Angolérettségi után: tüntetést szerveznek a diákok

eduline.hu-szróbert • 2014. május 13., kedd •
Demonstrációt szerveznek május 17-én, szombat délután annak a Facebook-csoportnak a tagjai, amely az emelt szintű angolérettségi harmadik – a hallott szöveg értését tesztelő – részének felülvizsgálatát követeli az Oktatási Hivataltól.
Angolérettségi után: tüntetést szerveznek a diákok

„Amit szeretnénk: az iskolában, az emelt szintű érettségik helyszínein lejátszott hanganyagok nyilvánosságra hozatalát, igazi, vizsgakörülményeket szimuláló felülvizsgálatot az Oktatási Hivatal részéről, (ezen vizsgálat tükrében) az érintett vizsgarész újraírásának fakultatív lehetőséget minden, 2014. május 8-án angol nyelvből emelt szinten érettségizett diák részére” – írják a demonstráció Facebook-oldalán, hozzátéve: a jövőben olyan középiskolákban kellene megrendezni az emelt szintű nyelvi érettségiket, amelyekben vannak nyelvi laborok.

A demonstrációról egyelőre csak annyit hoztak nyilvánosságra, hogy szombat este fél hatkor kezdődik, de a helyszínt és a felszólalókat még nem nevezték meg.

Ahogy arról beszámoltunk, az emelt szintű angolérettségi után több tucat diák és szülő tett panaszt az Oktatási Hivatalnál, a vizsgaszervező középiskolákban és a kormányhivataloknál, szerintük ugyanis az írásbeli harmadik – a hallott szöveg értését tesztelő – részének hanganyaga rossz minőségű volt, a beszélőket nem lehetett érteni.

Az Oktatási Hivatal az eduline kérdésére már pénteken úgy reagált: a vizsgahelyszíneken lejátszott CD-k minősége mindenütt megfelelő volt, a hanganyag pedig „minden tekintetben” megfelel a vizsga előírásainak. Hétfőn több oktató és technikus úgy nyilatkozott: nem igaz, hogy az angolérettségin lejátszott hanganyag gyenge minőségű volt, és a felvételen megszólalók sem beszéltek túl gyorsan vagy zavaró akcentussal.

Az emelt szintű angolérettségi felülvizsgálatát követelő Facebook-csoport néhány tagja hétfő délelőtt átadott egy petíciót a fővárosi kormányhivatalnak.

közösség

további frisss

lap tetejére