A szocializmus csúcsra járatta a lakásépítéseket Szombathelyen

NagyRobert/Lechner Tudásközpont - Fotó: Lechner Tudásközpont • 2017. január 12., csütörtök •
Mutatjuk, hol mikor építkeztek a legtöbbet Vas megyében.
A szocializmus csúcsra járatta a lakásépítéseket Szombathelyen

A Lechner Tudásközpont kiszínezte az országot, a kiindulási alap pedig Magyarország lakásállományának építési ideje. A jól tagolható korszakok megmutatják, hol lakik a magyar, a parasztháztól, a Kádár-kockán és panelokon át a modern lakóparkokig minden éra más színt kapott. A városaink és a falvaink majdnem fele 1946 előtti, de azért látszanak a nagy a lakásépítési programok nyomai.

Főleg Szombathelyen, mert nálunk 1971. és 1980. között 9780 lakás épült. Hogy ez mennyire brutális szám az is jelzi, hogy az utána következő csaknem három évtized során épült nagyjából ugyanennyi lakás. Ha hozzávesszük, hogy 1961. és 1970. közt is felhúztak 6734 lakást, akkor jól látszik, hogy panel- és tömbház nagyhatalom vagyunk.

A Szombathely közeli falvak 2001 után kezdtek vonzó alternatívát kínálni, így sokan ekkor kezdtek építkezni, ebben az időben indult fejlődésnek Sé, Dozmat, Torony, Kisunyom és Ják is például.

Vas megye többi része azért hozza az országos átlagot, vagyis túlnyomórészt a nagy szürkeség látható a térképen, ami bizony azt mutatja, hogy azokon a területeken a többségben vannak az 1946 előtt épült ingatlanok. Ez persze nem jelenti azt, hogy ezek száma településenként hatalmas dominanciát mutatnának, ahogy Szombathely esetében is jól látszik, hogy az 1971. és 1980. közt épült 9780 lakás a város teljes ingatlanállományának csak a 28,4 százaléka.

Az talán kijelenthető a térképet nézve, hogy Vas megye a a 70-es 80-as évek környékén fejlődött intenzívebben, nyílván a lakásépítési tervek addigra értek el idáig. Viszont az újkori lakások terén. Aki pedig az országos eredményekre kíváncsi, az megnézheti a Lechner Tudásközpont honlapján és térképén.

Adatok forrása: Lechner Tudásközpont

közösség

további frisss

lap tetejére