A sztereó önmagában hülyeség, a binaurális verzióban sokkal jobban szól minden

NagyRobert/SoundAndVision.com - Fotó: giphy.com • 2016. október 29., szombat •
És még a Jack dugót sem kell megölni hozzá.

A legtöbb esetben fej-, vagy fülhallgatón át élvezzük a zene örömeit, és itt tényleg mindegy, hogy klasszikus vagy kortárs, rock vagy rap, a lényeg az, hogy mi a francért hallgatjuk ezeket még mindig gagyi sztereóban?

Az igazi megoldás a binaurális hangrögzítés lenne, bár ezt gyakran összetévesztik a sztereóval. És részben igaz is a történet, hiszen minden binaurális felvétel egyben sztereó is, de fordítva ez már sajnos nem állja meg a helyét. A binaurális a sztereó egy speciális fajtája. A sztereó hangokat is lehet sokféleképpen kódolni, hogy térhatáshoz közeli élményt adjon, de lerí róla, hogy mesterségesen lett előállítva, és undorítóan természetellenes az egész.

Fotó: imgarcade.com

A binaurális felvétel lényege, hogy természetes módon ismétli meg a hangokat. A technológia azon az elven alapszik, hogy az emberi fülek a fej két oldalán vannak és ellentétes irányba "néznek" (fülelnek), így például egy jobbról érkező hang némi késéssel ér el a bal fülhöz, amit tovább tetéz az, hogy a fejünk egyfajta akusztikus árnyékként funkciónál a két fülünk között.

Ezért a binaurális zenéknél a két fül számára két külön hangsávot rögzítenek és ezek dekódolását már az emberi agy végzi el, automatikusan. Ezért van az, hogy a binaurális hangzás valóban azt az érzetet kelti, mintha tényleg ott lennénk.

És ezt most be is bizonyítjuk. A kísérlet roppant egyszerű. Elő a fej-, vagy fülhallgatókkal és máris indíthatjuk a lenti videót, amit 19Bozzy92 készített Toszkánában, a mugelloi versenypálya mellett, ahol épp pár régebbi Forma 1-es Ferrari hajkurászta egymást:

Szóval, a realitás a binaurális lenne, viszont ilyen felvételből még mindig nagyon kevés van, mert még a filmek hangsávjait is inkább sztereóban tolják az arcunkba. Talán a VR technológia fejlődése majd felkarolja a binaurális témát is, mert azért így mégiscsak több értelme lenne a virtuális valóságnak, főleg valósághű hangzással.

közösség

további frisss

lap tetejére