Az EU támogatásával: tavaszünnep az Iseumban

SzR-HCs • 2015. április 12., vasárnap •
2007-2013 között Magyarországra 8200 milliárd forintnyi Európai Uniós támogatás érkezett, ez azt jelenti, hogy naponta 3 milliárd forint. A jelenlegi ciklusban, 2014-2020 között pedig 8000 milliárd forinttal több forrást kapunk, mint amennyit hazánk a közös kasszába befizet - ezt Szűcs Tamás, az Európai Bizottság magyarországi képviselet-vezetője mondta honlapunknak. A nagykövet a vasárnapi iseumi tavaszünnepen hozzátette: egymást kiegészítő felelősség egyaránt magyarnak és európainak lenni.
Az EU támogatásával: tavaszünnep az Iseumban

Az esemény délelőtti sajtótájékoztatóján Majtényi László, a Vas megyei Közgyűlés elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy a mai program különlegességét az adja, hogy a szombathelyi Iseum nemcsak régészeti, de turisztikai beruházás is. 
A kiemelt nyílt nap templomnyitó szertartással vette kezdetét, Isis papjai és papnői után ,,A százholdas pagony meséi"-t adták elő a Mesebolt Bábszínház művészei. Ezután zenés várakozás következett Isis istennőre, aztán Navigium Isidis ünnepe – Tavasz kezdő/váró szertartás a feldíszített szentélyudvaron és Isis istennő hajójának jelképes vízre bocsátása Isis papjai és papnői közreműködésével szerepelt a programon. 
Délután ,,A koronázási jelvények és a magyar címer" címmel dr. Tóth Endre (Magyar Nemzeti Múzeum) vetített képes előadása hangzott el, majd ,,A magyar őstörténet legújabb kutatási eredményei" címmel dr. Türk Attila (MTA BTK Magyar Őstörténeti Témacsoport) vetített előadása következett. 
Az Ocho Macho koncertje után Templomzáró szertartással – Isis papjai és papnői (Panniculus egyesület) ért véget a vasárnapi programfolyam. 
Közben szerencsekerék játék volt Rákóczi Ferivel, emellett egész napos ingyenes programok, kőfaragás, fazekasság; tárgyalkotó foglalkozások egyiptomi amulettek, usébtik stb.), antik társasjátékok, hagyományőrzők bemutatói (Savaria Legio Egyesület, Familia Gladiatoria Pannonica) szórakoztatták a nagy érdeműt. De volt kincskeresés és ásatás az Iseum szabadtéri régészeti bemutatóhelyén, valamint a római jellegű ételek-italok bemutatójáról és az Európa Pont információs sátor kiadványairól sem maradhattunk le. 
Az Európai Uniós nyílt nap programjait Celldömölkön és Bükön is megtartották. 

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére