Az idén felvételizők már ELTE-s diplomát kapnak Szombathelyen

Frisss.hu - Fotó: Hornyák Emőke • 2016. július 29., péntek •
Idén magasabb pontszámokkal lehetett bekerülni.
Az idén felvételizők már ELTE-s diplomát kapnak Szombathelyen

Csütörtökön tartottak sajtótájékoztatót a Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központjában a 2016-os felvételikről. A még folyamatban lévő átalakítások ellenére is jó volt a jelentkezési arány, 1819 fő 3137 jelentkezést adott be, ami azt mutatja, hogy sok hallgató nem csak egy-egy képzés érdekelt. Az 1819 jelentkezőből 893-an első helyen jelölték meg a SEK-et.

"A 893 fő első helyes jelentkező kis mértékű csökkenés a tavalyi 950 fő első helyes jelentkezőszámhoz képest, azonban így is ugyanannyi jelentkező nyert felvételt, mint 2015-ben." - mondta Dr. Németh István, a SEK rektorhelyettese.

Annak ellenére megmaradt ez a közel 900 fős első helyes jelentkezés, hogy több szaknál szigorodtak a bekerülési feltételek (emelt szintű érettségi, megemelt ponthatár, stb.), így elmondható, hogy jobb eredménnyel rendelkező hallgatók kerültek be az egyetemre és ez az átlagpontszámokon is látszik, amik helyenként már a 400 pontos álomhatár közelébe kerültek.

Idén a legnépszerűbbek a tanári képzések, az osztatlan tanárképzések, a gépészmérnöki, rekreációszervezés és egészségfejlesztés, a tanító, a sportszervező, a műszaki menedzser, a testnevelő-edző, az anglisztika és a képi ábrázolás szakok voltak.

Szombathely és a trendek

A pedagógusképzésre felvettek száma nőtt idén, ami az alapképzésre (például: tanító), a mesterképzésre és az osztatlan tanárképzésre is jellemző. A műszaki képzések esetében viszont nem volt növekedés, viszont fontos, hogy az országos trendek is hasonlóan alakultak.

A Szombathelyre felvettek száma az NymE-re felvételt nyert hallgatók 43 százaléka, ami azt jelenti, hogy idén 691 embert vettek fel, ami alig marad el a 2015-ös létszámtól, akkor ez a szám 697-volt, vagyis bőven a statisztikai hibahatáron belül vannak. Másrészt azt se felejtsük el, hogy néhány helyen még a felvételi feltételek is szigorodtak, tehát idén jobb tanulmányi eredményt elérő hallgatók kerülhettek be, ami szintén jó hír.

"Másik fontos hatás a felvételi létszámokra a szakstruktúra racionalizálása, így döntés született arról, hogy az évek óta alacsony létszámmal működő szakok idén már nem indulnak és az első lépése annak a folyamatnak is, amivel a Savaria Egyetemi Központ és az ELTE szakstruktúráit összehangoljuk." - mondta Dr. Németh István.

Sikerült megállítani a létszámcsökkenést

Idén a záróvizsgázók száma nagyjából megegyezik a most felvételt nyertek számával, mindezt úgy sikerült elérniük, hogy az alacsony létszámmal működő szakok kivezetése már elkezdődött. A felvettek 45 százaléka pedagógus képzésre és további 30 százaléka pedig sporttudományi és műszaki képzésekre került be.

Emellett az NymE szombathelyi karainak a szakstruktúráját racionalizálják, így 2016-ban 82 képzést indítottak, így a legmagasabb hallgatói létszám a gépészmérnöki alapképzésen és a testnevelőtanár mester illetve osztatlan tanárszakon van.

Rövid a határidő

Az NymE SEK az összes normál eljárásban elindult szakán hirdet pótfelvételit, amire azok jelentkezhetnek, akik 2016-ban nem jelentkeztek sehova, vagy mindenhonnan elutasították őket, és ők is csak egy intézmény egyetlen, önköltséges szakára adhatják be a jelentkezéseiket. Érdemes megnézni a ponthatárokat is, mert az már biztos, hogy ezek nem lesznek alacsonyabbak, mint a normál eljárás ponthatárai voltak, sőt inkább ezek felett lesznek.

Aki pótfelvételizni akar, annak 2016. augusztus 7-ig van ideje és csak elektronikusan a felvi.hu oldalon keresztül. A hitelesítő adatlap beküldési határideje 2016. augusztus 12-e, a felvételi elbeszélgetések, az alkalmassági és gyakorlati vizsgák pedig 2016. augusztus 16-a és 23-a között lesznek, de erről mindenkit e-mailben értesítenek, de az egyetem honlapjára is felkerülnek majd. A most pótfelvételizőknek külön örömhír, hogy a képzés végén már ELTE-s diplomát fognak kapni.

A Felvételi Pont idén a "D" épület 233-as szobájában lesz elérhető, augusztus 1-től a jelentkezési idő végéig 9 és 13 óra között.

Az elvárás és a cél is ugyanaz: kiszámítható pályán mozogni

A 4+1 éves pedagógusképzésekre fektetnek nagyobb hangsúlyt, amit az ELTE is támogat, és annak ellenére jelentkeztek többen germanisztikára és lett nagyon népszerű az anglisztika, hogy az alapszakokra egyre kevesebben jelentkeznek, ezt már Dr. Katona Attilától, Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar dékánjától tudhattuk meg.

"A nem életképes szakok leépítik maguk, ami azt jelenti, hogy egyre kevesebb jelentkező mellett egyre magasabb felvételi pontszámok kellenek a bejutáshoz. Emellett jövőre megszűnik a felsőoktatási szakképzés, mint képzési forma, így már nem tudunk kétéves szakokat indítani az egyetemen." - tette hozzá Dr. Kolláth Zoltán a Természettudományi és Műszaki Kar dékánhelyettese.

2017-től már Szombathelyen is jelen lesz az ELTE

Az NymE szombathelyi egysége várhatóan jövő év elejétől (január 1.) már Magyarország legnépszerűbb felsőoktatási intézményének, az Eötvös Loránd Tudományegyetemnek a campusaként működik majd tovább, ezzel együtt bővül majd a képzési kínálat és aki idén felvételt nyert, az már ELTE-s diplomát kap majd. A csatlakozási tárgyalások végeztével pedig teljessé válhat a képzési portfolió, a tervek szerint teljes tanárképzési palettával együtt.

A távlati cél pedig az, hogy az átmeneti időszak után, 2020-ra, 2025-re a hallgatói létszámot 4000-re növeljék, ami hosszú távon biztosítaná a campus működését. A lényeg, hogy kevesebb dolgot, de azokat sokkal jobban tanítanának a jövőben, ami egy reális elképzelés.

 

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére