Amikor a főállású édesanya visszamegy dolgozni

frisss.hu fotó: Bodorkós Máté • 2017. augusztus 10., csütörtök •
Andor Eszter családterapeuta a legnagyobb nehézségekről és kompromisszumokról tartott előadást.
Amikor a főállású édesanya visszamegy dolgozni

Farkas Gabriella, a Védőháló a Családokért projekt szakmai vezetőjének köszöntője után tartott előadást Andor Eszter, családterapeuta, kineziológus, gyógypedagógus a munkába való visszatérés nehézségeiről és a családi szerepekről.

A szakértő nem először tartott előadást hasonló témakörben, legutóbb a család kontra karrier témát járta körbe. Most a GYES és a GYED utáni munkába való visszailleszkedés volt terítéken, azokkal a megválaszolatlan kérdéskörökkel, amikkel egy édesanya szembesül, mikor úgy dönt, visszamegy dolgozni.

Eszter leszögezte, hogy minden jó kapcsolat, házasság alapja a jó kommunikáció, beszélt a nők és férfiak szerepéről. Manapság a férj és a feleség is dolgozik, a szerepek összemosódnak, a kapcsolatok megváltoznak, pedig egyenrangú helyzetet kellene teremteni, egyenlő munkamegosztással. Ám ez az esetek nagy részében nem így működik, manapság túl sokat várnak el a nőktől – mondta.

A dolgozó nő gyanús, mivel aki karriert épít nem tud elég időt szánni a családra, a férjre és a gyerekre. Aki viszont nem dolgozik és csak a családnak él, megszólják, hogy nem dolgozik. Kitért arra is, hogy hagyjuk az előítéleteinket, továbbá kiemelte, hogy ne foglalkozzunk azzal, hogy mások mit gondolnak a családunkról.

Tény: Az éveken át tartó 24 órás ügyelet, a háztartás ellátása és a gyermeknevelés az egyik legkeményebb fizikai és mentális munka! De mi történik, ha a főállású édesanya szeretne  visszamenni dolgozni?

Lényeges kérdéseket feszegetett aztán, mivel a nők munkája a mai napig nincs megfelelően értékelve és ez komoly társadalmi kérdéseket is felvet:

- Miért jár kevesebb nőnek felsővezetői szék?

- A gyermekszülés után miért nehéz visszatérnie egy nőnek a munka világába?

- Miért kevés a részmunkaidős foglalkoztatás és a távmunka?

- Mikor ér véget egy nő műszakja és valójában mi a „feladata”?

A nők által végzett láthatatlan munka a GDP egyharmadát teszi ki, mégsem tartjuk számon és nem jár érte erkölcsi elismerés sem!

Akkor mégis mit tegyen egy anya, aki vissza szeretne menni dolgozni?

- Jól gondolja át, valóban ezt akarja-e, nincs-e nyomás alatt, megfelelési kényszerben, készüljön fel minden téren.

- A legfontosabb elvárás: vállaljon felelősséget magáért.

- Készüljön fel a jogi tudnivalókból: munkajog, családjog.

- Készüljön fel a kisgyerek(ek) napközbeni ellátásával kapcsolatos kérdésekben, például bölcsöde.

- Tartsa rendszeresen a kapcsolatot a cégével, s ha tudja, hogy nem fogják visszavenni, időben gondoljon az álláskeresésre, és készüljön rá.

A szakértő szerint fontos, hogy a családban meg lehessen beszélni, mi lesz a következő lépés, azt is, hogy eldöntse mindenki, milyen életet akar. Nekünk kell megszabni a határokat. Fontos az időbeosztás, a napi tervezés, és az ahhoz való igazodás, más különben a munka rabjaivá válunk állandó lelkiismeret furdalással.

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére