságérzés. Ezeket az eszméletvesztés, végül a fulladás követi.

Egy liter erjedő must csaknem 42 liter szén-dioxidot termel. Éppen ezért fontos szellőztetni a pincéket, és célszerű oda szén-dioxid-érzékelőt is felszerelni. Alkalmazható a közismert gyertyás módszer is, amikor az ember egy gyertyával ellenőrzi, van-e elég levegő a pincében. Fontos, hogy az égő gyertyát ne kézben, hanem például egy lapáton tartsuk magunk előtt, és úgy menjünk le a pincébe. Ha a gyertya elalszik, életveszélyes a pincébe menni.

A szén-dioxiddal telített pincébe csak sűrített levegős légzőkészülékben szabad bemenni, ezért aki mustgázzal kapcsolatos balesetet észlel, azonnal hívja a 112-es segélyhívó számot és kérje a tűzoltók segítségét!

közösség

további frisss

lap tetejére