Ártalmatlannak tűnő dolgok, amiket jobb, ha nem osztasz meg senkivel

Szerző: frisss.hu/buzzfeed.com - Fotó:szifon.com • 2017. január 11., szerda •
Irigység? Inkább igényesség!
Ártalmatlannak tűnő dolgok, amiket jobb, ha nem osztasz meg senkivel

Biztos veletek is előfordult már, hogy valamelyik ismerősötök szomjas volt és kért egy kortyot az üdítőtökből, vagy például elmentetek egy szórakozó helyre, ahol egyetlen darab szappan és törölköző állt az összes vendég rendelkezésére. A rossz hír az, hogy jószándék ide vagy oda, higiéniai szempontból mindkettő pocsék megoldás, ugyanis így könnyen elkaphatsz egy-egy komolyabb fertőzést. Ráadásul, bőven vannak olyan ártalmatlannak tűnő tárgyak, amiket senkivel sem kéne megosztanunk…

Fogkefe

Hiába öblítjük le használat után, a kórokozók megragadhatnak a sörtéin. Bár a saját szánkban lévő baciktól nem leszünk betegek, másokétól előfordulhat, hogy fertőzések jelentkeznek.

Körömcsipesz

Bármilyen ártalmatlannak tűnik, simán tovább passzolhatók vele a gombás fertőzések, illetve szemölcsök kialakulásához vezethet a körömcsipesz és a kisolló közös használata. Ráadásul, a kórokozók a látszólag tiszta, ápolt körmökről is átkerülhetnek a kezünkre. Ha valamiért elkerülhetetlen, hogy kölcsön adjuk ezeket az eszközöket, akkor használat után tisztítsuk meg őket alkohollal.

Fotó: Shutterstock

Törölköző

A törölköző kiváló táptalajt biztosít a baktériumoknak, pláne, ha nedvesen tesszük le valahová a fürdőszobában. A szakértők azt javasolják, hogy négy használat után mossuk ki és két használat között hagyjuk teljesen megszáradni őket. Igaz ez a mosdó melletti kéztörlőre is!

Izzadásgátló dezodor

A dezodorok olyan antibakteriális anyagokat tartalmaznak, amik bár meggátolják a kellemetlen szag kialakulását, a baktériumokat nem tudják kiirtani. Épp ezért közös használatkor ezek egy-két laza mozdulattal már át is kerülhetnek a másik testére. Ha ezt mindenképp szeretnéd elkerülni, akkor ne add kölcsön vagy válts spay-re!

Szappan

Ehhez kötődik a legveszélyesebb mítosz. Sokan azt gondolják, hogy a szappan öntisztító, de ezt hatalmas tévhit. Használat során ugyanis bacik telepednek át a használó bőréről a szappanra, amelyet aztán a következő használó átvesz anélkül, hogy tudna róla. Ezért nem érdemes családon belül sem egyetlen darabot használni. A legjobb megoldás a folyékony verzió!

Fotó: today.com

Pohár, palack

Megszomjazott a haverod és adtál pár kortyot az italodból? Jófejség, de nem jó húzás, mert ha közös pohárból iszol valakivel, akkor a nyálatok kicserélődhet. A bacilusok, amik torokgyulladást, megfázást, herpeszt és még agyhártyagyulladást is okozhatnak, egy ilyen ártalmatlannak tűnő gesztus során is átadhatók.

Ajakbalzsam

Hamar herpesz vagy influenza lehet az ajakápolásból, ha más is használja az ajakápolód. A baktériumok képesek a száj bőrén keresztül a véráramodba jutni, ugyanis az ajkaknak kiterjedt érhálózata van a felszín alatt.

Fülhallgató

A kutatások kimutatták, hogy a fülhallgatók rengeteg olyan baktériumot tartalmazhatnak, amik később fülbetegségekhez vezethetnek. Inkább szerezz be sajátot!

via Buzzfeed

 

közösség

további frisss

lap tetejére