„A zenében soha nem csalódtam” - DJ Slam Juniorral beszélgettünk

Horváth Maja, Horváth Csaba • 2015. június 24., szerda •
Komolyzenészként kezdte, csúcs DJ lett belőle.
„A zenében soha nem csalódtam” - DJ Slam Juniorral beszélgettünk

A 90-es években robbant be a hazai diszkók világába egy szombathelyi fiatalember, Zsankó Péter, avagy DJ Slam Jr. Egyéni stílusa, minőségi keverései, tehetsége hamar a csúcsra repítette. Az elmúlt 25 évben megélt tapasztalatairól, a szakma problémáiról, és jövőjéről kérdeztük.

Ha jól tudom, a zenével a komoly válfaján keresztül kerültél először kapcsolatba.

Ez így van, csellózni kezdtem a zeneiskolában általános iskolás koromban. Gitta néni azonnal megszerettette velem ezt a gyönyörű hangszert, az iskolai zenekarban is játszottam.

Mi történt akkor, hogy nem zenei pályán folytattad a tanulmányaidat?

Volt több fülműtétem, ami nem biztos,hogy lehetővé tette volna a folytatást, de a zenétől nem akartam elszakadni, ezért hangszerkészítést kezdtem tanulni. Ehhez azonban először is az asztalos szakmát kellett volna elsajátítanom, ami meg nem volt az én világom,a hallásom az orvosoknak és édesanyámnak köszönhetően megmaradt, úgyhogy végül két év kihagyást követően visszatértem a zenéhez, és azóta csak azzal foglalkozom.

Ez mit jelentett a gyakorlatban, hogyan találtad meg a számodra legmegfelelőbb irányt?

Először kazettákat vásároltam, és iskolai bulikon játszottam róluk a zenéket. Már 15 évesen is állandóan a fejlesztésen, fejlődésen járt az eszem, olyannyira, hogy két évvel később már Balatonfüreden kaptam munkát az egyik helyi szórakozóhelyen. Végül is három szezonra maradtam ott. Innentől tekintem magam lemezlovasnak.

Egyből sikeresnek bizonyultál?

Mondjuk úgy, hogy egész jól le tudtam vezényelni egy éjszakát, szerették, amit csinálok.

Hogy jött a Slam Jr. név?

A Juniort egy amerikai lemezlovas, Junior Vaquez inspirálta, a slam szó a hip-hop-ból jött, nagy ütést jelent…. Akkoriban, 1992-ben Balogh Zolival, Dj Jam-mel elindultunk az első hivatalos DJ bajnokságon,  a DMC-n ahol hatodikak  lettünk. Egy olyan környezetben, ahol szinte csak a fővárosiak rúghattak labdába, és mindezt a közönség szavazatoknak köszönhetően.

Itt eldőlt, illetve érezted, hogy megtaláltad életed célját, ezt fogod csinálni mindig is?

Az, hogy a zene jelenti az életemet, azt már gyerekkoromban tudtam. Vonzódásom az elektronikus zene felé is azonnal érezhető volt. Először a Kraftwerk zenekar stílusa fogott meg, még a 70-es évekből. Ezek voltak az első, szintetikus hangokból előállított zenék, de például a rádióból is állandóan vadásztam és vettem fel számokat.Ez kb 7 és 14 éves korom között történt.

Mi következett Füred után?

Szombathely. Nyitottak a klubok, mindenütt kellett a lemezlovas. Balogh Zolival felváltva dolgoztunk a Domusban, Romkertben, aztán közben jöttek felkérések Ausztriából is. A zenében pedig egy rock lázadás szerű folyamat ment végbe. Az új, elektronikus zene egyre nagyobb teret nyert magának. Ebben már nincs külön vokál, csak a hangok maradnak. A keményebb ága, a techno  Detroitból jött, a house Chicago-ból, a német-holland behatás dallamosabb zenéi. Aztán ott volt a hip-hop gyökerű ritmikus változat, a trance-es dolgok, az acid hatás, sok minden történt ezekben az években. Gyakorlatilag mi voltunk az úttörői Magyarországon, Tommyboy, Budai, Jutasi, Kühl, rengeteg energiát és pénzt öltünk a minőségi lemezlovasságba.

És pillanat alatt országos hírű lettél…

Igen, egyszer csak azt vettem észre, hogy 4000 ember áll előttem és élvezik a zenémet. Hívtak Siófokra a Flört-be, Szigetszentmiklósra a Speed Club-ba, ahol házigazda DJ voltam. 25 év alatt az ország összes klubjában és fesztiválján  megfordultam. Ehhez jöttek a külföldi felkérések, csak egy probléma volt és maradt meg a mai napig. Nincs professzionális management a hazai lemezlovasok mögött. Elképzelni is félelmetes, mi lett volna, ha megfelelően vagyunk futtatva a nemzetközi piacon…

Mindig van egy kedvenc stílusod?

