Savaria Floriadae: Aki a virágot szereti…

szróbert • 2014. április 14., hétfő •
A virág az életet, az esztétikai örömöt, az egyéniséget, a túlélést jelenti – hangzott el a Savaria Floriadae fiatal virágkötők 25. versenyének megnyitóján. A Herman Ottó Környezetvédelmi és Mezőgazdasági Szakképző Iskola és Kollégium tornatermében április 12-én lebonyolított eseményen a frisss.hu megtudta, hogy a versenyen három kategóriában, emellett egyéni összetettben és az iskolák küzdelmében is győztest avattak.
Savaria Floriadae: Aki a virágot szereti…

A virágkötők 25. alkalommal megrendezett versenye mellett idén először a Savaria Parcum fiatal park- és kertépítők versenyét is lebonyolították. A kiállítás és verseny fővédnöke Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter volt.

A színpompás esemény megnyitóján dr. Puskás Tivadar, Szombathely Megyei Jogú Város polgármestere beszédében elmondta: "Immár negyed évsázada hagyomány már, hogy Szombathelyen, a kertek, a parkok városában megrendezik ezt a versenyt. A szakma jövője abból látható, hogy mit tesznek, mit mutatnak meg a diákok, a tanulók. Gyönyörűek ezek az alkotások. Aki a virágot szereti, az rossz ember nem lehet - tartja a mondás, hiszen a virág az életet jelenti, a virág az értelme, hogy családban éljünk, a virág adz esztétikai örömöt, s a túlélést is biztosítja. Bármelyik alkotásban ott van az egyéniség. Büszke Szombathely arra, hogy ilyen alkotói, tehetséges ifjai vannak, és, hogy ilyen kertészeti hagyományai vannak. Szombathelyen nemcsak virágok, hanem parkok is vannak, és nem is akármilyenek." 

A fenntartó képviseletében Riedlinger Zsolt, a Vidékfejlesztési Minisztérium szakképzési osztályvezetője mondott köszöntőt. "Szombathelyen rengeteg jó ember van, hiszen akinek, aminek ennyi támogatója van, az bolgog lehet. Sokaknak fontosak ezek a szakmák, a kerttervező verseny új színfoltja a versengésnek, s csak remélni tudjuk, hogy ennek is hamarosan annyi támogatója és hagyománya lesz, mint a virágkötészetnek. Én is csak gratulálni tudok ezekhez a kompozíciókhoz."

Az iskola igazgatója, Hodvogner Csaba beszédében elmondta: "Ez a jubileumi verseny arra is alkalmas, hogy Herman Ottó emlékévet is megnyissuk. 1994-től ebben a tornateremben zajlik a kiállítás és a verseny, a Savaria Floriadae egyaránt. Intézményünk valamennyi tanulója és tanára segédkezik a verseny színvonalas lebonyolításában, így a siker törvényszerű."

Szabó János művészeti vezető az elmúlt 25 évet sorsfordítónak nevezte, majd azt hangsúlyozta, hogy számos tehetség, közöttük három ifjúsági Európa-bajnokot, országos bajnokokat nevelt ez az iskola, ez a verseny. A művészeti vezető felelevenítette az ötletadók, az egykori igazgatók szerepét, pótolhatatlan munkáját.

"Abban az időkben csak a felnőtteknek volt bemutatkozási lehetőségük, versenyük, ezért is gondoltunk arra, hogy mi a fiataloknak is megrendezzük ezeket a megmérettetéseket, most pedig azt is bemutattuk, hogy a 25 év alatt hová tudott fejlődni ez a szakma, a virágkötészet" – tette hozzá.

A megnyitó kulturális programjában közreműködött az ISIS Kvartett, a Zalai Kvartett, és a Herman Ottó Szakképző Iskola diákjai.

Lódri Csaba a zsűri elnökeként volt jelen, ő volt az első győztese az 1990 óta zajló versengésnek. A szakmai koordinátor, a zsűri elnöke értékelte az idei versenyt: "a 25 év alatt egyre jobbak és lendületesebbek a kompozíciók. Nagyon szépek és színvonalasak az alkotások. A négyfős zsűri ez alkalommal is nehéz helyzetben volt, de döntést is hozott."

Ajándékcsokor és boldogságkapu kategóriában is Laposa Loretta (képünkön) győzedelmeskedett, padlópárna kategóriában pedig Kósa Nóra lett az első helyezett. Ezek után az egyéni összetett kategóriában is Laposa Lorettát hirdették ki első helyezettnek. A legjobban szereplő iskola pedig a házigazda, a Herman Ottó Szakképző Iskola lett. A díjat az iskola igazgatója vehette át. Emellett különdíjakat is átvehettek a legjobbak.

közösség

további frisss

lap tetejére