Átláthatóság, bizalom és csapatmunka: 20 éves az LuK

Szita Róbert - Fotó: Hornyák Emőke • 2017. szeptember 23., szombat •
Az LuK Savaria Kuplunggyártó Kft. jubileumi ünnepséggel és családi nappal tette emlékezetessé a szombathelyi gyáralapítás kerek évfordulóját. Az ünnepi eseményen Hende Csaba országgyűlési képviselő, Puskás Tivadar polgármester Balázsy Péter megyei jegyző és a cég német, valamint magyar vezetői vettek részt.
Átláthatóság, bizalom és csapatmunka: 20 éves az LuK

Szigeti Tibor, az LuK új ügyvezetője ünnepi beszédében kiemelte, hogy nagyon fontos az az értékrend, amit a cégcsoport magáénak vall, mert – mint mondta.- már tegnap gondoltak a jövőre. 

Átláthatóság, bizalom és csapatmunka ez vezetett oda, hogy a Schaeffler csoport 4. legnagyobb gyárává nőtte ki magát a világon jelenlévő 75 cég közül. Innavatívak vagyunk, mert saját magunknak is kihívásokat állítunk, folyamatosan igazodunk a piaci körüléményekhez, igyekszünk mindig tudni, mit, mikor kell megtennünk – fogalmazott a cégvezető, aki ezután felidézte a gyár 20 éves történetének egyes epizódjait is. 

Beszélt arról is, hogy 1997 novemberében Jürgen Freitag, a cég első ügyvezetőjének vezetésével megindult a gyártás 100 munkavállalóval. Akkoriban kettős tömegű lendkerekeket, ma már kupplunk kinyomó rendszereket is gyártanak. Elhangzott az is, hogy ma már nemcsak forgácsolás, hőkezelés zajlik, hanem a kupplungtárcsa súrlódóbetét gyártása is. A fejlődés azonban nem ért véget, egy éve már a BMW motorkerékpár alaktrészgyártás is beindult, de az elektromos autógyártás területén is jelen vannak, hiszen az Audi e-tron személyautó tengelyalkatrászeit is itt készítik. Az előadást videóbejátszás tette még érzékletesebbé. 

Szigeti Tibor azt is hangsúlyozta, hogy az LuK a holnap mobilitását szolgálja, a jövőt nem keresi, hanem építi magának. 
A vevőink és a partnereink elégedettek velünk, a város és a megye életében jelentős szerepet töltünk be. Együttműködünk mindenkivel, hosszú távon tervezünk, jó és gyümölcsöző kapcsolatokat tervezünk, képzelünk el, a városvezetés érti a céljainkat. Az oktatási intézményekkel, közöttük az ELTE-vel és a szakmai képzési centrummal is kiváló kapcsolatokat építettünk ki, részt veszünk a duális képzésben, de a további lehetőségeket is kutatjuk és építjük. Tisztességgel tesszük a dolgunkat a szürke hétköznapokban is. Jelentős fejlesztéseket tervezünk, mert fel kell építenünk a jövő nemzedékét. A mi értékünk a jövő sikere – zárta előadását az ügyvezető. 

Ezt követően Kraus Trudbert, az LuK nemzetközi termelési vezetője üdvözölte a megjelenteket.

Elmondta, hogy az 1997-es gyáralapítás, illetve a székhely választás is a vevők közelsége miatt esett Szombathelyre. emlékeztetett, hogy 1997. január 17-en tették le az alapkövet, majd november 17-én elindult a termelés 64 munkavállalóval. Akkor még csak kupplungokat és kuplungtárcsákat gyártottak. 1999-ben volt az első gyárbőítés az igények miatt, amelyet 2000-ben újabb bővítés követett, ekkor indult el a kéttömegű lendkerék gyártása, majd további fejlesztések következtek: 2012-ben a CRS (kuplungkinyomórendszer), majd ívrugó és súrlódóbetét. Ezeket a területeket mindig támogatta a sajtolás, hőkezelés, forgácsolás. 

További fejlesztések előttt áll a gyár, a 3-as csanrok bővítése, a parkolóhelyeket és logisztikai centrumot is fejlesztjük - tette hozzá Kraus Trudbert.

Megtudtuk, hogy a Schaeffler csoporton belül is jelentős telephelynek számít Szombathely. A vállalat a 36. legnagyobb vállalat Magyarországon a 786 millió eurós árbevétele alapján.

A rendezvényen köszöntőt mondó Puskás Tivadar szombathelyi polgármester szerint ez a jubileum a város életét is jelentősen meghatározza. 
Akkor kielégítő egy város élete, ha jó a gazdasága. 2010-ben, amikor bennünket bíztak meg a város vezetésével, akkor elhatároztuk, hogy meglátogatjuk a város nagyvállalatait és megkérdeztük, miben tudunk segíteni. Összefogtunk a város és nagyvállalatok, mert csak úgy fejlődhetünk, ha mindenki azt szeretné, hogy a közös célok megvalósulhassanak.

Az LuK a szombathelyiek számára a város identitását is jelenti, mert ez egy olyan vállalat, amely meghatározza a város életét. A jelenlegi 75 ezer m2-es csarnok azt jelenti, hogy megtízszereződött a gyár alapterülete, a munkavállalók száma pedig 100-ról 3400-ra nőtt – fogalmazott a szombathelyi polgármester, majd megköszönte a magyar munkavállalók alkalmazását, a fejlesztéseket és azt is, hogy a gépészmérnök-képzés elindításában is részt vettek.  A beszéd után a város nevében díszoklevelet adományozott a cég vezetőjének. 

Ezután dr. Balázsy Péter, a Vas megyei Önkormányzat megyei jegyzője arról beszélt, hogy a Schaeffler csoport már 20 éve meglátta a lehetőséget a városunkban. 
2008-ban 1200-an dolgoztak itt, ma már ennek 3-szorosa a munkavállalói létszám, ezzel mintegy 10 ezer helyi és térségbeli ember érintett a cég által – fűzte hozzá, majd a Vas megyei Közgyűlés elismerő oklevelét nyújtotta át az ügyvezetőnek. 

A köszöntők után Szigeti Tibor ügyvezető jubileumi emlékérmet adott át Hende Csaba országgyűlési képviselőnek, Puskás Tivadar polgármesternek, dr. Balázsy Péter megyei jegyzőnek, Kraus Trudbert nemzetközi termelési vezetőnek, Jürgen Freitagnak, az LuK első ügyvezetőjének és Michael Reinignek, a korábbi ügyvezetőnek.   

Ezután több csoportban gyárlátogatáson vettek részt a meghívott vendégek. 

Az ünnepi események sora azonban ezzel még nem ért véget, hiszen az LuK Savaria Kft. Ipari út felőli parkolójában, a jubileumi családi nap alkalmából szombat délután beszédet tartott és a 20 éve a vállalatnál dolgozó kollégákat is köszöntötte Szigeti Tibor az LuK Savaria Kft. ügyvezetője. 

Az LuK dolgozói szombat délután és este a gyár által szervezett családi nap programjain szórakoztak. 


 

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére