Az aradi vértanúk napján: vezessen bennünket a magyar szabadság és a nemzeti összetartozás!

Szita Róbert - Fotó: Hornyák Emőke • 2017. október 06., péntek •
Az aradi vértanúk nemcsak a vesztőhelyen, de a mindennapok során is az életüket adták a hazáért – hangzott el október 6-án, az Aradi Vértanúk mártírhalálának 168. évfordulóján tartott városi megemlékezésen. A nemzeti gyásznapon Hende Csaba, az Országgyűlés alelnöke mondott beszédet.
Az aradi vértanúk napján: vezessen bennünket a magyar szabadság és a nemzeti összetartozás!

Péntek délután emlékező szentmisével kezdődött a megemlékezés a Premontrei Rendi Szent Norbert Gimnáziumban, majd a 11/b osztályosok ünnepi műsorát tekinthették meg a vasi és szombathelyi közélet kiválóságai, közöttük Puskás Tivadar polgármester is.

A gimisek által előadott élő történelemórát Horváth Ágota tanárnő állította össze és tanította be. A megemlékezés részeként többen is elmondták, mit tartanak az október 6-i eseményekről, illetve azt hozzátették, hogy szerintük, mi az üzenete a 168 évvel ezelőtt történteknek.  

A nemzeti gyásznapon tartott megemlékezés a gimnázium dísztermében Hende Csaba beszédével folytatódott. Az Országgyűlés alelnöke, a térség országgyűlési képviselője kiemelte, hogy kevés olyan pont van a magyar történelemben, amiről a nemzet minden tagja azonos módon gondolkodik, az 1848-49-es forradalom ilyen. 
Kevés olyan hős van a magyar történelemben, mint a 13 aradi vértanú. Petőfi nemzeti dalát minden gyerek megtanulja, de talán ezen a napon visszhangzink bennünk leginkább – tette hozzá a Parlament alelnöke. 

Hende Csaba gyermekkori élményeit is felelevenítette, amikor elmondta, hogy 1974 szeptemberében lépte át az intézmény kapuját. 
Akkoriban nem volt hivatalos gyásznap, de nem voltak közös megemlékezések sem, talán azért, mert még túl közeliek voltak az 1956-os történések, e mellett gróf Batthyányi Lajos és Nagy Imre miniszterelnökök mártírhalála is sok azonosságot mutatott, a nemzet akkor kimondta, hogy összetartozunk, március 15-én a forradalomban, árilis 11-én a törvények kihirdetésekor és október 6-án, az aradi események során - húzta alá.

Igen figyelemreméltó mérföldkövei történelmünknek a 168 évvel ezelőtti események, majd az 1867 és az 1. világháború közötti 50 év is, hiszen a fél évszázad alatti fejlődés példátlan volt, a magyarokkal nem lehetett akkor sem és most sem kukoricázni. Az aradi hősök katonaemberek voltak, akiknek nagy része volt abban, hogy felállt az 1. Honvéd sereg, amely a szabadság ügyét szolgálta. A sebtében megszervezett haderő az akkori világ első számű seregének, az osztrák haderőnek is méltó ellenfele tudott lenni. A tábornokok közül elképesztő teljesítményt nyújtottak többen is, katonai hozzáértésűk bámulatos volt, a zászlóaljparancsnokságtól a hadtest-parancsnokságig vitték katonai karrierjüket. Mindhalálig hűségesek mradtak, még a félelmeik és az önös érdekeik sem tántorították el őket a hazaszeretettől és az egyenruhától - fogalmazott Hende Csaba, aki arról is beszélt, hogy a győzelem és a vereség sokszor mást jelent itt, Közép-Európában, mint bárhol máshol a világban. 

Az a feladatunk, hogy mindenkivel szövetkezzünk a közös cél, a közös jó érdekében, de soha ne hagyjuk magunkat mások érdekében leckéztetni. Nem tudjuk, mit rejt a jövő. Egy biztos, a béke és a szabadság útját járjuk és készen állunk megvédeni azt, ami a miénk. Meg kell tartanunk magyarnak ezt az országot, ennek egyik járulékos feladata, hogy a Magyar Honvédséget megerősítjük. Ha a hit és az elkötelezettség megvan, akkor csodákat lehet művelni. Az aradi vértanúk nemcsak a vesztőhelyen, de a mindennapok során is az életüket adták a hazáért. Amikor a hősökre, mártírokra emlékezünk, ne felejtsük el, hogy a közös út nem ért véget, vezessen bennünket a magyar szabadság és a nemzeti összetartozás – hangsúlyozta a szónok. 


 
Az ünnepi műsor után koszorúzást tartottak a gimnázium emlékfalánál, majd az emlékezők átvonultak a Batthyány térre, ahol a Zrínyi Ilona Általános Iskola diákjai által adott műsor után elhelyezték az emlékezés gyertyáit.


Az ünnepi megemlékezésen a Klapka György Lovas Polgárőr Hagyományőrző Egyesület 11-es Huszár Tagozata is közreműködött. 

közösség

további frisss

lap tetejére