Az elmúlt hetek egyik legjobb bulija volt a körmendi Batthyány-kastély felújított színháztermének átadója

Frisss.hu - Fotó: Hornyák Emőke • 2016. október 28., péntek •
Végre túlléptünk a síppal, dobbal, nádi hegedűvel sablonon.
Az elmúlt hetek egyik legjobb bulija volt a körmendi Batthyány-kastély felújított színháztermének átadója

Épül, szépül Vas megye is, nem csak Szombathely. Ennek ékes példája most Körmend, ahol csütörtök kora este átadták a nagyérdeműnek a Batthyány-kastély színháztermét. A komplexum a kultúra minden ágát képes kiszolgálni, legyen szó színjátszásról, koncertekről, vagy akár filmvetítésekről.

De, ez nem csak egy szimpla színház, a földszinten turisztikai fogadóközpontot alakítottak ki, a padlón egy hatalmas térképpel, amiben kis monitorokon extra információkhoz juthatunk. Az egykori lovarda, ma színházterem felújítása viszont csak az első lépés volt, hiszen több ütemben az egész Batthyány-Strattmann kastély megújul majd - tudtuk meg Bebes Istvántól, Körmend polgármesterétől.

"A körmendi Batthyány-kastély Magyarország egyik kitüntetett épített öröksége, Körmend emblematikus épülete, amelynek megmentéséért, méltó felújításáért az elmúlt években sok minden történt." - mondta V. Németh Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium államtitkára.

A beszédek után a körmendieké volt a főszerep és teltház előtt léphettek színpadra az énekesek, zenészek, színészek és táncosok. Bár kicsit nehezen indult a dolog, de Horváth Róbert hegedűművész virtuóz előadása teljesen magával ragadta az embereket, és ezek után kicsit sajnáltuk, hogy jött egy 20 perces szünet, pezsgővel, üdítővel és pogácsával.

Ezek után jött a második felvonás, ami végül egy szűnni nem akaró katarzis érzés volt. A KASZT Stúdió színjátéka egy beteljesületlen szerelem történetét mesélte el, rengeteg humorral és csodálatos színészi alakításokkal. A Béri Balogh Ádám Táncegyüttes és a Senior Néptáncegyüttes előadásai pedig fantasztikusak voltak.

"Az elmúlt nyolc évben jelentősen emelkedett a színházba járók száma, amíg 2008-ban 4,5 millió színházjegyet vettek, addig 2016-ra ez a szám 6,8 millióra emelkedett. 2010-ben a színházi előadások száma 19 ezer körül volt Magyarországon, ma már ez a szám eléri a 26 ezret." -  ezek Tuzson Bence, a Miniszterelnöki Kabinetiroda kormányzati kommunikációért felelős államtitkára szavai voltak a megnyitón.

És, valóban. A festői környezetben, páratlan akusztikával megáldott körmendi színháznak minden esélye megvan, hogy az ország élvonalához tartozzon.

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére