Apáczai rigók, tengelicek és vadalmák

Szita Róbert - Fotó: Hornyák Emőke • 2017. március 25., szombat •
A természet, az állatok és a madarak ifjú szerelmeseinek immár 1997-óta megszervezik minden évben azt a versenyt, amelynek idei két főszereplője az év madara és az év fája. A Szombathelyi Erdészeti ZRt.-nél szervezett ,,Madarak és fák napja” verseny területi döntőjén jártunk.
Apáczai rigók, tengelicek és vadalmák

A Pro Vértes Természetvédelmi Közalapítvány a 2016/2017. tanévre is meghirdette a Madarak és Fák Napja Országos Versenyt, melyre 10-14 éves (5-8. osztályos) tanulókból álló háromfős csapatok jelentkezhettek. A két évtizedes múltra visszatekintő verseny lehetőséget biztosít azoknak a természet iránt érdeklődő 10-14 éves tanulóknak, akik tanórai, erdei iskolai, szaktábori, madárgyűrűző, vonuláskutató, szakköri, természetjáró, madarász suli programok során szerzett ismereteikről, tereptapasztalataikról és megfigyeléseikről közösségben, csapatverseny formájában adhatnak számot.

A szombathelyi területi központ versenyén Hende Csaba országgyűlési képviselő is köszöntötte a megjelent gyerekeket és felkészítő tanáraikat. 

A héten az erdők napját ünnepeltük, és megvallom őszintén én is nagyon szeretem a természetet, nemrégen Szentendre környékén kerékpároztam, aztán Velemben sétáltam, bízom benne, hogy Ti is sokat kirándultok és itt a tudásotok legjavát adjátok majd – ezekkel a szavakkal kívánt jó versenyzést és eredményes felkészülést a májusi országos döntőre Hende Csaba. 

Ezt követően Dr. Gyurácz József, a Chernel István Madártani és Természetvédelmi Egyesület elnöke is szólt a gyermekekhez. Mint elmondta az idei vetélkedő két főszereplője a tengelic és a vadalma. 

Sajnos a 10 legkedveltebb állatfaj között egy sincs, amely hazánkban élne. Érdemes a velünk együtt élő állatokat, madarakat jobban megismerni, hiszen sokkal hasznosabb a helyi természeti értékekre odafigyelni, mint az okos telefonjainkat használni - fogalmazott az egyesületi elnök.

A vetélkedő előtti rövid zenés-prózai műsor is a mai naphoz kötődött. Elhangzott, hogy ,,nézz meg, egy hóvirágot, vajon, honnan tudja, hogy odakint már eltűnt a hó? Nincs is mobiltelefonja vagy internetje, mégis jókor nő ki”. 

Ezután Kelemen Tibor, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület helyi csoportjának tagja, a verseny főszervezője ismertette a feladatokat. A szombathelyi, a többi között a Paragvári úti, a Váci, a Gothard Jenő és a táplánszentkereszti általános iskolából érkezett diákok megkapták a feladatokat, majd mindegyik csapat kitalált egy, az alkalomhoz illő nevet. 
Az iskolai selejtezők után egyébként 5 csapat érkezett az Erdészeti ZRt.-hez, hogy összemérje erőit, hogy eldöntse, ki jut az immár 2 évtizedes hagyománynak örvendő verseny országos döntőjébe, ahonnan már eddig is sok kiváló helyezést hoztak haza a szombathelyi, illetve vasi iskolák csapatai. 

A területi fordulóban másfél óra alatt kellett kitölteni a tesztlapot, aminek a többi között része volt a madárhang felismerés, de több gyakorlati jellegű feladat is. A Pro Vértes Nonprofit Kft. által összeállított versenykiírásban a területi- és országos versenyek feladatlapjai, szakirodalmai szerepeltek, de az 5-8. osztályosoknak meghirdetett verseny legtöbb feladata az év madaráról és az év fájáról szólt. 

A felkészülés során érdemes volt az általános iskolai tananyagot áttanulmányozni, elolvasni az év madaráról, az év fájáról, a varjú-, a seregély- és a málinkófélékről, a szajkóról, a szarkáról a dolmányos varjúról, a hollóról, a seregélyről és a sárgarigóról tudni érdemes ismereteket is. Emellett Erdély természeti kincsei, a Békás-szoros, a Gyilkos-tó,  Borszék, Csodavár, a Szent Anna-tó, a Torjai-büdösbarlang is kérdés lehetett.
Lovranics Dávid, Kovács Patrik, Purgai Mátyás a táplánszentkereszti általános iskola tanulóiként, ,,Apáczai rigók" fantázianéven indultak harcba. 

Feladatlapokat átismételtük, mindannyian a természet szerelmesei vagyunk, nagyon szeretjük az állatokat és a madarakat is, a biológiából jó jegyeink vannak, tudjuk a tárgyat, győzni szeretnénk – fogalmaztak kérdésünkre a természetbúvár gyerkőcök, akik aztán a végén győztesen fejezték be a vetélkedőt, így a táplánszentkereszti gyerekek képviselik majd a vasiakat a vértesboglári országos döntőn.  

A Boglártanya Erdei Iskolában május 12-13-án rendezik meg az országos döntőt, ahol valamennyi tanuló oklevelet kap, illetve könyv-, vagy tárgyjutalomban is részesül. A legjobb öt csapat egy hetes természetvédelmi táborban is részt vehet, a tanárok pedig azonos értékű tárgyjutalomban részesülnek.

 

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére