Átadták a Széll Kálmán majort az Őrségben

kormany.hu • 2014. szeptember 07., vasárnap •
Korszerű, gazdasági és természetvédelmi szempontból is jövőbe mutató fejlesztésnek nevezte az őriszentpéteri majorság bővítését V. Németh Zsolt. A Földművelésügyi Minisztérium környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkára a Széll Kálmán major átadó és névadó ünnepségén úgy fogalmazott: a beruházás összhangban áll azzal a kormányzati törekvéssel, hogy a 2014-2020-as időszakban kiemelt szerep jusson az olyan munkaigényes ágazatoknak, mint a feldolgozóipar, a kertészet és az állattenyésztés.
Átadták a Széll Kálmán majort az Őrségben

Összesen majdnem félmilliárd forintból fejlesztették az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság Széll Kálmán majorját az Új Széchényi Terv Környezet és Energia Operatív Programja keretében. A beruházás részeként egyebek mellett kialakítottak egy korszerű, száz férőhelyes istállót, a hozzá tartozó tároló- és kiszolgáló épületekkel együtt. Emellett beszerezték a legelőkezelést és a természeti értékek védelmét segítő gépeket, eszközöket, amelyek elengedhetetlenek a veszélyeztetett gyepek megóvásához, illetve a már károsodott területek helyreállításához.
A fejlesztésnek köszönhetően biztosított az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság magyartarka szarvasmarha-állományának téli szálláshelye, valamint jelentősen javulnak a természetvédelmi célú állattartás feltételei is. V. Németh Zsolt kiemelte a nemzeti park szerepét az egykor nagyszámban elterjedt, de mára megritkult magyartarka szarvasmarha fajta megőrzésében. Az államtitkár arra is felhívta a figyelmet, hogy a gyarapodó állatállomány egyre több gyepterület szénáját tudja hasznosítani, ami segíti az Őrség lepkékben és virágzó növényekben gazdag rétjeinek fenntartását.
V. Németh Zsolt a névadó ünnepségen Széll Kálmán munkásságát méltatta. Úgy fogalmazott: a major egy nagyszerű államférfiról kapta a nevét, aki rátóti birtokát mintagazdasággá fejlesztette.
Az Őrségi Nemzeti Park területén számos egyedülálló, kulturális valamint élő- és élettelen természeti érték található meg. A fejlesztésnek köszönhetően olyan fokozottan védett faj élőhelyét is sikerül így megmenteni, mint például a földön fészkelő haris, a kockás liliom, vagy éppen a kornistárnics. Az őrségi táj értékeinek és harmóniájának megóvása nagyban hozzájárul a nemzeti parkba érkező látogatók kikapcsolódásához és feltöltődéséhez.

 

közösség

további frisss

lap tetejére