"Az én dolgom, hogy mit teszek magammal" - interjú Csirmaz Péter, szombathelyi testmódosítóval

Szerző:Boros Patrícia Fotók:Bodorkós Máté • 2016. szeptember 02., péntek •
A srác teste egy élő műalkotás, ami még nincs készen.
Az én dolgom, hogy mit teszek magammal - interjú Csirmaz Péter, szombathelyi testmódosítóval

Nem kérdés, hogy Csirmaz Péter Szombathely, vagy talán egész Vas megye egyik legextrémebb arca. A 26 éves srác már hét éve masszívan pörög a testmódosítás furcsa, megdöbbentő világában. Külsejéért kapott már hideget és meleget is, mi azonban nem csak "mázra" voltunk kíváncsiak, hanem arra is, hogy milyen embert takar a rengeteg tetkó és fém.

Mikor, illetve minek a hatására vágtál bele a testmódosításba?

Kábé 14 évesen találkoztam először ezzel a neten. Eleinte nem értettem igazán, hogy mit is látok, ezért elkezdtem jobban utána olvasni az egésznek és egyre jobban megtetszett. Szerettem volna már ekkor varratni magamra, de mivel 18 év alatt a tetkóhoz szülői engedély kell, és a szüleim nem lelkesedtek az ötletért, elkezdtem saját magamnak piercingeket szúrni. A legelső az ajkamban volt. 

Mit jelent ez számodra?

A saját szabadságomat. Ebbe nem szólhat bele senki. Az én dolgom, hogy mit teszek magammal.

Nagyjából hét éve elég keményen belelendültél a témába. Hogyan viszonyul ehhez a családod?

Éveken át kértek, hogy hagyjam abba a testmódosítást, de végül beletörődtek. Már a mamám sem lepődik meg semmin. Mondjuk nem volt egyszerű elfogadtatni velük ezt az egészet. Attól féltek, hogy nem lesz munkám, de szerencsére ez nem jött be.

Azért a munkakeresés sem lehet egyszerű menet. Mennyire tolerálják a melóhelyeken a külsőd?

A legtöbb helyen egyáltalán nem. Sőt, az is előfordult már, hogy telefonos munkára sem vettek fel emiatt. Az elutasítást meg sem indokolták. Annyi történt, hogy elmentem az állásinterjúra, megláttak, a munkáról szó sem esett, arról faggattak, hogy milyen piercingeim vannak és hol. 

Az extrém megjelenéseddel, elég hamar magadra vonzod a tekinteteket az utcán. Hogyan reagálják le a szitut a szombathelyiek?

 Minden héten kiakad valaki, de most már annyira nem vészes a helyzet. Régebben gyakran kaptam olyan beszólásokat, mint például: " A f@szom beleférne a füledbe", "Hányok tőled" , "Undorító vagy".   

Volt olyan, ami nagyon zavart vagy totál kiakasztott? 

Egyszer egy öreg néni húzott fel. Kérdőre vont, hogy nekem vannak-e szüleim, hogy így nézek ki. Nem vagyok ideges típus, de ezen nagyon felvágtam az agyam. De egyébként nem csak hideget kapok a külsőm miatt. Ott van a másik oldal is, azok az idős emberek, akik csak kedvesen rám mosolyognak.  

Mennyire egyszerű így csajozni?

Nagyon nehéz, legalábbis itt Szombathelyen. A legtöbb lány hamar elítél. Általában azt szoktam megkapni, hogy ez már sok nekik. De egy ideje nem áll szándékomban csajozni, mert van egy csodálatos barátnőm.

A bőrödön kábé egy kész állatkert van. Tartasz valamilyen házikedvencet?

Igen, most például vannak madárpókjaim, ezerlábúim, patkányaim, csótányaim, rákom és szarvasbékám is.

A szemed "sárgájáról" egy méhecske ugrott be. Miért ezt a színkombinációt választottad, egyáltalán hogyan zajlott az átfestés?  

Egyik ismerősöm - aki már ezzel foglalkozik- rám írt, hogy elkezdett gyakorolni és lennék-e a tesztalanya? Nagyjából egy évig gondolkodtam azon, hogy egyáltalán vállalkozzam-e erre, mert nagyon kockázatos. Ezalatt persze egy csomó szín is előjött a fejemben - melyik illene a barnához meg az egész életmódomhoz. Azért lett ez a sárgás dolog, mert a fejemen is hasonló színű levelek vannak, szeretem az őszt, másrészt kicsit állatias ez a szín, ráadásul megy a barnához is. Nem akartam egy snassz, egyszínű szemet, szerettem volna belevinni még valami pluszt. A fekete teljesen spontán volt, alapvetően a narancssárgában gondolkodtam. 

Mire vagy magadon a legbüszkébb?

Az orrtágítómra.

Hogy éled túl vele a telet?

Nehezen, mint mindenki más. Nem fagy le jobban az orrom, de macerás a tisztogatása. Olyankor inkább teli tágítóra cserélem, úgy nem vészes, mert nem fúj be rajta a szél.

Van olyan testmódosító, akire felnézel? 

Rengeteg. Régebben volt egy amolyan példaképem is, aki miatt elkezdtem ezt az egészet, Pauly Unstoppable néven futott testmódosítós körökben. Ő egy pasi, aki most már nő. Miatta is tetszettek meg a nagyobb orr- és fültágítók.



Létezik olyan meredek dolog, amit még te sem nem vállalnál be? 

Van például egy brazil csávó, aki Red Skullra szeretne hasonlítani, ezért pedig képes volt levágatni az orrát. Rajta én is elég nagyot néztem.

Milyen trendek hódítanak most ebben a "műfajban"?

Külföldön most eléggé felkapták a szemtetoválást, a blackworköt és a dotworköt. A Pokémon Go berobbanásával meg született mostanában pár pokémonos tetkó is. Piercingeknél szoktam észrevenni azt, hogy mindig más számít trendinek, valamikor az orrkarika, máskor meg a nyelvpiercing és így tovább. 
  
Ha már szóba került...A blackworkbe miért kezdtél bele?

A vádlimon volt egy Hardcore felirat. Ez volt az első tetoválásom, amit szerettem volna lefedni. Eredetileg csak a lábszáramat akartam színeztetni, hogy a felirat ne látszódjon, aztán a végén az egész lábam fekete lett.

Mennyire lehetne ezt az egészet visszacsinálni rajtad? Lehetne egyáltalán?

A füleket vissza lehet, én többször is visszavarrattam már őket. Mást nem igazán. Kábé teljes testdonor kéne a lelkemet átültetni másik testbe.

Van valami, amiből még többet szeretnél magadon, illetve milyen változtatásokat tervezel a közeljövőben?

Tágítóból most nem szeretnék többet, de tetoválásból annál inkább. Szeretném például a jobb fülemet végre ugyanakkorára tágítani, mint a balt. 
 

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére