Ave Savaria, Ave Szombathely!

Szita Róbert - Hornyák Emőke • 2015. augusztus 27., csütörtök •
Puskás Tivadar polgármester csütörtök este a címben szereplő szavakkal köszöntötte Savaria népét, majd fellobbantotta a Vesta-templom tűzét és ezzel kezdetét vette a karneváli időszámítás, és megkezdődött a tizenhatodik Savaria Történelmi Karnevál.
Ave Savaria, Ave Szombathely!

A polgármester vezetésével este 8 óra után pár perccel a város képviselői kijöttek a Városházáról, ahol a centurio és a római légió fogadta és köszöntötte őket. A centurio jelentése után Savaria szenátorai a Savaria Légió kíséretében vonultak be a Fő térre, a karneválnyitó ceremóniára.  

Savaria népét köszöntő beszédében a polgármester elmondta: büszkék vagyunk a múltunkra, mely múlt olyan, aminek részei előrevisznek bennünket. Szombathely múltja ilyen, ezért úgy kell élni ebben a jelenben, hogy a jövő nemzedéke büszke legyen ránk – tette hozzá a város első embere, aki azt kívánta a sok ezres közönségnek, hogy a tizenhatodik karneválon mindenki tanuljon és szórakozzon sokat. 

Miután Puskás Tivadar mindenkinek megköszönte a szervezést, a rendezést és a közreműködést, a Szombathelyről, Vas megyéből, és az ország legkülönbözőbb részeiből idesereglő embereknek is köszönetet mondott. 

Ezután hazánk legnagyobb, legnívósabb, és legigényesebb történelmi játékának nevezte a szombathelyi eseményt, majd jó szórakozást kívánva megnyitotta a 16. Savaria Történelmi Karnevált és a Vesta-templom tűzét fellobbantva kezdetét vette a karneváli időszámítás. 

Ezután fergeteges nyitókoncertet adott a Lemon Bucket Orchestra. Totális balkánfeeling lengte be a Fő teret az önmagát balkán-klezmer-gipsy-party-punk szuperbandaként aposztrofáló zenekar 5 éve alakult Torontóban. Szombathelyen először mutatkoztak be.

A Történelmi Témaparkban pedig Róma, a kezdetek címmel tüzes játékot láthatott a nagyérdemű, melyben Trója bukása után a menekülő túlélőket vezető Aeneas legendáját elevenítették fel. A csütörtöki est krónikájához tartozik még, hogy a Borok utcája világzenei utcabálnak adott helyet. 

 

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére