Vasárnap egy órával kevesebbet alszunk: Állítsa át óráját!

SzR • 2015. március 28., szombat •
Elkezdődik a nyári időszámítás, ezért az órát szombatról vasárnapra virradó hajnalban 2 órakor 3 órára kell állítani. Majd száz évvel ezelőtt úgy találták, hogy jó lesz nekünk, ha bevezetjük a téli–nyári időszámítást, vagyis az óraátállítást. Az elmúlt években hiába lett egyre több bizonyíték az ellenkezőjéről, még mindig „tekergetjük” az órát.
Vasárnap egy órával kevesebbet alszunk: Állítsa át óráját!

Az energiatakarékossági okok ellen szól, hogy felborul szervezetünk természetes ritmusa, alvás- és koncentrációs zavarok léphetnek fel, de fáradtabbak, bágyadtabbak is leszünk. Egy 2014-es online kutatás szerint a magyarok nagy részének kellemetlenséget okoz az óraátállítás. A megkérdezettek 85 százalék megszüntetné a félévente esedékes időzónaváltást. A résztvevők 35 százaléka mondta, hogy a félévente esedékes óraátállítás idején napokig nem tudja kialudni magát, és minden 10. válaszadóval előfordult már, hogy elkésett vagy túl korán érkezett a váltás miatt.

2014-ben a Szallas.hu által végzett kutatás szerint a magyarok nagy részének kellemetlenséget okoz az óraátállítás. Az online kutatás szerint 85 százalék megszüntetné a félévente esedékes időzónaváltást. A résztvevők 35 százaléka mondta, hogy a félévente esedékes óraátállítás idején napokig nem tudja kialudni magát, és minden 10. válaszadóval előfordult már, hogy elkésett vagy túl korán érkezett a váltás miatt.

közösség

további frisss

lap tetejére