Az eldönthetetlen, örök kérdés: északi, vagy déli part?

H.Maja • 2015. május 26., kedd •
Szombathelyről gyorsabban elérjük a Balaton északi partját, mégis sokan esküsznek a túloldalra. Kinek van igaza?
Az eldönthetetlen, örök kérdés: északi, vagy déli part?

Szinte nincs olyan magyar ember, aki ne töltene el nyaranta szívesen pár szabad napot a magyar tenger partján. A rendszerváltás előtt kis túlzással ez volt az egyetlen lehetőség vízparti nyaralásra, maximum Bulgária tengerpartja számított – már azon keveseknek, akik megtehették – alternatívának. A vasfüggöny megszűntét követő években aztán inkább találtatott vonzónak az olasz és horvát tengerpart, minden bizonnyal a hőn áhított szabadság érzete által táplált utazás vágynak is köszönhetően. Az utóbbi években azonban ismét előtérbe került Európa legnagyobb édesvizű tava nyaralások elsőszámú célpontjaként, nem csak magyarok számára.

Igaz, az elmúlt két és fél évtizedben számos program indult lokálisan éppúgy, mint országos turisztikai szinten a Balaton vonzóbbá tétele céljából. Kritikus pont volt a vízminőség, amit sikerült jelentős mértékben javítani a 90-es években tapasztaltakhoz képest. Az Adria partjával való versenyben lényeges szempontnak kikiáltott ár-előny, időközben erősen megfogyatkozott, sőt, bizonyos vonatkozásban még drágábbnak is számít a Balaton part. Ha azonban az utazás és szállás költségeivel együtt vizsgáljuk a kiadások nagyságát, minden bizonnyal a magyar tenger lesz a nyerő.

Már csak az a kérdés, ha eldöntöttük, hogy az idén nem utazunk határon túlra, a hegyes-dombos északi, vagy az inkább sík déli partot válasszuk?

Nos, Szombathelyről nem kérdés, egy óra alatt leérhetünk az északi part legközelebbi településeinek valamelyikére, míg a déli part eléréséhez minimum másfél órára van szükség. Az északi part mellett szól – legalábbis a felnőttek számára, akik elsősorban úszni és nem fürdeni szeretnének – az a tény, hogy a víz sokkal hamarabb éri el a kívánt mélységet, nem kell percekig gyalogolni az iszapban, amíg végre belevethetjük magunkat a hűs habokba. Ugyanakkor a családosoknak, pláne a kisgyermekes családoknak meg pont az a vonzó, hogy nyugodtan beengedhetik csemetéiket a vízbe, leér az ő lábuk is könnyedén. Sőt, Máriafürdő és Balatonfenyves térségében 50-100 méterrel a parttól egy homok padnak köszönhetően ismét bokáig érő vízben lehet önfeledten játszani kicsiknek, nagyoknak egyaránt.

Nem mindenki számára jelent egy vízparti nyaralás kizárólag fürdést és vízparton tartózkodást. Aki kirándulni is szeret, minden bizonnyal több felderíthető úti célt talál az északi part hegyei, dombjai között, mint a déli parton. Igaz, a Fonyódi hegy ott is kedvelt kirándulóhelynek számít. Ráadásul Fenyvesről indul egy kisvasút is, ami felejthetetlen élmény lehet egy kisgyermeknek.

Örök dilemma, hogy melyik a jobb, melyik fontosabb fürdés közben, a mélyebb (egyben hidegebb) víz, hátunk mögött a csodálatos tájjal, vagy a sekélyebb (egyben melegebb) víz, a szemben lévő hegyek látványával. Ezt a kérdést tényleg mindenkinek magának kell megválaszolnia, tipikus kinek a pap, kinek a papné dilemma, attól függetlenül, hogy legalább annyian döntenek ez alapján, mint a többi szempontot mérlegelve.

Strandbelépők tekintetében az északi parton átlagosan 5-600 forintért közelíthetjük meg a vizet a körbekerített, általában megfelelő szolgáltatásokat nyújtó strandokon, kivétel Balatonfüred és Keszthely, ahol 900 forint körül alakulnak az árak. A déli part nagy előnye, hogy rengeteg szabad strandot találunk, ahol viszont fizetni kell például Lellén, ott 600 forintot, Siófokon pedig egyenesen 1000 forintot kérnek egy felnőtt belépőjegyért. Igaz, 600 forintos kategóriát találunk Alsóörsön, Csopakon és Almádiban, Fűzfőn is. A gyermekjegy mindenütt 30-50 %-os kedvezménnyel vásárolható meg, és családi jegyet is kínálnak általában négy főt számolva 15-25 %-al mérsékelt árakkal.

Az ingatlanárak nem partfüggőek. A tavalyi év értékesítési árait figyelembe véve a legdrágább, 160 ezer forint feletti négyzetméter árakkal Füreden, Siófokon és Fonyódon találkozhatunk. A középmezőnybe tartozik Földvár, Almádi és Keszthely térsége 120-130 ezer forinttal, a legolcsóbban a Tapolcai, illetve Marcali kistérségben juthatunk ingatlanhoz, 70-90 ezer forintért, négyzetméterenként.

Ami biztosan a döntetlen végeredményt erősíti, azok a klasszikus, balatoni, nyaralási kellékek mind árban, mind minőségben. Úgyis mint fagyi, lángos, felfújható mindenféle, palacsinta, strand kellékek, ruházat, játékok és így tovább. A gasztronómia területén sem partfüggő a kínálat, találkozhatunk megfizethető, jó minőségű éttermekkel, kávézókkal a déli parton éppúgy, mint az északin, és a különlegességekre vágyók is megtalálhatják számításaikat egy kis utánakérdezést követően bárhol a Balaton partján.

Végeredmény? Oda jutottunk, ahonnan elindultunk, a kérdés eldönthetetlen, legalábbis az általánosság szintjén. Ami biztos, a Balaton part itt is, ott is számtalan művészt és átlagembert ihletett meg, sokakat rabul ejt a kétség kívül teljesen egyedi hangulata, varázsa van, amit jó megérezni, és évről-évre visszavágyni.

közösség

további frisss

lap tetejére