A szombathelyi Fő téren álló barakk ablakán nem süt be a nap, belül viszont láthatjuk a múltat és a jelent is

Frisss.hu - Fotó: Bodorkós Máté • 2016. október 04., kedd •
A rendhagyó kiállítást Puskás Tivadar polgármester nyitotta meg.
A szombathelyi Fő téren álló barakk ablakán nem süt be a nap, belül viszont láthatjuk a múltat és a jelent is

Barakkba zárva - életre ítélve, ez a címe annak a kiállításnak, ami kedden délelőtt nyílt meg a szombathelyi Fő téren és ami a kényszermunkatáboroknak állít emléket. Magyarországról 6-700 ezer embert hurcoltak el kényszermunkára, málenkij robotra, hol a fasizmus és a nemzeti szocializmus, hol pedig a kommunizmus és a szocializmus nevében.

 A kiállítást Puskás Tivadar, polgármester nyitotta meg és rögtönzött egy rövid történelemoktatást a Premontrei Rendi Szent Norbert Gimnázium diákjainak. Az ablaktalan fa barakkban, az ablakok helyén lévő lentikuláris képek egyszerre mutatják meg a jelent és a múltat.

"Ennek a kiállításnak az lenne az értelme, hogy bemutassa azokat az időket, amikor a szocializmus, vagy a kommunizmus eszméjének nevében - a második világháború után -, ártatlan emberek elhurcoltak málenkij robotra. Fontos, hogy tanuljunk a múlt szörnyűségeiből, hogy azok a jövőben ne ismétlődhessen meg." - mondta Puskás Tivadar.

"Mivel a recski munkatábor itt van Magyarországon, érdemes elmenni és szembesülni azzal, hogy milyen körülmények uralkodtak egy-egy ilyen munkatáborban." - tett hozzá.

 

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére