AVUS-projekt: már ,,vasalják"az új medencét

Szita Róbert - Fotó: Hornyák Emőke • 2016. szeptember 02., péntek •
Körülnéztünk a ZÁÉV által kivitelezett uszoda-építkezésen és megállapítottuk, hogy jó ütemben halad az AVUS projektje.
AVUS-projekt: már ,,vasaljákaz új medencét

Juhász Tibortól, az Aligátor Vízilabda Utánpótlás Sportegyesület (AVUS) elnökétől tudjuk, hogy mintegy 10 éve kezdődött a történet egy kávézóban, ahol egy saját medencét álmodtak kollégáival, de azt ő sem gondolta, hogy 2016 szeptemberében már az építkezés előrehaladásáról tájékoztathat bennünket. 
Mint ismeretes, a 2,2 milliárd forintosTAO támogatásból és önkormányzati önerőből megvalósuló ,,Fedett uszoda fejlesztése és rekonstrukciója" július elején kezdődött meg, az alapkövet pedig július 29-én rakták le.

Előzmények
Az AVUS projektjével kapcsolatban már megírtuk, hogy annak idején Hende Csaba országgyűlési képviselő kormányülésen kérte személyesen, hogy 800 millió forintot a szombathelyi Fedett Uszoda rekonstrukciójára költsön az állam.
Hende Csaba a július végi alapkőletételen a frisss.hu-nak nyilatkozva azt emelte ki, hogy a ciklus elején nem ígérte meg senki az uszoda rekonstrukcióját, most mégis megoldja az Orbán kormány, ugyanakkor egyetlen fillér áldozatot sem kellett hozni a szombathelyieknek ezért a modernizációért.
Ez a beruházás, mind valamennyi szombathelyi fejlesztés azt üzeni, hogy az ország, a kormány és az állami költségvetés támogatásával és segítségével Szombathely fejlődik. Ezt az uszodát az ország építi, ez itt marad, a gyermekeink és unokáink használják a saját egészségük érdekében – tette akkor hozzá a térség országgyűlési képviselője. 
Miskolczi Balázs, a Magyar Vízilabda Szövetség igazgatója pedig azt nyomatékosította, hogy az MVSZ azért támogatja az ilyen projekteket is, mint az AVUS pályázata is, mert fejlődést hoz a megyének, a városnak és a sportágnak egyaránt. 

Az aktuális helyzet
Juhász Tibor projektgazda láthatóan boldog, örömmel mutatja, ahogy már az új (33X21 méteres) vízilabda-medencét vasalják. 
Az edzések és a meccsek, a nagyobb medencében lesznek és megnyugtatok mindenkit, nem lesz olyan pillanat, amikor a pólósok miatt az úszni szerető közönség ne tudna majd úszni. Nyáron elvonulunk innen, így a fürdővendégeknek sokkal komfortosabb lesz, még lépcsőzni sem kell, a napozás után bárki megmártózhat majd itt – mondja a honlapunknak nyilatkozó Juhász Tibor, az Aligátor Vízilabda Utánpótlás Sportegyesület (AVUS) elnöke.  


De kezdjük az elején! Július 4-én kezdték meg a munkálatokat. Időarányosan haladtak mindeddig, az időjárás szeszélye csupán egyszer, a nagyobb augusztusi esőzések idején hátráltatta a ZÁÉV és alvállalkozóinak munkatársait.
A helyszínen megtudtuk, hogy a meglévő, régi épületben ezekben a napokban is épületszerkezeti felújítás zajlik. A tetőszerkezet bontása megindult, a belső falburkolat vissza lett bontva, a tűzgátló acélszerkezet homokszórása 90%-ban elkészült. Jelenleg a festékrétegek felhordása, a homlokzat hőszigetelése és az új nyílászárók elhelyezése zajlik. Ezekkel a feladatokkal november elejére kell készen lenni. Ezt követően visszaköltözhet a közönség és a vízilabda is.

Az új épület, vagyis a medencetér alapozása nem volt egyszerű, hiszen a régi alapot védeni kellett. A statikus-tervező előírásai szerint, szakaszosan haladtunk, miközben talajvízzel is találkoztunk. Aztán már a közmű-kiváltások is részben megtörténtek, példának okáért a távhővezetékek teljes mértékben elkészültek – tudtuk meg az építkezésen a projektgazdától, aki azt is hozzátette, hogy a medenceteret illetően lassan kiérnek a pincei szerkezetekből, a medence fenekének szerelő-betonozása már kész, jelenleg a vasszerelés, a vízgépészeti munkák, a töltő-ürítő vezetékek elhelyezése zajlik. 

A közeljövő feladatai
A jövő hét második felében várható, hogy a vízilabda medence fenéklemezének betonozása is megkezdődik. A következő időszak legfőbb feladata a meglévő, régi épületnél a teljes rétegrend lebontása lesz, majd elkezdik az új trapézlemezek és a tetőrétegek kialakítását is. Az új épületnél pedig minél hamarabb szeretnének körbeérni a külső vasbetonfalakkal. A pinceszinten, a medence betonos falával, vagyis a falazással is jól akarnak haladni, ezzel majd a járószintet is ki tudják alakítani az uszodatérben. Ez szeptember végére részben kész is lesz. A munkák aztán meglassulnak egy kicsit, a meglévő épületnél a következő két hétben beteszik az állványt, hogy a régi épületből a régi nyílászárókat kibonthassák és az újakat elhelyezhessék.   

Az időjárás eddig csupán egy alkalommal, két hete lassult be a sok eső miatt. Az építkezésen folyamatosan mintegy 50 szakmunkás dolgozik hétfőtől péntekig, de vannak olyan munkálatok is, amelyekkel a hétvégén is haladnak. 
A Modern Városok Program keretében megvalósuló családbarát wellness fejlesztést célzó 3. ütem, ami a 2. ütem megállás nélküli folytatása lesz, összesen mintegy 5 milliárd értékű gyarapodást jelent Szombathelynek. 

A terveket ITT nézheti meg. 

 

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére