Átalakul a szociális ellátás rendszere

frisss.hu • 2015. február 26., csütörtök •
A segélyezési rendszer 2015. március 1-i átalakításával a járási hivatalokhoz kerül a foglalkoztatást helyettesítő támogatás, valamint az egészségkárosodási és gyermekfelügyeleti támogatás, mint pénzbeli szociális ellátás, amelyre országosan közel 300 ezer ember jogosult.
Átalakul a szociális ellátás rendszere

Március 1-től az addig jegyzői hatáskörben biztosított aktív korúak ellátása járási hatáskörbe kerül, valamint megváltoznak a pénzbeli ellátási formák is, így az eddigi „rendszeres szociális segély” megszűnik és helyette bevezetésre kerül az „egészségkárosodási és gyermekfelügyeleti támogatás”, illetve megmarad a foglalkoztatást helyettesítő támogatás.

Az egészségkárosodottak és azok, akik nem tudják megoldani gyermekük felügyeletét, ugyanazon jogosultsági feltételek mellett részesülnek a rendszeres szociális segély helyébe lépő egészségkárosodási és gyermekfelügyeleti támogatásban, mint a korábbi rendszeres szociális segélyben. A különbség mindössze annyi, hogy a továbbiakban nem a jegyző, hanem a járási hivatal állapítja meg az ellátást. A hatáskörváltással összefüggésben az ügyfeleknek nincs teendője, az új ellátásra való jogosultságukat a jegyzők február végéig hivatalból felülvizsgálják. 

A járási hivatalok március első hetében az egész megyében több ezer folyamatban lévő ügyet vesznek át. Jövő héttől Vas megyében már 152 településen 51 települési ügysegédi munkatárs várja az ügyfeleket, ahol az eddigi szociális ellátások mellett már az aktív korúak ellátása támogatási típus iránt is kérelmet nyújthatnak be és kérhetnek segítséget az ügyintézésben.

A járási hivatal hatáskörébe tartozó ügyekben (időskorúak járadéka, ápolási díj, közgyógyellátás, egészségügyi szolgáltatásra való jogosultság megállapítása, aktív korúak ellátása) a kérelmeket az ügyfelek a lakcímük szerint illetékes polgármesteri hivataloknál, közös önkormányzati hivataloknál is benyújthatják, a bevett kérelmeket 5 napon belül továbbítják. 

Szombathelyen március 1-jétől szociális ügyekben az új ügyfélfogadási helyszín a Hunyadi út. 45. szám alatt, a Munkaügyi Kirendeltség épületének 2. emeletén lesz, ahol korábban Kormányablak működött. Az ügyfélfogadási idő nem változik. Továbbra is hétfőn és csütörtökön 8 órától 16 óráig, szerdán este fél 6-ig és pénteken 12 óráig tart az ügyfélfogadás.

Március 5-ig még a települési önkormányzatok folyósítják a támogatási összeget, a márciusra járó, április 5-ig esedékes támogatási összeg kiutalásáról a megyei kormányhivatalok gondoskodnak a járási hivatalok adatszolgáltatása alapján.

közösség

további frisss

lap tetejére