Mindig az újdonságok érdekeltek.A minőségi zenéket imádom.Vagyis csak azt.Véleményem szerint nincs kifejezetten egy stílus,az a stílus ahogy előadod. Amit a legjobban szeretek, mert inkább úgy érzem, az a feladatom, mint lemezlovasnak, hogy kapocs legyek a zeneszerző és a közönség között. A zene pedig mindig is változni fog, ezt meg nekem le kell követnem. Egyébként a komolyzenét is szeretem a mai napig, írok számokat ebben a műfajban is.

Hogy készül fel egy dj egy koncertre?

Évekkel ezelőtt  Londonba jártam ki folyamatosan zenéket venni.Jelen pillanatban a lemezboltok átköltöztek a net-re. Ezt úgy kell elképzelni, hogy az ember meghallgat 2-3 perces mintákat, a zenékből amelyekből akár hatvanezer jelenik meg havonta.A zenekészítés más ott hangmintákból dolgozol,vagy virtuális hangszerekkel. Ha a verssel hasonlítanánk össze, akkor ezek a szótagok. Az én feladatom, hogy ezekből írjak egy költeményt, vagy egy esszét.

Az utóbbi években rendszeresen hallatod a hangot egy-egy eset kapcsán, amikor lemezlovasok buknak le a kalózfelvételeik miatt.

Hát igen, sajnos végbement egy folyamat, ami szerintem nagyon káros. Talán azzal kezdődött, hogy a lemezlovasok is elkezdtek saját partikat szervezni. ide viszont már szinte csak külföldi sztár dj-ket hívtak. Ebben a műfajban azért nem kevés pénz volt, tehát egyértelmű volt, hogy megjelentek a pénzemberek is. Aztán rájöttek, hogy nem kell megfizetni a minőséget egy nagyhírű előadóval, mert a szomszéd gyerek is tud laptopról ide összelopkodott zenét keverni fillérekért.

Korábban, a bakelit korszakban még létezett a kiadóknál úgynevezett döntő bizottság, aki megmondta, mi mehet ki, és mi nem. Amiket mondjuk én Londonból hoztam,  azokból  kb. 200 darabot gyártottak le világszerte, mint promo kiadványt.Azt pl.hallotta a rezident dj a klubban ahol felléptem,és pár hónapra rá meg tudta vásárolni itthon is,egy erre szakosodott lemezboltban.Volt egy egészséges körforgás,és a minőség meg tudott maradni.A szomszéd gyerek viszont ész nélkül tölt le mindent ami ingyen van, és és ráadásul még le is játssza jó nevű klubokban.Amíg ez csak otthon történik semmi gond nincs.

A CD korszakban már mindenki próbált zenéket gyártani, mert egyszerűen hozzá lehetett jutni a megfelelő programokhoz. A munkánk akkor értéktelenedett el a klubtulajdonosok számára-,tisztelet a kivételeknek (mert vannak ilyenek)akik még mindig a minőséget helyezik előtérbe-amikor megjelentek a”szomszéd gyerekek”. Én soha nem telefonálgattam fellépésekért, most se teszem.A saját hazámban nem hiszem hogy többet érhetnék el mint ami sikerült. Volt saját kiadóm, saját label-em, egy fantasztikus csapatom,rengeteg emlékezets és sikeres rendezvény. Per pillanat külföld felé próbálok tekintgetni újra, ott pont az a korosztály, amibe én is tartozom a legkeresettebb.

Itthon mi várható, mit lehetne tenni?

Fogalmam sincs, talán újra kéne kezdeni az egészet. Hívnak azért itthon is, vannak helyek ahol kifejezetten szeretek dolgozni, mert megvan a megfelelő közönség és a technikai háttér is. Jó a hangrendszer, és már amikor belépek a klubba úgy érzem, szívvel-lélekkel, teljes bedobással fogok zenélni.

Akkor mondhatjuk, hogy csalódott vagy?

A szakmában,ahova jutott igen, a zenében viszont egyáltalán nem és soha nem is fogok.

Hogy alakul a magánélete egy DJ-nek, aki minden hétvégén máshol lép fel, egész éjszaka pörög, dolgozik és keveset van otthon?

Nehezen. Igazából nem is nagyon lehetett magánéletem.Most azért már sokkal lazább a tempó.Csak azt vállalom el,amihez kedvem van. Ugyanakkor most hál’Isten olyan párom van, aki szintén zenész és megért. Megérti az egész hivatást, tudja, mit jelent ez az életforma. Ő komolyzenész egyébként és amit én csinálok, az is a komolyzenében gyökeredzik. Számos jó nevű sikeres dj előadónak komolyzenei végzettsége van az én műfajomban is. Ez biztosan nem véletlen.

Mi a következő lépés? Merre tovább?

Arra várok, hogy megszülessen az a virtuális sisak, amit ha az ember a fejébe húz, megszólaltatja a benne lévő hangokat. Ez lenne az igazságos. Itt nem lenne az, hogy hazamegyünk, letöltögetünk mindenféle dolgokat, összevágjuk előre, egy darab CD-vel végigcsináljuk az éjszakát, meg hasonlók. Remélem, megérem!

Bővebb információ: https://www.facebook.com/strictlyofficial

közösség

további frisss

lap tetejére